Men hvorvidt han mener KrF bør støtte mistillitsforslaget mot Listhaug, vil han ikke svare på når Fosna-Folket ringer søndag kveld.

Regjeringsskifte?

Mandag klokken 12.00 er Tviberg blant dem som møter når KrFs landsstyre samles i stortingsbygningen i Oslo. Der skal KrF-politikerne bestemme seg for om de skal støtte mistillitsforslaget mot Listhaug. Og dersom KrF ender opp med å gjøre det, spilles ballen over til statsminister Erna Solberg. Hun kan velge å bytte ut Listhaug, men ifølge VGs kilder vil regjeringen gå av dersom mistillitsforslaget mot Listhaug får flertall i Stortinget tirsdag.

– Erna vil ikke akseptere at Stortinget skal bestemme hvem som skal sitte i hennes regjering, sier en sentral kilde til VG søndag.

Tror ikke på enstemmighet

Mandag spiller en fosning altså en av rollene når KrF skal avgjøre om det blir stortingsflertall for mistillitsforslaget mot Listhaug.

- Hvilken påvirkningskraft har din og de andre fylkesledernes mening i morgen?

- Stortingsgruppen til KrF har sagt at de ønsker råd fra landsstyret. Det er derfor det er innkalt til landsstyremøte. Jeg vil tro at landsstyret møtes sammen med stortingsgruppa mandag, men jeg er ikke helt sikker. Enten går de for det rådet vi i landsstyret gir, eller så lytter de bare til oss og så tar avgjørelsen. Jeg vet ikke helt. De kan gjøre begge deler, men det er rart om de ikke følger vårt råd når de har invitert oss, sier Tviberg.

- Hvor tungt veier din mening i morgen?

- 1/45-del. Vi er 45 i landsstyret. Min mening er like viktig som alle andre.

- Er dere fylkeslederne samstemte i denne saken?

- Det tror jeg ikke. Eller jeg vet ikke. Det blir spennende å høre.

- Hvorfor tror du ikke dere er samstemte?

- Fordi det har vært noen spennende diskusjoner tidligere. I noen saker har man kunnet formulere et vedtak med en slik ordlyd at man har fått til en enighet. Her er det egentlig snakk om et ja-nei-spørsmål. Det er tillit eller mistillit. Det er rart om det er enstemmighet om dette. Men jeg håper jo at vi sammen står for det som det blir flertall for. Dette er en vanskelig sak, påpeker Tviberg.

- Overtramp

Det var justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaugs (FrP) mye omtalte Facebook-post som startet hele rabalderet. Listhaug postet et terroristbilde med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Bakgrunnen var stortingsbehandlingen av et forslag fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skal kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol. Frp og Høyres forslag ble nedstemt av stortingsflertallet. KrFs Tviberg mener Listhaug gikk over streken i sitt Facebook-innlegg, og påpeker blant annet at det var flere parti enn Arbeiderpartiet som stemte ned Høyre og Frps forslag.

- Jeg synes dette var et overtramp av en justisminister og en representant fra vår regjering. Regjeringen vår skal representere alle, selv om de også må representere sitt parti. Men så har jo mediebildet og bruken av sosiale medier utviklet seg veldig de siste par årene. Det ser vi i Amerika. Jeg synes det er synd at det har blitt sånn, og det har jo vært noen runder tidligere også. Så er spørsmålet om vi gir tilgivelse og sier at det er greit nok denne gangen også. Men om noen får tilgivelse, kan det hende man må ta noen konsekvenser likevel.

- Hva mener du var over streken i Listhaugs innlegg?

- Det var både bruken av bildet og teksten. Det var flertallet i Stortinget som stemte imot Frp og Høyres forslag. Da blir det feil å henge det på ett parti. Saken handlet jo om hvordan man plasserer ansvar og makt i det norske samfunnet. Om man skal miste statsborgerskapet i dag, må en rettsinstans gjøre det. Lovforslaget gikk ut på at dette skulle kunne gjøres gjennom et administrativt vedtak, og det sa flertallet nei til, sier Tviberg.

Han mener i tillegg at Listhaugs Facebook-innlegg kom på et kinkig tidspunkt.

- Man har 22. juli-filmen og alt. Så er det stor forskjell på hvordan for eksempel Jan Tore Sanner (H) ba om unnskyldning på et tidlig stadium. Så gjør Sylvi Listhaug, som er kjempeproff på media, en sånn brøler.

Kommenterer ikke

- Bør KrF stemme for mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug?

- He he. Der må jeg dessverre si det samme som til alle andre medier. Dette er en landsstyresak. Jeg har valgt å ikke si hva jeg tenker og mener. Jeg har fått veldig mange henvendelser på SMS og Facebook. Det er mange forskjellige meninger ute og går. Jeg får henvendelser fra KrF-medlemmer og lokale tillitsvalgte, men også fra folk som ikke stemmer KrF.

- Hvordan er holdningen til saken i KrF-grasrota i Trøndelag?

- Den er veldig forskjellig, svarer Tviberg.

Han legger til at en del stiller spørsmål om hvorvidt et Facebook-innlegg skal være nok til å felle en regjering.

Valget

- Hvilke momenter blir viktige når KrF skal bestemme seg?

- Vi har jo rettet sterk kritikk. Det vil bli et moment. Så er spørsmålet hvilke konsekvenser vårt vedtak vil få. Det håper jeg man har snakket sammen om og vet litt om. Hvilke konsekvenser får dette for Norge som nasjon.

- Dersom KrF ender opp med å stemme for mistillitsforslaget. Hva mener du statsminister Erna Solberg bør gjøre?

- Da har Solberg et valg. Jeg så i dag at noen ville akseptere at Listhaug får et annet departement. Det synes jeg blir litt merkelig. Spørsmålet blir om man vil finne en ny justisminister eller om regjeringen må gå. Hvem er i så fall villig til å ta på seg regjeringsansvaret nå? Jeg klarer ikke å se for meg at Arbeiderpartiet eller noen på den siden av norsk politikk vil ta det ansvaret nå, sier Tviberg.

Han svarer først nei når Fosna-Folket spør om han ønsker et regjeringsskifte. Videre påpeker han at det kan være interessant dersom et Høyre-Venstre-KrF-samarbeid skulle bli aktuelt.

- Dette ville straks ha fått politikken mye mer mot sentrum.

- Stakkar Erna

Tviberg bekrefter at det er sjelden han er borti saker med så stor medieoppmerksomhet. Han anser imidlertid andre saker, som for eksempel programarbeid, som vel så viktig.

- Mener du at Listhaug bør trekke seg som justisminister?

- Eh. For Ernas sin del så tror jeg det ville vært bra. Var ikke det et greit svar? Erna som statsminister og regjeringsleder sitter med et ansvar og en utfordring oppi dette. Alle ringer og spør oss i KrF, men stakkar Erna, tenker jeg. Hun har hatt en tøff helg, avslutter Tviberg.