I 1995, 50 år etter hendelsen, satte Svein Erik Backe seg ned og skrev et dikt, som han nå har sendt oss. Backe er i dag bosatt på Opphaug.

250 tonn med varer

Men først litt om dettes skipsforliset som det den dag i dag snakkes om i Vallersund-området.

DS Batek, som var et stykkgodsskip på 180 tonn, var på vel fra Trondheim til Narvik i begynnelsen av april 1945 da det endte på grunn med 250 tonn med varer som den gangen ble verdiberegnet til en halv million kroner. Skipet, som var innleid fra rederiet J. Meidell Olsen i Oslo, gikk i Ofoten Dampskibsselskaps rute med stykkgods. Mye av lasten drev på land i området Oksvoll og Vallersund.

– Stemningen var høy ombord

Odd og Arne Nordvik ble i 1975 intervjuet av Adresseavisen om hendelsen, som brakte så mangt av lett tilgjengelig varer til befolkningen i området. Brødrene Nordvik var av de første til å ta seg ombord etter grunnstøtingen.

– Allerede da vi kom ombord, forsto vi at her ble det nok noe til liv. Mannskapet hadde brutt plombene på brennevinskassene ombord, og var i ferd med å skylle ned frokosten med god akevitt. Stemningen var høy ombord, skal jeg si, fortalte Odd Nordvik i avisutgaven av 19. april 1975.

Faksimile Adresseavisen 12. april 1945.

Tidens feiring av frigjøringen

Odd Nordvik og noen av hans kamerater begynte bergingen av lasten. De fikk på land 20 kasser brennevin. Natten etter satte en storm fra nordvest inn, hvorpå skuta begynte å brekke sammen på skjæret den sto. Etter noen dager stilnet det av, hvorpå folk i området sitt livs syn. På en to kilometer lang strekning fløt stranda av brennevinskasser som hadde endte på land.

Det ble i ettertid tidens feiring av frigjøringen i området, som kom like etter. At man drakk Batek ble et egennavn. Store mengder ble gjemt rundt omkring og glemt. I flere tiår skulle det dukke opp drikkevarer som stammet fra forliset.

Batek på Rosskjæra

Svein Erik Backes dikt lyder som følger:

Batek på Rosskjæra

Nedi Haldorhavn fór det eit skip på eit skjær,det va' april 1945.Det va' fraktskuta Batek som for Tromsø va' bestemt,men den lasta komaldri te' dem.

Der ombord va' det my' som folk aldri hadd' setti de fem siste utmagra år.Og om dokk kan hold' kjeft og følg' me' lite grann,ska' dokk hør' kossdet vidare går.

Lukan' vart åpna ogmannskapet prøvdå berg' det dem kuinn'før dem dro,men véret det la te' med storm frå nordvestså Batek vart kløyvdog delt i to.

Ordet det spredd' seg såkjerring som kaillfor til fjæra, ja all' sku'verra med.Grauten i kjelen påkomfyr'n vart sviddog plog liksom harvfekk stå i fred.

For den praksis har hevd på vår stormfulle kyst,i vårt langstrakte,værbitte land:Når et skip er forlist, da er retten gått taptog parolen er ''Berg det du kan!''

Det va' dressa og sytråd te' Tromsø Hospital,og kvinnfolka lempaseg skakk.For karan' va' det kassa med karveakevittog den finaste legekonjakk.

Ungdommen kjekt sattelivet på spill- berga sprit ifrabrottsjøens brus.Så mangen ein krigsbleik og tørst konfirmantfikk sin førsteheidundrande rus.

Og hvis nån sovna søtt etter smaksprøveskålog hadd' staån' ei flask'eller fem,så va' spritfangsten vekk da dem våkna te'sist,da hadd' andre bergafangsten frå dem.

Men historia er langt ifråslutt med det her,det fins slanga' i kvart paradis.Og eit lensmannsbesøk er utriv'lig for demsom har berga på ulov'lig vis.På kjøkkenet var kjerringa listig og snarog frista med kaffe og tobakk.

Så mens karan' lempa sprit så silsvetten rann'holdt a' lensmannmed snadder og snakk.

Gjennom gluggen som bort ifra kjøkkenet vendt'vandra kanna' og flaska'etter tur,og vart nedgravd i trygghet i nærmaste myrfordi kjerringa va'snartenkt og lur.

Men ordet kom ut ogsprittørste mennleita myra ei månelaus natt.Det som vart funne'vart nedgravd på ny,eller gjemt i eit einkare'kratt.

Eit ord om litt sprit iein dunge med frauble satt ut av einkar med litt vett.

Og rykte' det virkasom planlagt va'- om morran va'fraudungen spredt!

Historia om Batek er 50 år i år,snart glømt med altståk og alt styr.Men om du har tålmodog leite med stangfins det sikkert attei flask' i ei myr!

Har du bidrag til «Fra gamle dager»-spalten/Gammeldagan? Send en mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no!