- Prosjektet går veldig bra i forhold til rammene våre. Helt fra basevedtaket har vi hatt tøffe rammer og veldig korte frister. Det er gjennom så gode prosesser med Ørland kommune rundt reguleringsplanen og andre forhold, og også et så godt samarbeid med lokale og regionale entreprenører som gjør at prosjektet går så bra, sier Olaf Dobloug, som er prosjektdirektør for Forsvarsbygg kampflybase.

Forsvarsbygg har ansvar for selve utbyggingen av kampflybasen før Forsvaret overtar fasiliteten til sitt bruk.

I 2017, året da de første nye norske kampflyene landet på Fosen og i Norge, overtok Forsvaret store bygg fra utbyggeren.

Men det er fortsatt mye som skal bygges før kampflybasen er ferdig oppgradert.

Høyeste prioritet

12. april offentliggjorde Forsvarsbygg sin årsrapport. Der skriver Sjefen for Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen følgende:

«Kampflybasen på Ørlandet er vårt viktigste byggeprosjekt, og vårt største utviklingsprosjekt noensinne, med en omsetning på over 10 millioner daglig for å holde planlagt fremdrift.»

Han understreker at alle de nødvendige fasilitetene for å ta imot de første F-35 kampflyene ble ferdigstilt og overlevert i tide til mottak av de tre første flyene på Ørlandet.

1,3 milliarder kroner

I 2017 hadde Forsvarsbygg 1,318 milliarder kroner som var øremerket til baseløsningen rundt de nye kampflyene. 377 millioner av den bevilkningen ble overført fra budsjettet for 2016.

Når året er gjort opp, brukte de 1,278 milliarder kroner på prosjektet i 2017. Mindreforbruk på 39,5 millioner kroner er søkt overført til bruk i 2018. Det ønsket har blitt imøtegått i tidligere år.

- Betyr bruk av så og si alle pengene i bevilgningene at utbyggingen går etter tidsplanen?

- Ja med få unntak, og delprosjektene gjennomføres på budsjett, svarer Dobloug.

Skvadronbygget og vedlikeholdsbygget for F-35 er to av de store prosjektene på Ørland flystasjon som ble ferdigstilt i 2017. Foto: Helge Hopen / Forsvaret

500 millioner til

I tillegg til bevilgningene til nye kampfly og baseløsningen, kommer en ytterligere budsjettpost for fornyelse av og andre bygg på Ørland flystasjon.

- Der brukte vi 522 millioner kroner i 2017. Det arbeidet går i henhold til planen, sier programdirektøren.

Totalt brukte dermed Forsvarsbygg nesten nøyaktig 1,8 milliarder kroner på flystasjonen og kampflybasen i 2017.

Forsinkelse

Ifølge årsrapporten, går utbyggingen av kampflybasen hovedsakelig etter planen.

Unntaket er mindre forsinkelser innenfor deler av ammunisjonsfasilitetene og hangarene.

- Forklaringen er at det har tatt tid å avklere hvilket sikkerhetsnivå hangarene skal ha. Det betyr rett og slett hvor solide de skal være. Vi har ventet på avklaring fra Forsvaret. Det er deres behov som skal imøtekommes, sier Dobloug.

Det er det samme begrunnelsen som gjør at deler av ammunisjonsfasilitetene er noe forsinket, ifølge prosjektdirektøren.

Av hensyn til nasjonal sikkerhet er det store begrensninger for bildetakning av den store byggeaktiviteten inne på flystasjonen. Her fra uspesifisert utbygging på det militære området på Ørlandet. Foto: Forsvarsbygg

Sikkerhetsbildet

Dobloug minner om at Stortingets bestilling for Ørland flystasjon har endret seg siden basevedtaket.

- Bevilgning til større sikkerhetstiltak for våre nye kampfly henger sammen med at politikerne etter forslag fra Forsvaret har oppgradert hele flystasjonen, sier Dobloug.

- Det er verdenssituasjonen som er bakteppet for den endringen. Det har ført til en kostnadsøkning for hele prosjektet siden Stortinget har ønsket en oppgradert base, sier sjefen for utbyggingen som skjer på Ørland flystasjon.

Stort støyfokus

Når Forsvarsbyggs øverste sjef oppsummerer fjoråret, trekker han frem at rundt halvparten av Ørlands befolkning blir berørt av utbyggingen av den nye kampflybasen.

«Prosesser knyttet til hus og gårdsbruk er krevende for de berørte, og god dialog og tillit er avgjørende. I den fasen prosjektet er i nå, har vi etablert et prosjektkontor utenfor flystasjonen på Brekstad, som gjør det enklere for ørlendingene å komme i direkte kontakt med oss.» skriver Thoresen i sin lederberetning i årsrapporten til Forsvarsbygg.

Direkte berøring er blant annet de opp mot 1000 huseierne på Ørlandet som vil få tilbud om støytiltak, de 176 som får tilbud om innløsning av boligen, og grunnerverv.

«I 2017 er vi i rute i med dette arbeidet.» oppsummerer Thoresen.

- Vi har brukt bare halvparten av bevilgningene til kampflybaseprosjektet. Arbeidet og investeringene fortsetter i 2018 og i flere år fremover. Vi er ikke i mål enda, men 2017 med ankomst av de første tre flyene på Ørlandet har vært et viktig delmål i utbyggingen i forbindelse med Norges nye kampfly, sier Olaf Dobloug til Fosna-Folket.