Indre Fosen kommune har satt ned en prosjektgruppe som har fått i oppgave å se på ungdomstrinnstrukturen i kommunen. Gruppa har sett på hva som vil være det beste alternativet for ungdomsskoleelever som i dag sokner til ungdomsskolene på Stadsbygd og i Vanvikan.

Ungdomsskoletrinnene på Mælan og Testmann Minne har vært holdt utenfor utredningen på grunn av geografi.

Fire alternativer

Gruppa har utredet fire alternativer, hvor det ene (alt. A) er å beholde dagens struktur med fem ungdomsskoler i Indre Fosen. Alternativ to (alt. C2) og tre (alt. C2)går ut på å samle ungdomsskoleelevene fra Stadsbygd og Vanvikan på en skole, enten i Vanvikan eller på Stadsbygd.

Det fjerde alternativet (alt. D) går på å samle alle ungdomsskoleelevene fra Vanvikan og Stadsbygd på Åsly skole. Det er dette alternativet som er prosjektgruppas foreløpige anbefaling.

Dette skriver prosjektgruppa i utredningen:

Etter en helhetsvurdering mener prosjektgruppa at det alternativet som ut fra pedagogiske, samfunnsmessige og økonomiske grunner er det beste for Indre Fosen kommune i framtida, er alternativ d. Dette alternativet innebærer at man samler ungdomstrinnene fra Stadsbygd, Vanvikan og Åsly på Åsly skole i Rissa sentrum. Dette valget begrunnes slik:

a. Vi får en ungdomsskole med ca. 90 elever per årstrinn. Dette er en god kullstørrelse i forhold til deling i ulike typer undervisningsgrupper.

b. Elevene vil ha et stort tilfang av medelever, og sjansen for å finne klassekamerater

og voksne som en kan utvikle gode og nære relasjoner med, vil øke.

c. Elevenes valgmuligheter vil være store i språkfag, arbeidslivsfag og valgfag.

d. Det blir et stort og bredt fagmiljø for det pedagogiske personalet, med rundt 40 lærere på ungdomstrinnet. Det vil være lettere å rekruttere nye lærere til en skole med et stort og mangfoldig fagmiljø.

e. Ungdomsskolen blir stor nok til at en kan få en stor grad av profesjonalisering av

viktige funksjoner i skolen, slik som karriereveileder/rådgiver, sosiallærer og koordinator av det spesialpedagogiske arbeidet på skolen. Tilbudet om skolehelsetjeneste vil kunne økes opp til et tilfredsstillende nivå.

f. Åsly skole har gode fasiliteter som kulturhus. Disse vil ungdomstrinnselevene nyte godt av. Blant annet huser Åsly skole kommunens hovedbibliotek, og har en flott kultursal som vil kunne romme hele det nye ungdomstrinnet. Skolen har også et auditorium med plass til 90 elever. Dette kan romme et helt årstrinn på ungdomsskolen.

g. Mulighetsstudien utarbeidet av Eggen Arkitekter AS viser at det er mulig å utvide

ungdomstrinnets størrelse, uten at dette vil gå på bekostning av skolens særpreg og gode bygningsmessige kvaliteter. Selv om det i mulighetsstudien er regnet inn et

meget romslig areal for å gi plass til en fordobling av antall ungdomstrinnselever, er dette det rimeligste utbyggingsalternativet.

h. Plassering av en stor ungdomsskole i kommunesenteret gir lett tilgang til et rikt og

variert nærings- og samfunnsliv.

i. Åsly har store utearealer og gode utendørs idrettsanlegg. Det er god kapasitet i Rissahallen og den nye basishallen.

j. Det mangler svømmebasseng i Rissa sentrum. Dette er en ulempe ved alternativ d.

k. Skyssbehovet og skyssutgiftene blir størst med dette alternativet, i og med at 81 prosent av ungdomstrinnselevene vil være avhengige av skyss til skolen. Dette er en ulempe, både økonomisk og sett i et folkehelseperspektiv. Til sammenlikning vil antall ungdomstrinnselever som trenger skyss med alternativ a, være 49 prosent. Tilsvarende tall for alternativ c1 er 59 prosent og for alternativ c2 71 prosent.

l. Skolen havner ikke i samme bygd som videregående skole når ny videregående skole trolig bygges i Vanvikan. Dette er en ulempe ved alternativ d.

Prosjektgruppa sier videre at det er et forvanskende element i saken at Trøndelag fylkeskommune per 1. februar fortsatt ikke har vedtatt hvor en videregående skole i Indre Fosen skal plasseres.

Høringsfrist 18. mars

Oppvekstutvalget skal komme med sin anbefaling i sitt møte 1. februar. Deretter skal utredningen sendes ut på høring med frist for å komme med innspill satt til 18. mars. Kommunestyret i indre Fosen skal deretter behandle saken i sitt møte i april.