Fosen-året 2011 i ord og bilder

Se her hvordan 2011 artet seg i Fosen - på godt og vondt.
Bildegalleri

Bildene som presenteres er tatt av Fosna-Folkets egne fotografer. I tillegg vil du her finne en god del bidrag fra leserne.

JANUAR:

4. januar
Vi snør ned!

Snøen har lavet ned over Fosen siden årsskiftet, og Mesta har ei stri tørn med å holde veiene kjørbare. Mange har problemer med snø på både hustak, garasjer og hytter.

6. januar
Ordføreren brøt ikke loven

Advokatene i Kommunenes Sentralforbund har fastslått at ordfører Hallgeir Grøntvedt ikke var inhabil, da han skrev under en avtale for Ørland kommune i mai 2009. Avtalen gjaldt bruken av et kommunalt kaianlegg på Uthaug.

7. januar
De ruller ut verdens lengste

Når Vinterfestuka i Ørland slår an tonen før neste helgs MGP-delfinale, sørger Mascot Høie for en varm start. Staben har nylig laget verdens lengste dyne, og de 105 meterne blir rullet ut under åpningen av Vinterfestuka.

11. januar
– Jeg er ikke død

Morten Johan Rygh (73) fra Vanvikan har mottatt et brev fra BN Bank, hvor det står at han er død. Rygh sier han ble litt sjokkert, og at slikt naturligvis ikke er særlig trivelig.

13. januar
– Ørland er bedre enn Oslo Spektrum

Arnt «Obsidian» Grønbech i Keep of Kalessin gir vertskapet toppkarakter etter fjorårets delfinale i MGP. Lørdag er han og bandet tilbake på MGP-scenen, denne gang som pauseunderholdning.

14. januar
Huggeriet ryddes

Fram til midtsommers skal det ryddes i området ved tidligere Rissa Bilopphuggeri. Det er Veolia Miljø som har fått oppdraget med å fjerne bilvrak.

18. januar
Stor flomfare

Dersom værvarselet slår til, blir det ukelangt styrtregn i store snømengder på frossen mark. Det ligger dermed an til flom på Fosen.

20. januar
Skal forebygge i stor stil i Roan

Roan kommune ønsker å satse på forebyggende arbeid blant barn og unge. Prosjektet «Trygg oppvekst i Roan» har fått en million kroner til rådighet.

21. januar
Het krangel om samarbeid

Ordfører Jørn Nordmeland i Osen kritiserer sterkt Roan kommunes sololøp mot Åfjord, for å dekke legevakt og helsesamarbeid. Osen og Roan har i en årrekke samarbeidet om disse tjenestene.

25. januar
Lager skilt for verdensmarkedet

Fosen Tools har fått oppdraget med å produsere skiltene til bedriften Safezone. På sikt kan dette føre til at over 17 land har fosenproduserte skilt ved sine veier.

27. januar
Vedtar trolig nedlegging

Etter det Fosna-Folket kjenner til, innstilles det om at konsernstyret i TINE legger ned meieriet på Ørlandet. Nedleggingen kan skje allerede rundt mars/april.

28. januar
Hard kamp for private barnehager

Private barnehager rammes av stortingsvedtak som fører til reduserte tilskudd. – I praksis blir dette dramatisk, sier Finn Yngvar Benestad, rådgiver for oppvekst og kultur i Rissa kommune.

FEBRUAR:

1. februar
– Her bør det bygges boliger

I mai er 125 års meieridrift på Ørlandet over. Lederen i Sør-Trøndelag Bondelag, Karl Erik Sørensen, ønsker boliger på tomta. Slik kan man spare dyrket jord i kommunen.

3. februar
Anbefaler Fosen på flyrutenettet

Transportøkonomisk Institutt mener Ørland bør inn på det nasjonale flyrutenettet. Det kommer fram i ei evaluering av anbudsordningen for regionale flyruter.

4. februar
Makabert syn i strandsonen

Denne uka ble det funnet flere dyrerester i sjøkanten ved Tiltrem i Lysøysund. Folk som har gått tur i området, reagerer sterkt på synet. Den lokale bonden sier dyrene stammer fra jakt og egen slakting.

8. februar
Anker-funn i retten

Fisker Kåre Hellem havner i retten, på grunn av et anker han fant for to år siden. Saken omhandler vernereglene for skipsvrak, og eiendomsretten til disse.

