Og motivene viser Uthaug med den ikke minst kjente Sjøgata, hvor det fortsatt står fiskerhus fra midten av 1800-tallet.

LES OGSÅ:* Uddu skole 1935 – og Helga (94) husket navnene -Fosna-Folket* Gammeldagan Her er et knippe med «rakkerunger* Gamle fergenavn vekkes til live -Fosna-Folket

400 i dag

Om Uthaug skriver Wikipedia blant annet Uthaug er en havn, et tettsted og en tidligere skolekrets i Ørland kommune i Trøndelag. Tettstedet har 400 innbyggere per 1. januar 2017, og ligger på sørsiden av Bjugnfjorden og nord for Ørland hovedflystasjon.

Den offentlige skolen ble nedlagt 2006, og elevene overført til skole i Opphaug. Et forsøk på å starte privat grendeskole førte ikke fram, til tross for tillatelse fra departementet.

Knutepunkt fra førkristen tid

Uthaug en av landets best bevarte fiskevær og bryggene i Uthaug havn er vel bevart, skjønt mange bryggene har jevnlig blitt revet siden 1990-tallet for å gi plass til industri. I sentrum av Uthaug lå den tidligere husmannsplassen Kirkebakke, men samme område rommer også tuftene av en middelalderkirke med gravplass. Sammen med den tidligere kirken og Nøkkelhaugen, en stor gravrøys fra bronsealderen, vitner om at Uthaug var et knutepunkt i førkristen tid og inn i middelalderen. Navnet på Nøkkelhaugen er en omskriving av den eldre formen «Miklahaugen» som hadde betydningen «den store haugen». Den er den største i sitt slag i Trøndelag.

Havna

Det var i 1911 at Stortinget vedtok at stedet skulle få en ny havn som i større grad skjermet for vær og vind. I underkant av 400.000 kroner ble bevilget til formålet. Dette utgjør dagens havnebasseng, som sto ferdig til bruk på midten av 1920-tallet.

Det fortelles at da nyhavna sto ferdig, var dette landets tredje største fiskerihavn. Da hadde allerede stedet vel å merke stått sentralt innen fiske over flere hundre år. Helt fra 1600-tallet blir Uthaug omtalt som et aktivt senter for fiskeri. De første beskrivelsene av grenda er fra tidlig på 1500-tallet, som en del av godset på Austrått.

Har du bidrag til «Fra gamle dager»-spalten/Gammeldagan? Send en mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no!