- Jeg får spørsmål om hvordan boligmarkedet går langt oftere enn før. Vi merker at folk er litt mer stresset og skeptisk enn tidligere. Noe av det skyldes nok at det er skrevet mye om prisnedgang i mediene, forteller eiendomsmegler John Kolbjørn Baardsgaard ved Eiendomsmegler 1 Fosen.

8,8 prosent

Han har mange objekter ute til salgs for tiden, og merker at salget går tregere enn før.

Boligprisene i Ørland har hatt en formidabel økning siden 2013. Den gang var gjennomsnittsprisen per kvadratmeter på eneboliger 15 129 kroner. I 2016 var gjennomsnittsprisen per kvadratmeter i gjengjeld 20 201 kroner. Det gir en økning på 5072 kroner.

Nå viser ferske tall fra 2017 at gjennomsnittsprisen per kvadratmeter på eneboliger har sunket med 1781 kroner siden 2016, en nedgang på rundt 8,8 prosent.

- Byggeaktiviteten er høy

Baardsgaard understreker at boligprisene synker over store deler av landet nå, og at det ikke er unaturlig at denne trenden gir utslag også på Fosen. I tillegg er det en tendens til at boligmarkedet på Fosen «våkner» rundt påsketider. Imidlertid mener han at Ørland skiller seg ut.

- Byggeaktiviteten er høy, og tenkt til en stor befolkningsvekst. I tillegg ser vi at det er stort sett ørlendinger som kjøper nybyggene og i stedet selger eneboligen sin. Det er bygget flere boliger enn det tilflytningen av nye fosninger har etterspurt, sier Baardsgaard.

Han får støtte av eiendomsmegler Silje Leikvold i Aktiv Eiendomsmegling.

- Kjøpers marked

Hun har solgt bolig på Fosen siden 2008, og ser en tendens til at tilbudet overgår etterspørselen.

- Markedet er variert, og har du en attraktiv bolig blir den solgt fort. Men mesteparten tar nok litt lengre tid å få solgt akkurat nå, sier Leikvold.

Ifølge Leikvold er ikke nedgangen dramatisk, men hun er likevel bekymret for at byggeaktiviteten er for stor.

- Vi ser jo at det er mye som ligger ut for salg, og at det tar litt tid å få solgt. Det er mye bygging og tilbud der ute, men etterspørselen er ikke like stor. Det er kjøpers marked nå, både i Ørland og Bjugn.

Kampflybasen

Hun tror utbyggere kan ha overvurdert effekten den nye kampflybasen har hatt på tilflyttinga til Fosen.

- Jeg tror nok folk satt med det inntrykket at det plutselig ville komme masse folk flyttende hit, og derfor skyndet seg med å bygge nye boliger. Men det har jo latt vente på seg, sier hun og peker på at økt tilflytting ikke nødvendigvis betyr tilsvarende økt boligsalg.

- Folk vil gjerne bli litt kjent før de kjøper bolig et helt nytt sted, sier hun.

Lokale kjøpere

Selv om det går litt tregere i markedet nå enn før, selges det fortsatt unna boliger, skal vi tro meglerne. Både Leikvold og Baardsgård forteller imidlertid at mange av boligene som blir solgt i Ørland og Bjugn blir kjøpt av lokalbefolkninga.

De typiske kjøperne er voksne par som ønsker å bytte ut eneboligen sin med en lettstelt, ny leilighet.

Uenig

Metro AS, utbyggerselskapet til Rædergård Entreprenør AS, har totalt fire boligprosjekter på gang i Ørland kommune akkurat nå. De er ikke enige i at markedet er i ferd med å blitt mettet.

- Det har jeg lyst til å svare nei på. Salget går i perioder, men vi har vært heldige med å ha en jevn flyt, sier salgs- og markedskonsulent Kjersti Lyngaas i Metro AS.

- Veksten i Ørland kom kanskje ikke som en plutselig «boom», men det tror jeg er bra. Da klarer vi å bygge boliger til alle, sier Lyngaas.

Ikke representativt

Hun mener prisfallet kan forklares med at boligmarkedet i Ørland er relativt lite.

- Området vårt er begrenset, og få enheter gir store utslag på statistikken. Det ble solgt flere dyre boliger i Ørland i 2016 som nok drar opp snittprisen, sier hun.

Metro AS selger noen av prosjektene sine selv, mens andre gis til ulike meglerfirma. Lyngaas mener det er god blanding mellom kjøpere utenfra Fosen og lokale.

- Vi har solgt til flere tilflyttere. Jeg kan ikke se en skjevfordeling der, sier hun.

Høyt tempo

Lyngaas ser ikke at den høye byggeaktiviteten deres skal avta i nærmeste framtid.

- Vi håper selvfølgelig at det høye tempoet kan vedvare, sier Lingaas.

Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland er fornøyd med veksten kommunen har hatt så langt.

Befolkningen økte i fire av sju Fosen-kommuner i 2017. Ørland kommune økte mest, med 60 nye ørlendinger i løpet av fjoråret. Bjugn, Rissa og Åfjord vokste med henholdsvis 42, 3 og 14 nye innbyggere i samme periode.

Pendlere

- Min oppfatning er at det flytter flere inn enn ut, og vi ser også at Ørland har fødselsoverskudd, sier Myrvold.

- Forklaringa på hvorfor prisene har falt skal jeg ikke begi meg ut på, men på generelt grunnlag kan det vel tydes som at tilbudet i Ørland er så stort at det påvirker prisen i negativ retning. Jeg tror nok at etterspørselen etter boliger har økt noe, men kanskje ikke like mye som tilbudet, sier han.

Myrvold frykter ikke at en høy andel av de som har fått jobb ved den nye kampflybasen skal bli permanente pendlere.

Konkurrerer med Trondheim

- Man kan ikke tvinge folk til å bosette seg her. Men som kommune jobber vi hele tiden for å gjøre Ørland så attraktiv som mulig slik at folk vil flytte hit, sier Myrvold og nevner at tomteprisen i Ørland er langt lavere enn i Trondheim.

- Vi konkurrerer i stor grad med Trondheim, sier ordføreren.

Les mer: - Det er kjøpers marked.

John Kolbjørn Baardsgaard ved Eiendomsmegler 1 kaller prisfallet markant, men er likevel optimistisk for boligmarkedet i Ørland. Foto: Ina Marie Haugen
Illustrasjonsbilde fra Ørland. Foto: Ina Marie Haugen