10. februar
Kapasitetsøkning med MF Folgefonn?

Fylkesutvalget i Sør-Trøndelag har vedtatt at man skal finne løsning for større ferge mellom Brekstad og Valset. Operatøren Tide har beregnet at ei kapasitetsøkning fra 50 til 76 personbiler med ferga Folgefonn, vil koste 4,6 millioner kroner.

11. februar
Are ble påkjørt og forlatt alene

Are Sivertsvik fikk hjernerystelse og forslått kropp, da han denne uka ble påkjørt av en bil i Sørfjorden. Bilsjåføren stoppet ikke etter hendelsen. – Det gjør mer og mer vondt, og det blir lite søvn, sier Sivertsvik.

15. februar
Vil lage en lokal befruktningsplan

Samtidig som at det lokale næringslivet bobler over av vitalitet, er ordfører Vibeke Stjern bekymret over antallet fødsler i Åfjord. Nå sysler hun med planer om å lage en lokal befruktningsplan.

17. februar
Kjørte rett i grøfta og tok en konjakk

På vei heim fra Vinmonopolet, rygget den førerkortløse kvinnen i grøfta. For å roe seg ned, tok hun en slurk konjakk. Hun ble nylig tiltalt for promillekjøring.

18. februar
Full feiring for Fosen-kylling

Jubelen stod i taket i kommunestyresalen i Rissa, da det ble kjent at Nortura skal etablere kyllingslakteri på Haugamyra. Champagnen ble sprettet, for å feire 65 nye arbeidsplasser.

22. februar
ØHF sterkere enn noensinne

Arnfinn Astad sier kampen for Ørland hovedflystasjon er som en halvgått 10.000-meter på skøyter. Ordførerne i Bjugn og Ørland besøkte nylig basen på Andøya, som man håper ØHF kan samarbeide med i framtida.

24. februar
Jørn står på for folketallsøkning

Jørn Nordmeland i Osen rekker mer enn å svinge ordførerklubba. I løpet av inneværende valgperiode har ordføreren og kona blitt foreldre hele tre ganger.

25. februar
Kulturhusplaner for 60 millioner

– Vi har hatt nyttige besøk hos ulike kulturhus, og sett på mange ulike løsninger. Vi mener vi har fått til et spennende og nyttig konsept for kulturhus i Rissa. Det sa Ivar Rosta, styreleder i kulturhusstyret i Rissa, da han presenterte planene for kommunestyret.

MARS:

1. mars
Tvinges til nedleggelse

90 barn står i fare for å miste barnehageplassen i Ørland. Årsaken er at de private barnehagene i kommunen ikke kan drive videre, etter at regjeringen endret reglene for driftsstøtte.

3. mars
Skled av banen

Air Norways morgenavgang fra Ørland endte utenfor rullebanen på Gardermoen. Ingen av de elleve ombord ble skadet i uhellet.

4. mars
Vil samle tilhengere av sammenslåing

– Arbeidet med å slå sammen Ørland og Bjugn må på skinnene igjen. Det mener de lokalpolitiske ringrevene Tore Hellem og Dagfinn Aune. Nå går de i bresjen for å stifte en allianse med ja-folk, for å bidra til ny vitalitet i arbeidet med å utrede en sammenslåing.

8. mars
Fire år uten gymsal

Det frister ikke alltid like mye å ha gym for elevene ved Stadsbygd skole. De bruker samfunnshuset som midlertidig gymlokale på fjerde året, noe som begrenser aktivitetene. Nå har elevene fått nok.

10. mars
Begjært konkurs

Tålmodigheten er slutt. Osen kommune har begjært Bjørnørprodukter AS konkurs. Virksomheten skylder Osen kommune to millioner kroner.

11. mars
Brannbil endte i bergveggen

En av brannbilene til Rissa brannvesen kjørte i bergveggen under ei utrykning, for å unngå en frontkollisjon. Ingen ble skadet i uhellet, men bilen fikk omfattende skader.

15. mars
Storsvindlet NAV

Ved å trikse med lønn og trygdeordninger, fikk et ektepar i Fosen urettmessig utbetalt 400.000 kroner fra NAV. De er nå dømt til fengsel i 60 dager, der halvparten gjøres betinget.

17. mars
Rådmann refses etter skandalesvar

– Jeg tok det som en spøk. Det sier rådmann i Bjugn kommune, Tor Langvold, etter at en anonym brevsender ønsket å se ordførerens lønnsslipp. Langvold svarte at brevet var det dummeste han noensinne hadde fått.

