Tydelig sliten tar Øystein ut de siste kreftene på Framnes stadion på Skatval i Stjørdal kommune. Han har løpt de 9,2 kilometerne fra Stjørdal sentrum, og store deler av etappen går i tøffe motbakker. Det er St. Olavsloppets første dag, og flere hundre norske og svenske lag stiller til start for å konkurrere om hvem som tar seg først fra Trondheim til Östersund.

Forklaringen

Øystein Wahl henger som et slips over båndet i vekslingsområdet. Sekundene tikker sakte, men fortsatt ingen Ståle Sørseth å se. Jo, der kommer han. På høyre flanke bak ryggen på Øystein dukker Ståle opp. Endelig får Ørland flystasjon vekslet.

- Jeg blir litt oppgitt, smiler Øystein Wahl når Fosna-Folket spør hva han tenkte da ingen var på plass for å veksle med ham.

Han ler av episoden og synes det er bare artig.

- Jeg drev og strekte ut, og plutselig var han der, forteller Ståle Sørseth som etter hvert dukket opp i vekslingsområdet.

- Speakeren skulle jo rope opp en forhåndsvarsling 1 kilometer før laget var her, men jeg hørte ikke noe, forteller Ståle på telefon til Fosna-Folket.

- Vuggestil

At flyteknikerne fra Ørland flystasjon stiller lag på St. Olavsloppet har blitt en aldri så liten tradisjon. I år var det imidlertid like før det ikke ble noen deltakelse.

- Det var ingen som satte i gang og organiserte det. Så fikk vi en telefon fra St. Olavsloppet som spurte om vi ikke skulle være med. Det var artig, forteller Ståle Sørseth.

Flyteknikerne er kjent for å lage liv i løypa. Ved målgang på hver etappedag drar de i gang en flysirene. I år er det 16 ansatte fra flystasjonen som deltar på loppet.

Og der var Ståle Sørseth i gang på sin 7,2 kilometer lange etappe. Odin Rundberget står til høyre nærmest kamera. Foto: Alexander Killingberg

- Vi er egentlig litt for få. Vi må løpe dobbeletapper den siste dagen, forteller Odin Rundberget som ifølge Øystein Wahl er lagets raskeste.

- Hvem har den merkeligste løpestilen på laget?

- Det er litt sånn vuggestil på gamlingan, men ellers springer vi ganske godt, fleiper Øystein Wahl.

Han og Rundberget skryter av flystasjonen som lar de få være med på St. Olavsloppet.

Eget damelag

- Jeg er litt nervøs, sier Marita Småvik fra Stadsbygd.

Hun står og venter på mor May-Lill Småvik som har løpt fra Stjørdal sentrum. Nå skal hun overta til Steinvikholmen. Vekslingen foregår prikkfritt denne gang.

- Det var hardt, men det gikk greit, sier mor May-Lill om motbakkene opp fra Stjørdal.

Mor May-Lill Småvik sender datteren Marita ut på neste etappe for Stadsbygds damelag. Foto: Alexander Killingberg

Stadsbygd stiller eget damelag den første etappedagen på årets lopp. 13 staværinger og 1 rissværing er med i troppen.

- Hvem er lagets raskeste?

- Det er vel meg og Monika Eriksson, må May-Lill innrømme.

Hun liker ikke helt å måtte nevne seg selv.

- Men hvem tar ut absolutt alt og gir mest når det gjelder innsats?

- Det er kanskje den andre datteren min som sprang tidligere i dag. Sandra Helen har skikkelig konkurranseinstinkt, forteller May-Lill.

Debutant og veteran

- Det er første gang jeg løper i St. Olavsloppet. Jeg er litt spent, forteller Tobias Dahle der han står og speider etter Stadsbygd ILs Erlend Hermstad som skal inn for å veksle.

- Trener du mye?

- Ikke veldig mye, men jeg har trent litt opp imot dette løpet. Jeg synes det er artig å løpe, forteller Dahle.

Erlend Hermstad på Stadsbygd IL har gjort sitt og overlater ansvaret til Tobias Dahle. Foto: Alexander Killingberg

På Leksvik IL er Andreas Myran Steen fortsatt i aksjon på loppet. Leksværingen, som har en fortid som langrennsløper på toppnivå, trener naturlig nok ikke like mye som før.

- Det blir en to, tre ganger i uka, forteller han og påpeker at det ikke blir tid til mer blant annet på grunn av jobb.

- Jeg ble løpt ifra av et kvinnfolk på etappen min. Jeg kan ikke holde på sånn, smiler han etter endt etappe og varsler hardkjør fremover.

Leksvik IL veksler. Andreas Myran Steen sender Torkil Berg ut på neste etappe. Foto: Alexander Killingberg

- Hvem løper raskest på Leksvik i år?

- Det er nok Kristian Tettli Rennemo, Roger Ovesen og Isak Geberebrhan.

- Hvem har den merkeligste løpestilen?

- Jeg tror jeg nærmer meg toppen der, i hvert fall i forhold til hvordan jeg har vært, sier leksværingen som har både NM-sølv og to NM-bronser på merittlista fra da han gikk langrennstafett for Leksvik.

Spreking på 64

64 år gamle Robert Vanvik småjogger rundt stadion på Skatval når Fosna-Folket ber om en prat. Vanvikingen har en fortid som løper i Strindheim og sprang i sin tid det ti kilometer lange Tordenskiold-løpet i Trondheim på imponerende 32 minutter og 58 sekunder.

64 år gamle Robert Vanvik varmer opp før sin etappe for Fjellørnens andrelag. Foto: Alexander Killingberg

I år løper han for Fjellørnens andrelag for andre året på rad.

- Min etappe er på rundt sju kilometer i dag. Alt mellom tre og ti kilometer passer meg bra. Jeg føler meg i bra form, alderen tatt i betraktning. På denne etappen er det en kupert løype som bør passe meg bra. Dersom jeg bruker under fem minutter på kilometeren, skal jeg være fornøyd, sier den treningsglade 64-åringen.

Knallsterkt av Fjellørnen

Det desidert mest hardtsatsende Fosen-laget i år er Fjellørnen. Rissværingene fikk en pangstart første dag og lå lenge på 4. plass foran blant andre Strindheim og sterke Mosvik. Fjellørnen løp til slutt i mål til en 5. plass etter første etappedag.

- Det var dårlig merket ved Værnes, så en av våre sprang litt feil der, men vi tapte ikke veldig mye på det. Jeg tror aldri vi har ligget så langt oppe som en 4. plass, sier en strålende fornøyd lagleder Erlend Simonsen.

Leiesoldaten Erik Husby fra Skaun løp etappen fra Stjørdal til Framnes stadion på Skatval.

- Jeg åpnet litt hardt og brukte 3,07 på den første kilometeren. Jeg sprang vel den siste kilometeren på 3,30, så jeg tapte litt på slutten. Men dette var helt greit av meg, sier han etter endt etappe.

Fjellørnen går for topp 5 i årets utgave av St. Olavsloppet.

Fjellørnens førstelag åpnet sterkt onsdag. Laget er det Fosen-laget som satser desidert mest i år. Her veksler leiesoldaten Erik Husby med Sondre Vårheim. Foto: Alexander Killingberg