For et par uker siden ble de første solcellepanelene montert på taket av bygget til Rissa Kraftlag i Rissa sentrum. Det optimale er at panelet står 180 grader sør. Kraftlaget har valgt å montere i to ulike retninger for å dokumentere differansen i produksjonen.

- Blir ikke dette litt som å konkurrere mot seg selv?

- Det er vanskelig og se at dette ikke er konkurranse mot oss selv ja, men dette kommer uansett, så vi tenker at sol og vannkraft utfyller hverandre på en fin måte, sier avdelingsleder installasjon, John B. Roten i Rissa Kraftlag.

40 års levetid

Prisene på solcellepanel er på vei ned, og med dagens strømpriser anslås det at kostnaden med solceller er nedbetalt etter om lag 20 år. Solcellepanelet har en varighet på anslagsvis 40 år.

På inverteren kan kunden følge med hvor mye strøm solcellene har produsert i løpet av dagen. Foto: Sigrun Overland

Roten opplyser at teknologien på solcellepanelet anslås å forbedres med én prosent i året.

- Men, det forventes ikke dramatiske forbedringer på det. Det som er mer spennende er hvordan strømprisene utvikler seg. Innen 1. januar 2019 skal alle husstander i Norge ha fått montert AMS-måler. Den måler strømforbruket time for time, ikke døgnmåling slik det er i dag, opplyser Roten.

Han antar at sentrale myndigheter har en tanke med at alle skal ha en slik måler og ser ikke bort fra at vi får differensiert pris på strømmen ut fra når på døgnet vi bruker den.

Støttes av Enova

En løsning med 12 plater med solcellepaneler koster om lag 70.000 kroner. Et slikt anlegg vil produsere rundt 3000 kilowattimer i året. Enova gir støtte til de som velger å montere solceller.

- Men, det er ingen mulighet til å lagre det som produseres?

- Da må du inn med batteriløsninger og på det området er det nok sjanse for forbedringer, mener Roten.

En måte å utnytte solenergien best mulig på er for eksempel at man styrer varmtvannstanken slik at den står på for fullt midt på dagen når det produseres mest strøm, for deretter å skru den av, eller ned i den tiden solcellene produserer lite.

Avtaler med kunden

Kraftlaget kjører nå en kampanje på de første solcelleanleggene de monterer, mest for å få erfaring på hvordan dette fungerer.

- Det må være en el-installatør som monterer anlegget og vi gir da kunden en avtale som sier at vi betaler 15 øre mer for strømmen vi kjøper av kunden, enn den han betaler når han kjøper strøm av oss.