18. mars
Berit føler seg dolket i ryggen

– Jeg føler meg skviset ut, sier Berit Kapelrud i Roan Arbeiderparti. Hun melder seg nå ut av partiet, etter at den politiske ringreven ikke ble prioritert på årets valgliste.

22. mars
F-16 og Awacs-styrke til Libya-oppdrag

En rekke fosninger er nå med i koalisjonsstyrken som skal håndheve flyforbudet over Libya. I tillegg til tre F-16 fra Ørland hovedflystasjon, deltar også Awacs-mannskap i oppdraget.

24. mars
Værfulle dager

De store nedbørsmengdene denne uka, førte til flom og isgang i Skauga. Ferjene på sambandet Flakk-Rørvik hadde også store problemer med sterk vind.

25. mars
Helsefortet offisielt åpnet

Jens Stoltenberg erklærte Hysnes helsefort for offisielt åpnet. Statsministeren uttrykte at helsefortet er en spennende og viktig institusjon, og i tråd med regjeringens intensjon om flest mulig folk i arbeid.

29. mars
Heller mot Venstre

Ordfører Jørn Nordmeland stiller som toppkandidat på ei fellesliste Venstre/KrF, under det kommende lokalvalget. Nordmeland takket ja til henvendelsen fra Venstre, etter at han i fjor meldte seg ut av Sosialistisk Venstreparti.

31. mars
Oppmyking på kyststripa

Kommunene skal i større grad bestemme mer over egen kystlinje. Nye retningslinjer for forvaltninga av strandsonen er vedtatt i statsråd.

APRIL:

1. april
Systematisk syting på nasjonalt nivå

Det er klart for Internasjonalt Galskap-Symposie 2011 i Hasselvika. Galskaper Ken Robin Sivertsvik lover både Landssyterstevne og prøve-NM i filleristing.

5. april
Ombygging og nytt
kirketak satt på vent

Ombygginga ved Vanvikan skole forskyves ett år, samt at Leksvik kirke får nytt tak først i 2013. Det er resultatene etter at kommunens økonomiplan ble levert uten budsjettering av eiendomsskatt. Rådmannen inkluderte skatten i det første forslaget, og fikk så hele innstillinga i retur fra politikerne.

7. april
Ta godt imot flyktningene!

– Målet er at de blir aktive samfunnsborgere, og at de skal bli godt kjent med lokalbefolkninga. Det sier Grethe Fjellvikås og Linda Marie Hansen, som har ansvar for bosetting av flyktninger i Rissa og Leksvik.

8. april
Huseiere vant mot utbyggingsselskap

Fellesarealet i et boligfelt på Uthaug ble ikke ferdigstilt som forutsatt i reguleringsplanen. Eierne av 14 tomter gikk derfor til erstatningssak mot utbyggingsselskapet. Resultatet ble erstatning på 674.000 kroner.

12. april
Vil erobre hele Fosen

Ola Borten Moe mener Senterpartiet kan sikre ordførervervet i alle fosenkommunene ved høstens lokalvalg. – Et slikt resultat er fullt ut mulig, fastslo olje-og energiministeren da han besøkte partifeller samlet til valgkampkurs på Brekstad.

14. april
World Cup til Fosenhallen

I november blir det holdt World Cup på skøyter i Fosen, når verdens beste juniorutøvere gjester Fosenhallen i Botngård.

15. april
– Tafattheten er lammende

Itab-leder Benjamin Schei krever mer trøkk i framdriften med sikringsarbeidet, i forhold til problemet med kvikkleire på Stadsbygda. Blant annet kan Itab-ledelsen si nei til å utvide bedriften, som en følge av usikkerheten.

19. april
Vil ha klart svar i valgkampen

Tilhengere av sammenslåing av Ørland og Bjugn har stiftet «Idègruppa 1 kommune». Alle lokale partier på valg til høstens kommunevalg, oppfordres til å tone flagg i spørsmålet om sammenslåing.

26. april
Skyhøy prislapp på kommunal bolig

Flere politikere i Rissa reagerer på de kalkulerte boligprisene i det nye boligfeltet i Årnseth. Det vurderes å bygge 12 boliger i feltet, til pris på cirka to millioner kroner for 40-50 kvadratmeter boareal.

