- Vi må skrive ut brev på papir. Det tar tid. Brev må bakkes, vi må ha bistand fra skranken. Til og med store forsendelser kan sendes digitalt. Det har mye å si for oss om folk går over til å få skriv fra kommunen digitalt. Skattepengene kan brukes på viktigere ting en postgang, sier Britt Brevik, leder for infotorget i Ørland kommune.

Ørland og Bjugn setter i gang en kampanje for å få flere til å ta i bruk en digital postkasse.

Men alle de som bor på resten av Fosen kan også spare sin kommune for prakk og postutgifter.

Ikke epost

Kommunene og resten av offentlig forvaltning har ikke lov til å sende opplysninger som er untatt offentlighet med vanlig epost.

- Digitale postkasser er mer sikkert enn vanlig post. Man vet ikke om brev kommer frem med vanlig post, sier Solveig Melum som er arkivansvarlig i Bjugn kommune.

Registreringen er enkel, og man får Sms-varsel på mobiltelefonen når man mottar digital post.

- Posten tar tid, men man får digital post i løpet av få minutter. Avsenderen kan se om man har åpnet brevet eller ikke, så kommunen kan være trygg på at viktig informasjon kommer frem, legger Brevik til.

Kampanje

De to kommunene som blir sammenslått fra 1. januar 2020 samarbeider nå om å få så mange av innbyggerne vekk fra brevpost og over på digital post.

- Vi skal bli én kommune og ønsker å samarbeide om alt det vi kan samarbeide om. Arbeidet med å slå oss sammen er i gang, sier Melum.

- Våre avdelinger samarbeider mye allerede, men jobber sammen enda mer, sier Brevik.

De to kommunene sender ut epost til alle de over 15 i kommunen som ikke har digital postkasse i dag.

- Vi kommer til å holde øye med utviklingen, sier Melum.

Oversikt på Fosen

Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) har rangert alle landets kommuner etter hvor stor andel av innbyggerne som har tatt i bruk digital postkasse.

I Fosen er Ørland mest digitalisert, hvor 36,6 prosent av innbyggerne får brev kommunen sender ut digitalt. Det gir en plassering som kommune nummer 144 på landsbasis.

I Indre Fosen har 34,5 prosent av innbyggerne digital postkasse (plass 199 blant kommunene). Bjugn følger med 33,9 prosent (220. plass).

Deretter kommer Åfjord med 30,3 prosent (kommune nummer 319 i landet), Roan med 24,2 prosent  og Osen med 23,8 prosent.

I 2018 er det 422 kommuner i landet. Osen er kommune nummer 420 rangert etter innbyggere med digitale postkasser, mens Roan er nummer 419.

Bedre bruk

Kommuner sender ut mange brev. De betaler porto som alle andre, og det er vesentlig dyrere å sende informasjon og viktige beskjeder per post enn digitalt.

I dag er det 13 803 innbyggere i Fosens kommuner som ikke mottar post elektronisk. Bare portoen for å sende et brev koster kommunen i størrelsesordenen ti kroner per forsendelse.

- Det høres kanskje ikke så mye ut, men til sammen er dette ressurser og penger vi kunne brukt på noe langt mer nyttig, som for eksempel barnehage, helse eller kulturtilbud, sier Melum.

Målet er at så mange som mulig, om ikke alle går over til å motta informasjon digitalt.

- Det vil også være miljøvennlig. Vi håper innbyggere som ikke har opprettet digital postkasse kan ta seg bryet med å bruke noen minutter på å gjøre dette, sier Brevik.

- De som trenger hjelp til å opprette digital postkasse, eller har spørsmål om tjenesten, kan kontakte kommunen - vi hjelper gjerne til, sier Britt Brevik.