Lones beste tips – dette gjør du for å få skoene til vare i årevis

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Skoringen Åfjord

Impregnering er ikke kun forbeholdt vintersko, og det er mange grep man kan ta for å forlenge levetiden på alle typer sko – og det beste: Det er enklere enn du kanskje tror!

Hos Skoringen Åfjord på Parken kjøpesenter setter de ansatte vedlikehold og pleie av skotøyet høyt, og de har mange gode råd på lur. Lone Cecilie Johansen har jobbet på Skoringen i over fem år, og er klar i talen på hva det beste rådet for skoene er.

– Impregnering, uten tvil! Av alle typer sko, utenom lakk. Det burde være det første du påfører skoen etter at du tar den med hjem, gjerne to og tre ganger før første bruk. Du kan si at impregnering fungerer litt som et edderkoppspinn, som blir tettere jo mer du påfører, forklarer Lone.

Sko til enhver anledning

Tilbudet innen skotyper favner bredt hos Skoringen Åfjord, og de har et stort utvalg til alle sesonger og bruksområder. Som lokal aktør det viktig å kunne tilby dette til innbyggerne.

– Folk skal slippe å måtte reise helt inn til byen for å finne seg nye sko for sesongen. Vi har alt fra hverdagssko som tøysko eller joggesko, til praktiske sko som støvler, og selvfølgelig pensko til inne- og utebruk, sier Lone.

Sko til forskjellig bruk består gjerne av ulike materialer, og må behandles deretter. For mange kan det virke komplisert og kanskje litt unødvendig med alle de ulike pleieproduktene, men ifølge Lone er det høyst nødvendig – og ikke minst enkelt!

– Mange tror nok at det er mye forskjell i hvordan man behandler skotøy basert på sesong, men det er det ikke. Som tidligere nevnt kan ikke impregnering få ros nok.

– Mange forbinder det med vanntetthet, og at det er forbeholdt vintersko og tex-membran. Men det er også beskyttelse som hindrer fargen i å falme på solskinnsdager og beskytter mot svette inni sandaler, forklarer hun.

Derfor er vedlikehold så viktig

For å få skoene, uansett type, til å vare lengst mulig, er riktig vedlikehold nøkkelen. Det er med på å bevare egenskapene i materialet, og bidrar til å holde skoene pene lengst mulig.

– En skinnsko kan du ha lenge hvis du gir den riktig behandling. Da handler det først og fremst om jevnlig impregnering av skoen, men også riktig rens av skinnet, og ikke minst skokrem. Skinn kan fort tørke ut og få sprekker. Det er derfor viktig å tilføre fukt til skoene for å unngå dette. Impregneringen gjør det også vanskeligere for skitt å trekke inn i skoen, forteller Lone.

Det finnes også produkter beregnet for gummistøvler, som Lone mener får en unødvendig kort levetid hos de fleste. Disse skoene får ofte en litt røffere behandling enn andre sko, men kan ha minst like lang levetid om de får riktig stell.

– Mange bruker gummistøvler på båt, og da gjerne i saltvann. Dette er med på å tørke ut gummien, slik skinnsko tørker ut. Varme fra varmekabler, varmeskap eller direkte sollys drar oljen ut av gummien, og det resultater i at den tørker ut og sprekker, forklarer hun.

Vask med egnet rengjøringsmiddel etter bruk, og da særlig om de har vært i saltvann, er derfor viktig. Lone råder også til å påføre et eget pleiemiddel for gummistøvler, - gum boot care, som frisker opp pigmentene i skoen, og hindrer uttørking.

– Det å gjøre vedlikehold på skoene handler også om miljøbevissthet. Man skal ikke bruke skoen bare én sesong, og så kaste den fordi den er litt skitten. Med rett pleie har man skoen lenge, mener hun.

Slik holder du tøysko og hvite sko rene

Vår og sommer er høysesong for lette tøysko og hvite sneakers. Tekstil-sko er for øvrig litt mer utfordrende å pleie. Man kan nemlig ikke påføre skokrem på dem, for det legger seg kun som en hinne, og ødelegger tekstilen. For å holde disse rene og fine, er derfor impregnerings-spray svært viktig.  

– Spray skoen før første gangs bruk, og rengjør dem med et egnet rengjøringsskum ved behov. Vi har to produkter: All Cleaner eller Sneaker Cleaner, disse passer til å rengjøre alle typer sko, sier Lone.

Allcleaner eller Sneakercleaner er mine «go to»-produkter, alt etter hvilket materiale det er på skoene. Tøysko er spesielt utsatt for flekker som setter seg dypt inn i tekstilen, og da kan disse produktene bli en redning om uhellet først er ute, legger hun til.

All Cleaner passer godt til glatte materialer som skinn, syntet, lakk og gummistøvler. Bruker man rent vann til rengjøring kan dette trekke ut de naturlige oljene i materialet.

– Til tøysko er Sneaker Cleaner genial, siden flekker her har en tendens til å trekke dypt inn i tekstilen. Her følger det med en børste som gjør det lettere å få bort flekkene, forklarer Lone.

Hvis man prøver å vaske vekk flekker med en våt klut, kan man risikere riper fra grus og skitt om det er skinnsko eller lakksko. Er det tøysko eller hvite sko, kan flekken ende opp med å bli gnidd ut,- og bli større. Derfor er et grundig forarbeid med impregnering spesielt viktig på tøyskoene.

– Man kan også prøve hvit skokrem, men du kan risikere litt skjolder dersom fargen ikke er helt identisk. Touch Sport White er det produktet jeg anbefaler oftes, men husk at det kan være fargeforskjeller. Hvite skinnsko er litt lettere å vedlikeholde med skokrem, men også her kan det bli noen fargeforskjeller, sier hun.

Avslutningsvis har Lone en klar oppfordring til de som ønsker lang levetid på skotøyet:

– Har du sko du er glad i, ta dem med hit til oss. Vi kan gi gode råd til hvordan du best behandler skoen, og kan masse om pleie. Hos oss får du gode anbefalinger av produkter som er riktige for din sko, som gir lengere levetid og rett og slett en bedre sko, smiler hun.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text