28. april
– For meg er
dette hele verden

Leksværingen Hallvar Witzø er nominert til Oscar-pris for studenter, for sin kortfilm «Tuba Atlantic». Witzø er naturlig nok særdeles godt fornøyd med nominasjonen.

29. april
Pendlere glade for nytt tilbud

FosenNamsos Sjø har endret rutetiden for pendlerbåten mellom Trondheim, Hysnes og Brekstad, samt lagt inn et ekstra anløp på Hysnes. Trondheimsfjordens Pendlerforening er godt fornøyd med endringene.

MAI:

3. mai
Knuste alle vinduene

I 32 år har Olaf T. Engvig holdt på med restaurering av den verneverdige båten «Verdalen». I løpet av påska har noen imidlertid gjort hærverk på fartøyet, som ligger ved Bergen Group Fosen.

5. mai
Pårørende trenger bistand

I Åfjord har man startet et prosjekt for å skaffe avlasting for pårørende til hjemmeværende med demens. – Behovet er stort, og vi håper å fylle stillingene. Det sier Erna Staven Berdahl, Gunn Morkemo og Karin Dokset i prosjektgruppa.

6. mai
Handelsnæringen blomstrer i Bjugn

Butikkhandelen i Bjugn hadde i fjor en vekst på hele 12,6 prosent. – Blant annet er fritidsbjugningene blitt flinkere til å handle lokalt, sier Vidar Schanke i Bjugn Næringsforum. Ørland gikk mest tilbake på Fosen-statistikken, med en nedgang på 4,9 prosent, målt i handel per innbygger.

10. mai
Garanti mot privatskoler

Karianne Tung lover at små videregående skoler i distriktet vil skli unna den blå privatiseringsbølgen, såfremt Arbeiderpartiet kommer ved roret etter høstens fylkesvalg. Tung er partiets varaordførerkandidat ved fylkestinget, og åpnet valgkampen på Åfjord videregående skole.

13. mai
– Sammen er best

Tore Hellem, mannen bak «Idègruppa 1 kommune», er begeistret over at hele 68 prosent av bjugningene ønsker sammenslåing med Ørland. I meningsmålinga fra Norfakta sier bare 19 prosent nei til samme spørsmål.

19. mai
Kjørte nesten ned politiet

Fosenpatruljen og UP Fosen utstedte 14 forelegg og beslagla fire førerkort i en fartskontroll nylig. – Kjøringa på fylkesveien forbi Kråkmo var skremmende. Med større ressurser hadde vi stoppet mange flere, sier politibetjent Øystein Braseth.

20. mai
Skjebneåret

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul mener Ørland ligger sterkt i kampen for framtidig flybase for jagerfly. Ordfører Hallgeir Grøntvedt tror Ørland hovedflystasjon har ei framtid.

24. mai
Stort flertall for landbrukshall

Kommunestyret i Leksvik har vedtatt bygging av flerbrukshall i Vanvikan. Prisen er estimert til 37 millioner kroner.

26. mai
Sp er størst i Roan

Senterpartiet er den store vinneren før lokalvalget i Roan. Norfaktas meningsmåling for Fosna-Folket gir listetopp Jan Helge Grydeland grunn til å smile.

27. mai
Høyre stormer fram og Ap taper mest

Høyre har en kolossal framgang i Rissa, ifølge Norfakta. Partiet er på meningsmålingene nest størst i kommunen, noe ordførerkandidat Ove Vollan er godt fornøyd med.

31.mai
Nortura overser dystre tapstall

I Rissa er skuffelsen stor, etter at Nortura likevel ikke anlegger kyllingslakteri på Haugamyra. Prosessen med å etablere slakteriet var allerede godt i gang.

JUNI:

3. juni
Narkoaksjon ga uttelling

Politiet gjennomførte onsdag en større uroaksjon mot narkotikamiljøet i Ørland og Bjugn. Sju personer ble innbrakt av politiet, som større mengder cannabis ble beslaglagt.

7. juni
Krever større fergekapasitet

– Vi tror det blir enda verre til helgen. Det sier nestleder i Rissa FrP, Einar Lyshaug, etter at køen fra Rørvik fergeleie søndag var over tre kilometer lang. Nå krever både han og andre større ferger.

