Tre av fire barnehager i Bjugn kommune - Læringsverkstedet Ervika, Bekkfaret barnehage og Lyngrabben barnehage - er sprengt på kapasitet. Derfor jobber kommunen med å finne straksløsninger som kan øke kapasiteten.

– Det er et prekært behov for flere barnehageplasser i Bjugn. Vi hadde noen ledige plasser før jul, og der fikk vi satt inn noen barn, sier enhetsleder for barnehagene i Bjugn kommune, Wenche Olden Moen, til Fosna-Folket.

«Vi har nå 300 barn som har barnehageplass i Bjugn, men vi har søkere som ønsker plass i løpet av våren som vi ikke klarer å tilby plass på grunn av for lite fysisk areal,» står det i saksframlegget som skal legges frem for kommunestyret.

Fulle barnehager

Det privatdrevne Læringsverkstedet Ervika, som er den minste av barnehagene i Bjugn, har i dag tre avdelinger, som alle er fulle, men eierne ønsker å øke til seks avdelinger. Også Bekkfaret barnehage, som er den nyeste barnehagen i Bjugn, har full kapasitet på sine seks avdelinger.

Lyngrabben barnehage har fire fulle avdelinger, men bærer preg av elde og slitasje.

«Lyngrabben barnehage er ganske slitt, men med vedlikehold og oppgradering så kan den driftes i noen år til. Lyngrabben har stort behov for å få endret på toalett, stellerom, personalfasiliteter, kjøkken og vognbod,» står det i saksframlegget.

– Begge sentrumsbarnehagene er fulle og den private barnehagen er full. Så det er kun ledig kapasitet i Solkysten barnehage i Lysøysund, sier Olden Moen.

Bekkfaret barnehagen åpnet i 2015, med plass til omtrent hundre barn. Foto: Alexander Killingberg

– Ønsker god løsning for alle

– Unge nummer 300 begynte akkurat nå. Det er kanskje plass til 10-15 unger til på barnehagen i Lysøysund. Men å bo i Botngård, jobbe på Brekstad og ha barnehageplass i Lysøysund er ikke en god langsiktig løsning. Vi ønsker en best mulig løsning, så jeg håper vi klarer å tilby en helgod løsning for alle tilflyttere, sier Olden Moen.

Solkysten, som har tre avdelinger i Vallersund, og to avdelinger i Lysøysund, leier i dag midlertidige lokaler i Lysøysund.

«Med de barna som har plass der nå, så vil ikke alle kunne fortsette der fra august 2018 uten de midlertidige lokalene,» heter det.

– Vi er jo heldige i kommunen vår med at det kommer tilflyttere til kommunen - både gamle bjugninger som flytter tilbake, og nye tilflyttere, sier Olden Moen.

Det private Læringsverkstedet i Ervika er den minste barnehagen i Bjugn. Foto: Læringsverkstedet Ervika

Tiltak

Ifølge saksframlegget er det to mulige løsninger som peker seg ut:

Det ene er å søke om dispensasjon fra bestemmelsene om å fortsette å bruke de midlertidige lokale i Lysøysund, men da må lokalene utbedres for å tilfredsstille kravene til permanente bygg.

Det andre er å utvide Lyngrabben med ekstra avdelinger. Dette kan realiseres ved å bygge på barnehagen, leie eller kjøpe ekstra lokaler, bygge grillhytter til bruk på barnehagens område, benytte de tomme lokalene på helsesenteret eller en kommunal bolig eller andre lokaler som står tomme i Botngård, være seg for eksempel Statens hus eller internatet.

– Vi må handle nå. Vi hadde godt med kapasitet på samme tid i fjor, men tilflyttingen har kommet raskere enn vi trodde. Når flere familier kommer med to unger, så utgjør det mye, sier Olden Moen.

Rådmannen vurderer det som mest hensiktsmessig å øke arealet på innsiden av gjerdet i barnehagen. I så fall kan dagens fasiliteter benyttes, i tillegg til at avdelingene kan hjelpe hverandre. Ifølge saksframlegget har kommunen dårlige erfaringer med avdelinger som blir liggende for seg selv.

De ledige lokalene på helsesenteret er vurdert som ugunstige, grunnet store behov for oppgraderinger og rehabilitering, med en kostnadsramme på tre millioner kroner.

I Vallersund er behovet for større areal foreløpig dekket gjennom bruken av de opprinelige skolelokalene. Foto: Karen Lervik Stai

Innstilling

«Barnehageplass i nærmiljøet er en viktig faktor for trivsel og livsglede. Foreldre som kommer flyttende eller som i løpet av året finner ut at de ønsker barnehageplass i nærheten av der de bor bør kunne få det uten for lang ventetid,» står det i saksframlegget.

– Det er Lyngrabben som er den minste av de kommunale barnehagene. Målet er å gjøre noe midlertidig der, da kan vi ha noen plasser oppe og gå ganske raskt. Så er vi i den situasjonen at vi også må begynne å tenke langsiktig; med å erstatte Lyngrabben med en ny barnehage, sier Olden Moen.

I sin innstilling ber kommunestyret rådmannen om å forlenge bruken av de midlertidige brakkene i Lysøysund, samt utrede kostnader og behov til utvidet bruksareal på Lyngrabben barnehage.