Vi tok turen opp til det store anlegget tidligere denne uka.

LES OGSÅ:* Hele trafotransporten veier 421 tonn -Fosna-Folket* 223 monstertransporter på knappe fem måneder -Fosna-Folket* Slik ser det ut i de nye vindparkene nå -Fosna-Folket

Nesten ferdigstilt

Det er Åfjord-entreprenøren Johs. J. Syltern som har hatt hovedentreprisen for arbeidene med tilførselsveier, internveier, turbinfundamenter og internkabling. Åfjord-entreprenør Stjern har stått for støpingen av turbinfundamentene og ført opp trafo- og servicebygg.

12,5 kilometer med tilførselsveier og 51,3 kilometer med internveier er nå for det meste ferdigstilt.

– Opprinnelig plan tilsa at det ville bli noe lengre internveier, men vi har klart å korte noe ned, sier byggeleder Halvor Haarstad i Statkraft.

– Og nå er alt ferdig?

– Det gjenstår rundt 300 meter med vei og de fem siste turbinfundamentene lengst sørvest i anlegget. Dette haster ikke så mye, da akkurat denne delen av anlegget skal overleveres noe seinere.

710 spesialtransporter

Over påske starter frakten av turbinene fra Monstad i Åfjord og opp til parken.

– For hver turbin blir det behov for ti spesialtransporter. Det vil si at det totalt blir hele 710 spesialtransporter. Dette vil skje i samarbeid med politiet, hvor det skal kjøres kolonner, forklarer Halvor Haarstad.

Det har blitt gjennomført en prøvekjøring i vindparken med en tilhenger av tilsvarende lengde som de som skal levere turbinvingene.

Trafikkdag

22. mars vil det bli arrangert en trafikkdag i Åfjord for å informere nærmere om transporten som tar til rett over påsken.

– Det er veldig viktig at kommuner, skoler og andre brukere av veien får godt med informasjon før dette store fraktoppdraget tar til. Vi er opptatt av at sikkerheten ivaretas på best mulig måte.

I løpet av høsten skal alle de 71 turbinene stå ferdig slik at man kan gå i gang med prøvedriftsperioden på 2 år fra nyttår. Det er nå satt opp flere målestasjoner som kontrollmåler blant annet vindmengden i parken.

Kurses i Danmark

Ti fagarbeidere, som skal stå for driften av vindparken, er nå på kursing hos Vestas i Danmark, leverandøren av turbinene. Servicebygget i Einarsdalen som blir hovedbasen i vindparken, står nå klart til å ta i bruk.

Alt av kabling fra turbinene er nå lagt ned i veiene. Bygging av en 132 kV-linje i vindparken står snart ferdig, og Trønderenergi er kommet i gang med byggingen av en dobbel 132kV-linje fra Statnetts trafo på Hofstad til Spannklumpen på Haraheia hvor sammenkoblingen med vindparken vil skje.

Nødetatene informert

For alle nødetater er det også viktig å bli kjent med de over seks nye milene med ny vei i fjellheimen.

– Vi har kjørt en runde med både politi-, ambulanse og brannmannskaper, slik at de vet hvordan det ser ut, sier Halvor Haarstad.