Gården er nylig restaurert og paret ønsker å satse på andelsjordbruk og utnytte ressursgrunnlaget her. Siden oppstarten i fjor har flere kommet til, og på høyloftet er det satt i stand samlingslokale for andelsjordbruket.

Fikk 10 000 kroner

Det er fyrt opp i bålpanna, ivrige små hender i gang med å steike pinnebrød og både store og små ser ut til å kose seg til tross for det småsure været.

Toril Reitan, leder i Ørland sanitetslag prater med noen av flyktningene som har tatt turen. Nylig fikk sanitetslaget nemlig ei hyggelig melding:

- Vi hadde søkt om 7000 kroner til andeler for flyktningene, og dagen etter kom det svar om at vi fikk 10 000 kroner til dette, forteller Reitan.

Prosjektet kalles Fra flukt til grønn lukt.

Dyrking i fellesskap

Toril er blitt som ei slags bestemor for flyktningfamiliene som har kommet til kommunen, og gleder seg over at de nå får muligheten til å delta i andelsjordbruket. Nasim Khreiba fra Syria kommer bort til Torild, og byr på hjemmelagd falafel.

- Har du smakt falafel? spør Nasim meg, og ei lita stund etterpå kommer han bort med en smaksprøve.

Nasim Khreiba og Toril Reitan. Foto: Siri Wold

På andelsjordbruket dyrkes økologiske grønnsaker, urter og blomster. Det leies ut parseller, der brukeren selv steller høster økologiske vekster etter eget valg. I tillegg kan man kjøpe andeler og familieandeler, som gir rett til å høste sesongens grønnsaker og bær tilsvarende forbruk for henholdsvis én voksen og en familie med to voksne og to barn.

- Flere av flyktningene har drevet med jordbruk og dyrket sine egen vekster i hjemlandet, kanskje kan vi nå se litt på hvilke av disse det går an å få dyrket her på Austrått, sier Reitan.

En god høst

Samholdet blant andelsjordbrukerne er godt, og gårdseierne bekrefter at det er både sosialt og lærerikt. I de større byene er kolonihager og andelsjordbruk i vinden som aldri før, og den stadig økende interessen på Austrått viser at det også her er gode forhold for dyrking i fellesskap.

Vidar Hovden Knutsen og Inger Sofie Murvold Knutsen er eiere av andelsjordbruket på Austrått. Foto: Siri Wold

Det ble en god høst for andelsjordbruket, og fremdeles er det både potet og gulrøtter igjen av fjorårets avling. Inger og Vidar er glade for at det også det sosiale miljøet blomstrer.

- Det første vi gjorde, var å kjøpe inn ei bålpanne, for å si det sånn, sier Inger Sofie Murvold Knutsen.

- Vi har noe ledig igjen enda, men vi merker at det er stadig større etterspørsel, fra i fjor ser vi en dobling i antall andeler og det blir stadig flere familier som vil være med, sier gårdseierne.