Formannskapene i sør-trønderske kommuner samlet seg torsdag i Trondheim for å få økt innsikt i det nye forslaget til nytt inntektssystem for kommunene som er ute på høring, og arbeidet med kommunereformen.

Har til sommeren

Siste frist til å fatte vedtak om sammenslåing er satt til 1. juli.

Rissa og Leksvik har allerede sendt inn søknad om sammenslåing til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, like før jul.

Ørland og Bjugn har utarbeidet en intensjonsavtale om sammenslåing som ble vedtatt i begge kommunestyrene før valget. Mens Åfjord og Roan har utarbeidet en intensjonsavtale som skal opp til behandling i kommunestyrene i nær fremtid. Osen har vedtatt å stoppe arbeidet med kommunereformen.

- Knapp tidsfrist

Ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H), satt på et av de nærmeste radene til talerstolen under møtet. Han sier at Ørland og Bjugn har bedre forutsetninger enn mange andre kommuner til å fatte et vedtak om sammenslåing før tidsfristen går ut, ettersom en intensjonsavtale allerede er fattet i begge kommunestyrene.

- Mange kommuner opplever å få det travelt, men Ørland og Bjugn har alle forutsetninger for å klare fristen. Det handler om vilje, mener Høyre-politikeren.

Han sier at de to kommunene i samarbeid med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag er i ferd med å avslutte arbeidet med en kjøreplan frem mot 1. juli.

Ordfører i Roan, Einar Eian (H), er blant ordførerne som opplever at tidsfristen er knapp.

- Det er mye som skal på plass før juli. Kanskje skal det en folkeavstemning til også, før man er klare til å fatte vedtak om sammenslåing, sier han.

Nytt forslag til inntektssystem

Under møtet redegjorde direktør Alf-Petter Tenfjord og seniorrådgiver Frode Rabben ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag for det nye inntektssystemet til kommunene som er ute på høring. Forslaget om et nytt inntektssystem ble sendt ut på høring i desember med høringsfrist 1. mars.

KS (Kommunesektorens organisasjon) har utarbeidet virkningstabeller for kommunene i Sør-Trøndelag. Dersom det nye inntektssystemet blir en realitet, vil det slå ulikt ut for kommunene på Fosen. For Bjugn og Ørland vil det nye inntektssystemet slå ut negativt. KS har regnet ut at Ørland vil få cirka 5,5 millioner kroner mindre i statlige overføringer på årsbasis, mens Bjugn vil få 3,5 millioner kroner mindre.

Åfjord vil få en reduksjon i inntekter på cirka 370 000 kroner, mens Roan og Osen vil få økt sine inntekter med henholdsvis 697 000 og 113 000 kroner.

Rådmann i Åfjord, Per Ola Johansen, forklarer at befolkningsstrukturen i kommunene vil få større betydning enn tidligere, og at det er dette som gjør at det nye inntektsforslaget ikke vil slå ut så mye for kommunene på Nord-Fosen som det gjør for Ørland og Bjugn.

- Vi er såpass spredt befolket, slik at et eventuelt nytt inntektssystem vil ikke ha så mye å si for oss, sier Johansen, som presiserer at KS sine utregninger forutsetter at kommunene har en folketallsvekst lik landet som helhet.

- En gulrot

Varaordfører i Bjugn, Hans Eide (Sp), mener ikke det er noen tvil om at det nye forslaget er med på å bidra til en vridning som gir større inntekter til byene.

- Forslaget er ikke positivt for kommunene på Fosen, med den befolkningsveksten som er. Gulroten er at vi får beholde dagens inntektssystem dersom vi slår oss sammen innen tidsfristen, sier han.

- Jeg skjønner at en statsråd som ønsker sammenslåing gjør det slik. Det er lettere å få lokalpolitikere til å ta upopulære avgjørelser, sier Eide, som påpeker at han er positiv til en sammenslåing med Ørland under rette vilkår.

Kommuneekspert i NIVI analyse, Geir Vinsand, snakket også til forsamlingen.

- Jeg registrerer et temposkifte etter kommunevalget. Fristen for den frivillige lekefasen begynner å nærme seg slutten.

Vinsand brukte også anledningen til å kritisere Stortinget for det han anser som en utsultingstaktikk gjennom inntektssystemet til kommunene.

- Jeg synes egentlig ikke det er prinsipielt riktig, men jeg forstår at det kommer, sa han fra talerstolen.

Bjugns varaordfører Hans Eide (til venstre) og Geir Vinsand, som er kommuneekspert i NIVI analyse. Foto: Berit Buran Juul