9. juni
Foreslår skyhøy bompengetakst

Neste uke skal Stortinget vedta takstene på bompengene i Fosen. De foreslåtte prisene betegnes som galskap av Harald Fagervold. Han er Rissa Pensjonistpartis toppkandidat ved høstens valg.

10. juni
Ampert om vindpark

TrønderEnergi har de siste månedene vært i dialog med 13 grunneiere på Hermstad i Rissa, om en mulig vindpark på Hemmerdalsheia. De estimerte 20 vindmøllene vil bli godt synlig for mange innbyggere i Rissa og Vanvikan, i tillegg til Trondheim.

14. juni
Arnfinn: 40,1 %

Arbeiderpartiet vokser til nye høyder i Bjugn. Ifølge Norfakta får Ap hele 40,1 prosent oppslutning i kommunen. Ordfører Arnfinn Astad tar imot tallene med glede, og sier partiet åpenbart har gjort mye riktig.

16. juni
Teipet på hender og føtter,  slått og sparket i en time

Den voldsomme brutaliteten som preger narkotikamiljøene i større byer, er nå etablert i Fosen. Det bekreftes av et nylig grovt ran på Ørlandet. Den fornærmede ble slått med jernrør og en tikilos vektmanual. Lensmann Rune Halvorsen er bekymret for sommeren, som ofte gir ny rekruttering til narkotikamiljøet i bygda.

17. juni
– Fosenvegene må revurdere

Stortinget vedtok denne uka bompengetakstene for Fosenvegene-prosjektet. – Taksten på 82 kroner hver veg på ferga er ikke til å leve med, fastslår Venstre-politiker Anne Jorid Gullbrekken.

21. juni
Døende satt på gangen

Forsvarspensjonist Olav Reitans dager er talte. Kreftpasienten fikk nylig eget rom på Ørland Medisinske Senter, der han regnet med å tilbringe sine siste dager. Så ble den dødssyke pasienten plutselig satt på gangen. – Dette har jeg ikke fortjent, sier en sjokkert og skuffet Reitan.

23. juni
Framtidsplanene for kystbyen er klar

Planutvalget har lagt siste hånd på skissen til de framtidige planene for Brekstad. På tegnebrettet ser vi konturene av en fremtidsrettet kystby med mange grønne trekk.

24. juni
Med målet i sikte

Etter mye motbør går framdriften på bruforbindelsen til Linesøya som smurt.

28. juni
Kjempesprekk for helsetun

Før jul vedtok Leksvik kommunestyre å bygge ut helsetunet for 18,9 millioner kroner. Nå har prisen steget til 27,7 millioner. Hele kostnadsøkningen må lånefinansieres.

30. juni
Festival med fokus på trygghet

Trygghet og ansvarlig vertskap er stikkord når Ørland Country- og Rootsfestival åpner i dag. Etter flere negative medieoppslag fra andre festivaler, er målet at helgas festival i Ørland skal få et positivt omdømme.

JULI:

1. juli
Millioner til kulturhus

Økonomi- og handlingsplana til Rissa kommune tilsier betydelige investeringer for kulturhus og båthall på Museet Kystens Arv. Så gjenstår det å se om planene etter hvert blir realisert.

5. juli
Avinor antyder store investeringer

En Avinor-rapport antyder at Bodø vanskelig kan bli enebase uten store investeringer.

7. juli
Berget etter sjark-forlis

Fiskeren Trond Viktor Guldteig fra Ørland måtte sammen med en litauer hoppe i sjøen etter et dramatisk forlis. Hendelsen skjedde på Hustadvika. Etter fire lange timer i sjøen ble de to berget av 330-skvadronen.

8. juli
Partibarometer om sammenslåing

«Idègruppa 1 kommune» ønsker folkeavstemming innen to år, om eventuell sammenslåing av Bjugn og Ørland kommuner.

12. juli
Bedre liv med laserbehandling

Etter et håndleddsbrudd for sju år siden, har Dagrun Stegavik hatt store smerter i arm og skulder. Etter at hun nylig begynte med laserbehandling, har kroppen derimot blitt svært mye bedre. I dag bruker hun ikke lenger smertestillende, og sier behandlinga har gitt henne et nytt liv.

14. juli
Frykter ras om det bygges vei

Varaordfører Olga Berg bor på et av stedene i Rissa med mest leirholdig grunn. Nyvegen Sund-Bradden, som skulle gå like ved gården, er lagt på is. Berg har i mange år hevdet at terrenget i Botn forandrer seg, og at grunnen er ustabil.

