Klima, energi og bærekraft

Ørland Høyre vil:

- Jobbe frem alternative energimuligheter.

- Bedre resirkulering / gjenbruk av materiell.

- Kutte 50% av utslippene i Ørland innen 2030.

Noe av dette er hårete mål og medfører til dels store utfordringer, men fullt ut mulig.

Når det gjelder alternative energimuligheter og kutt i utslipp så griper dette inn i hverandre og går nærmest hånd i hånd.

Som kommune så må vi stimulere til mere bærekraftig fornybar energi, men det er store utfordringer.

Elektrifiseringen av samfunnet medfører et stadig økende behov for energi og for Ørland kommune sitt vedkommende så vet man at utfordringene med linjekapasiteten er til hinder for nye store prosjekter og etableringer, som igjen vil gi nye arbeidsplasser og kommunekassa sårt tiltrengte skatteinntekter.

Blå næring er i sterk vekst, og næringen har behov for innovative løsninger slik at Ørland kommune kan bidra til at Norge kan fortsette å være en ledende havnasjon. Blå næring i vår region må ha fokus på innovasjonsarbeid.

Eksempel er Mowi. En stor aktør som allerede er etablert innen blå næring og som er villig til å utvide satsningen på Valsneset, men uten tilførsel av ny energi så vil det ikke være mulig.

I dagens samfunn så er det nærliggende å tro at det eneste alternativet er fornybar energi.

Fosen Kraft har stiftet et nytt selskap, Fosen fornybar AS som ser på alternative løsninger og det blir spennende å følge med på utviklingen.

Hvor henter vi fornybar energi? De alternative kildene i så måte er vannkraftverk, vindkraftverk og solkraft. Tilgjengelig energi fra eksisterende vannkraftverk i vår region er vel også utvidet til det maksimale. Fra vindkraftverkene på Storheia og Roan ble det dessverre aldri lagt overføringslinjer til vår kommune. Osaelva kraftverk i nabokommunen er under planlegging og kan være et alternativ for regionen i fremtiden. Det må bygges mer nett og bedre overføringskapasitet. Spørsmålet som det er legitimt å spørre om er om nye overføringslinjer blir lagt til vår kommune? Dette ser vi i Ørland Høyre på som et viktig bidrag for å få nye aktører til å etablere seg.

Energi fra solceller vil ha begrensede muligheter og kan være et alternativ mtp oppvarming / belysning i bygningsmasser. Ifølge Nelfo og Multiconsult sin siste rapport har Ørland kommune et uutnyttet potensial på 297 Gwh i eksisterende bygningsmasse. Dette alternativet har i midlertidig ikke den store effekten i vinterhalvåret.

I vår kommune så har vi noen steder som i Bjugn og Brekstad tilgang til fjernvarmeanlegg som henter basisvarme fra sjøledninger. Her er anleggenes kapasitet utnyttet nesten til det fulle og gjenstående kapasitet er begrenset. En tanke her kan være å utvide fjernvarmeanleggene og legge til rette for flere forbrukere.

Kjernekraft kan være et alternativ. Mulig fremtiden kan være små modulære reaktorer (SMR). Skal vi klare omstillingen og bevare det biologiske mangfoldet burde vi muligens se på dette som et alternativ.

Når det gjelder resirkulering og gjenbruk av avfall så er det etablert et interkommunalt selskap som heter Fosen Renovasjon IKS. Selskapet eies av vår kommune sammen med Åfjord og Indre Fosen.

Vi kan bli bedre på gjenvinning og kildesortering, men vi kan slå oss på brystet å si at vi ligger foran eksempelvis Trondheim, som enda ikke er kommet i gang med verken sortering av plastemballasje eller matavfall.

Bjørn Glørstad,

Listekandidat Ørland Høyre