Uten mat og drikke …

Kjøkkenet har en sentral plass i heimene våre.

Anna Aune som skreller poteter. 

Et stort bryllup krever mye mat, og da må noen få hjulene til å gå rundt på kjøkkenet. Det var det disse Bjugn-kvinnene hadde som oppgave da fotografen lurte seg til å ta et bilde i 1957. Fra venstre: Magnhild Lyng, Hildegunn (Lyng) Enebakk, Margrethe Klakken, Anne Mari (Møllegård) Melum, Brynhild Wahl, Trine Klakken og Margot Mebostad. 

Gammeldagan

For som det gamle ordtaket sier: «Uten mat og drikke duger helten ikke».

Et moderne kjøkken anno 2013 er utformet helt annerledes enn for noen tiår tilbake. Det er også ikke minst utstyrt med langt flere hjelpemidler. Utvalget av elektriske duppeditter har formelig eksplodert. I dag som før er imidlertid målet det samme; å lage god mat.

«Anna kokk»

Det øverste bildet stakk Judith Sørli Ibarra innom Fosna-Folkets lokalkontor i Rissa med. Vi har ikke fått oppgitt noe årstall, men bildet ble framkalt i 1967.

På bildet ses «Anna kokk», som de kalte henne. Anna Aune bodde på Stadsbygd, og var en godt kjent skikkelse i sitt nærmiljø. Hun dro rundt på Stadsbygd og i Rissa ellers og «kokkelerte» i selskaper som brylluper, bursdager og konfirmasjoner. Ofte var hun i følge med Anton Fætten og Johan Jensen.

LES OGSÅ:
* Da vi kjørte rundt i «U-biler»
*

Dette hadde ikke skjedd på 103 år

Da Sissel Schølberg og Øyvind Dalen i Rissa ble trillingforeldre 8. august i år, var det 103 år siden kommunen hadde opplevd noe tilsvarende.


* Bestemor Duck hadde dette før deg
*

*

«Anna kokk» var kjent for å være blid, positiv og hadde alltid en god latter. På bildet sitter hun og skreller poteter.

Eldhus

Førmoderne hus har som regel ikke eget kjøkken. Matlaginga kan finne sted ved et ildsted inne i huset, eller utenfor. Matstellet i de nordiske bondegårdshusa skjedde ved det eneste ildstedet i stua, mens den grovere tillaginga, med slakt og liknende, ble gjort i et eget eldhus, ifølge Wikipedia.

I mer krevende tilfeller, som for eksempel matlaging for mange mennesker på herregårder og slott, har kjøkkenet alltid vært skilt ut som et spesialisert, typisk arbeidsrom, gjerne lagt til kjelleren eller til en egen fløy. I den britiske tv-dramaserien Downton Abbey får vi demonstrert godt hvordan dette fungerte i Storbritannia i sin tid.

Gammeldagan