- Litt av årsaken til at vi søker om forlenget felling er at alt tyder på at bjørnen fremdeles er på Fosen. Da er potensialet for skade på husdyr fortsatt stort, sier Tore Solli i Indre Fosen kommune torsdag ettermiddag.

Håper på samme rute

Statens Naturoppsyn har dokumentert at bjørnen har drept 15 sauer og skadet 2 i Leksvik den siste uka. Jakten på bjørnen har per i tretida torsdag ettermiddag vært resultatløs. De ferskeste kadavrene som er funnet, ligger på nordsiden av Hårfjellet mellom Sollia i Leksvik og Verrabotn. Der kan bjørnen ha vært i helga eller tidlig denne uka.

- Det kan se ut som at bjørnen har gått mot Mosvika. Med mindre den legger på svøm for å krysse fjorden, regner vi med at den før eller senere vil snu og gå tilbake. Vi har satt opp viltkamera på sauekadavrene. Vi håper at bjørnen tar noenlunde samme ruta tilbake og stikker innom de drepte sauene, forklarer Solli i Indre Fosen kommune.

Seniorrådgiver Lina Nøstvold ved Fylkesmannen i Trøndelag bekrefter torsdag ettermiddag at fellingstillatelsen er forlenget med én uke.

- Begrunnelsen for felling er den samme som ved den forrige fellingstillatelsen, sier hun til Fosna-Folket.

Fellingstillatelsen gjelder fortsatt for Indre Fosen, Mosvik og deler av Verran kommune. Den nye tillatelsen varer frem til fredag 13. juli klokken 12.00.

- Kunne skutt den

Onsdag kveld var ledere i beitenæringa, representanter for bondelagene og andre samlet til møte på Åfjordskroa.

- Vi ønsker å få samlet næringen til en felles dialog med myndighetene. Vi har noen utfordringer, sier sauebonde Hans Petter Hestmo.

Bjørnen som de siste dagene har vært i Leksvik, er etter alt å dømme den samme som Hestmo og flere andre fotfulgte i tre døgn i Namdalseid i slutten av mai. Sauebonden mener man allerede da skulle ha tatt ut bjørnen. Hestmo forteller at bjørnen på det tidspunktet allerede hadde drept en sau i Namdalseid.

Her er representanter for beitenæringen samlet i Åfjord onsdag kveld.

- Det ble vurdert at sauekadaveret var for gammelt til at man kunne få skadefelling. De trodde ikke at bjørnen var i nærheten. Vi fotfulgte imidlertid bjørnen i tre døgn da den hadde retning vestover i retning Osen. Vi kunne skutt den seks ganger. Jeg var bare 30 meter unna den. En kompis av meg var 12 meter unna, sier han.

Hestmo mener det kan ha kostet samfunnet opp imot én million kroner at bjørnen ikke ble skutt på et tidligere tidspunkt.

- Som en konsekvens av skadene må vi ha ekstraordinært tilsyn av husdyrene. Vi må også ha et skadefellingslag ute i flere uker. Så har vi de drepte sauene, men også alle følgeskadene. Først finner man sauen drept, så mister man tilveksten på lammene. Det blir mange følgefeil av en slik situasjon, forklarer sauebonden.

Han og flere andre etterlyser også at myndighetene tar alle midler i bruk for å få felt bjørnen. Beitelagsleder Kristoffer Moan i Leksvik har blant annet lansert ideen om å bruke helikopter med varmesøkende kamera. Han mener dette er nødvendig så lenge man har en pågående dyretragedie med drepte sauer hver dag.

Les mer: Første bjørnejakt på 105 år.