15. juli
Nå braker det løs

Den sagnomsuste dassvogna er på plass på Fiskefestivalen på Bessaker, og arrangøren har jobbet på spreng for å bli ferdig med forberedelsene.

19. juli
Førstevalg for unge

Ifølge Norfakta vil 46 prosent av Ørland-velgerne under 30 år stemme Fremskrittspartiet. Ordførerkandidat Bjørnar Dahlberg er ikke overrasket over høy oppslutning, men hadde likevel ikke regnet med slike tall.

21. juli
Bruk stemmen og velg riktig!

Unni Torp Steen og Gunn Karin Olsen i Fagforbundet, understreker at hver eneste stemme er viktig ved lokalvalget, skal man sikre helstillinger og hindre privatisering av kommunal sektor. Fagforbundet har 1.600 medlemmer i Fosen.

22. juli
Mot brakvalg

Ordfører Vibeke Stjern og AUF-leder Thea Aune jubler på tohjuling. Ifølge Norfakta vil hele 61 prosent av åfjordingene under 30 år stemme Arbeiderpartiet.

26. juli
Sammen i sorgen

Mia Garli og Ingvild Wik Solberg fra Bjugn planla å reise sammen til AUF sin sommerleir på Utøya. På grunn av sommerjobb måtte de avlyse reisen. I går la de og mange andre ned blomster ved Ørland kirke. Hele Fosen minnes ofrene etter terroren på Østlandet.

28. juli

Hele Fosen har deltatt i sorgen etter tragedien i Oslo og på Utøya. Minnemarkeringene holdes over hele distriktet.

29. juli
Hedret for student-Oscar

– Tuba Atlantic kunne jeg ikke laget uten å ha kommet fra Leksvik. Det sa Hallvar Witzø, da han ble hedret av heimkommunen, for sin student-Oscar for beste kortfilm.

AUGUST:

2. august
Setter søkelys på seterlivet

Sosialantropolog og seterforsker Anne-Katrine Brun Norbye reiser i sommer rundt på besøkssetrene i Leksvik. Slik skal hun finne ut hvordan moderne seterdrift fungerer.

4. august
På utlånstoppen

I fjor lånte hver rissværing i snitt 7,2 bøker på biblioteket. Det tallet er høyest i Sør-Trøndelag.

5. august
Unike muligheter på forskningsstasjon

Bioforsk, NIVA og Sintef er noen av ressursene som vil brukes i forskning på et eventuelt landbasert oppdrettsanlegg på Kråkvåg. Prosjektet er viktig på flere områder.

9. august
Brua tar form

Etter lang ventetid forbindes omsider Linesøya med fastlandet. Arbeidet med å montere selve bruspennet er i gang.

11. august
Mange anmeldt for ulovlig fiske

Oppsynsmann Hans Einar Ring konstaterer at mange fisker ulovlig. Ring har oppsynet for hele Sør-Trøndelag, og forteller at ulovlig satte garn er det vanligste lovbruddet.

12. august
Brede glis for den nye brua

Drømmen om bru til Linesøya har ligget der i flere tiår. Nå er bruspennet endelig på plass, til stor glede for lokalbefolkninga. Rundt hundre deltok i markeringa av begivenheten.

16. august
Vil stanse Mongols MC

Formannskapet i Leksvik har vedtatt ei uttalelse, der de hevder at ei Mongols MC-etablering vil være i strid med bestemmelsene for det aktuelle området. Kommunen vil gjøre sitt ytterste for å hindre etablering av en klubb med «aktiviteter i det legale grenseland».

18. august
Rissa SV er sterkt svekket

Ifølge Norfakta vil SV fall ut av kommunestyret i Rissa. Det blir i så fall for første gang siden 1975.

19. august
Frykter for Mongols MC

Samfunnshuset i Vanvikan var fullt, da kommunen inviterte til infomøte om kriminelle MC-klubber. Rissa-ordfører Per Kristian Skjærvik ønsker at ordførerne skal diskutere dannelsen av et AS, med tanke på å kjøpe ut hele anlegget på Hindrem.

23. august
Har fått nok av Fjord1

– Nok er nok. Åtte måneder har gått siden Fjord1 overtok sambandet Flakk-Rørvik, og nesten daglig er det noe galt, sier Rissa Svs Anne Kirkeby. Både hun og andre politikere krever oppsigelse av avtalen med selskapet.

