De nærmere 40 barna som inntil i vår var elever ved Fagerenget, har nå begynt ved Botngård skole. Men lokalsamfunnet i Lysøysund har ikke gitt opp håpet om igjen å få skole i bygda. Allerede i mars, da skolenedleggelsen var et faktum, begynte man å vurdere mulighetene for privatskoledrift. En markedsundersøkelse viste stor interesse blant foreldrene, også de med barn som ennå ikke er i skolealder.

Av dette fulgte opprettelsen av Nye Fagerenget skole SA, som selger eierandeler i planlagt ny skole til kr. 1.000 per stykk. 230 andeler er allerede solgt, blant annet på stand under Kystkulturdagene i Lysøysund. Det er for øyeblikket over 200 eiere, som hver vil få én stemme i organisasjonen.

Håper på oppstart høsten 2018

Styreleder i organisasjonen er Lasse Henriksen. Han forteller at man nå skal i gang med søknadsprosessen. Det er Utdanningsdirektoratet som behandler søknader om privatskoledrift. Søknadsfrist er 1. februar, og deretter må det påregnes en behandlingstid på 14 måneder, så oppstart av ny skole blir tidligst høsten 2018.

– Til dette formålet bør vi ha så høy egenkapital som mulig, sier Henriksen. – Man trenger i utgangspunktet 100.000 kr. for å få godkjent søknaden hos Utdanningsdirektoratet. Videre vet vi ikke hva vi kan måtte betale for skolebygningen, og for å drifte den frem til skolestart og gjøre den skikket til videre undervisning. Etter som halvparten av lærerne ved en Montessori-skole nødvendigvis må ha Montessori-pedagogikk i sin utdanning, kan vi også måtte betale for videreutdanning av lærere.

Henriksen anser det for veldig viktig å få plass en privatskole i Lysøysund.

– Vi mener at elevene har godt av å gå på en skole med færre elever, der lærerne har bedre tid til den enkelte elev. I tillegg er det selvsagt utrolig viktig for bygdesamfunnet at det finnes skole her.

God dialog med Skaudalen Montessori-skole

Initiativtakerne i Lysøysund har vært i forbindelse med Montessori-skolen i Skaudalen i Rissa, som kom i gang i 2014 etter en tilsvarende nedleggelseshistorie i 2012. Prosessen frem mot etableringen av skolen var relativt lik den prosessen Nye Fagerenget skole SA nå må igjennom.

Olav Jostein Berget er daglig leder ved Skaudalen Montesorri-skole, som har 23 elever, tre lærere med Montessori-utdannelse, to øvrige lærere og ytterligere et par ansatte i varierende stillingsprosent. Det koster 300 kr. per måned å være elev ved skolen. Berget sier han virkelig håper at lokalsamfunnet i Lysøysund vil lykkes med skoleprosjektet sitt.

– Vi er veldig fornøyd med skolen vi har fått her i Skaudalen. Riktig nok kunne vi tenkt oss litt flere elever enn de vi har nå, men for så vidt har det vært greit å ikke ha altfor mange i oppstartsfasen. Det er klart at det er økonomiske utfordringer, ikke minst dette med etterutdanning av lærere, som vi har måttet prioritere. Vi må generelt tenke nøye over investeringene vi gjør. Men i det store og hele har det gått kjempebra så langt.

Kommunen lover å ta hensyn

Selskapet som satte i gang prosessen i Skaudalen, fikk kjøpe skolebygningen av Rissa kommune for en symbolsk sum.

Om Nye Fagerenget skole SA får samme fordel av Bjugn kommune, er for tidlig å si med sikkerhet. Kommunen har fått gjort en verditakst på skolebygningen i Lysøysund, og skal drøfte avhendingsstrategien på førstkommende formannskapsmøte, den 23. august. Men ordfører Ogne Undertun (Ap) forsikrer at eiendommen definitivt ikke vil bli solgt uten at den nye samvirkeorganisasjonens perspektiv tas med i vurderingen.

– Vi ønsker ikke at kun pris skal være avgjørende i denne saken. De videre hensiktene hva gjelder bruken av bygget må også veie tungt. Vi er i god dialog med Nye Fagerenget skole SA angående dette.