25. august
Saksøker den norske stat

Ekteparet Hilde Frog og Trond Olsens stevning mot Fiskeridepartementet er nå klar. Bakgrunnen er at forvaltningspolitikken for kongekrabbe ble endret fra fritt fiske til nærmest full stopp.

26. august
Ønsker samme takst for lastebil og personbil

Høyre og Senterpartiet i Rissa inviterte næringslivet til å gi synspunkter på bompengetakstene i Fosenvegene. De to partiene ønsker priser rundt 40 kroner for lastebil, som i dag er beregnet takst på personbil.

30. august
Rødere i Leksvik

Ifølge Norfakta går Arbeiderpartiet og SV fram i Leksvik. Holder oppslutninga seg, får partiene til sammen ti representanter i kommunestyret.

SEPTEMBER:

1. september

Sterk kandidat

som ordfører

Arbeiderpartiet er klart størst i Osen, ifølge Norfakta. Det gjør listetopp Eskil Strøm til en sterk ordførerkandidat.

2. september

Vil kjempe for lokalt eierskap

Mesteparten av oppdrettsnæringa ved Fosenkysten er styrt av krefter utenfor regionen. Senterpartiet vil kjempe for å få tilbake det lokale eierskapet.

6. september

Sjarmøretappen før basevalget

Forsvarsminister Grete Faremo besøkte Ørland hovedflystasjon, og fikk samtidig en rundtur i Ørland og Bjugn. Ministeren lover at man skal treffe ei endelig beslutning i spørsmålet om kampflybase.

8. september

Vil bli først ute med energibru

FrP på Ørlandet går fullt inn for ei energibru mellom Garten og Storfosna. Ideen er at brua kan produsere energi, og dermed gi økonomisk gevinst. Et lignende prosjekt er allerede realisert i Nordland.

9. september

Stikker fra elgpåkjørsler

Det har nylig vært flere viltpåkjørsler i Rissa. I to av tilfellene har sjåførene stukket av uten å si fra.

13. september

Første norske europamester

Fred Hanssen fra Åfjord kan titulere seg som europeisk mester i Torp Methanol Dragster. Etter andreplass i det avsluttende dragracing-stevnet i England, kunne Hanssen og teamet hente heim EM-tittelen.

15. september

Noen kommer - andre går

Kommunevalget i Fosen medfører til dels store endringer i enkelte kommuner. Av ordførerne som må gå, er Roans Albert Larsen og Rissas Per Kristian Skjærvik.

16. september

Takket nei til å bli ordfører

Ørland Ap fikk tilbud om ordføreren, hvis de ville gå sammen med Høyre. Knut Ring sier partiet takket høflig nei, og at de heller ville samarbeide med SV, Venstre og Senterpartiet.

20. september

Dårlig arbeid etter Rissaraset

Beboere på Sørbotn er fortvilet over Statens vegvesen sin treghet, i arbeidet med å bedre sikten på fylkesveg 142 ved Fissum. De mener arbeidet etter raset i 1978 har vært for dårlig.

22. september

Pendlere i harnisk

Etter flere innstilte avganger denne uka, er pendlerne med hurtigbåt mellom Brekstad og Trondheim i harnisk. - Man kan ikke leve med dagens problemer fram til anbudsrunden om tre år. Det sier Høyres Torhild Aarbergsbotten, som er nestleder i samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag.

23. september

Hjerteoperert superbirkebeiner

- Dette er min største seier. Det sa Per Johan Fenstad fra Stadsbygd, etter å ha passert målstreken i Birkebeinerløpet. Fenstad ble hjerteoperert tidligere i sommer.

27. september

Konkurs i avfallsbedrift

Etter at bedriften Idar Rønne gikk konkurs, er det jobbet med å få på plass midlertidige løsninger for kundene. Største kreditor er Ørland Sparebank.

29. september

Blått lys for Bjørnehiet

I flere år har demente og eldre med lettere psykiske lidelser i Rissa hatt et dagtilbud gjennom Inn på tunet-opplegget på Bjørnehiet gård i Hasselvika. Fra nyttår kan det være slutt. Kommunen har ikke råd til å betale for tilbudet lenger.

30. september

Forhandling i mål  - Strøm fortsetter

Einar Strøm får fire nye år i ordførerstolen i Leksvik. Det er klart etter en avtale mellom Senterpartiet, Høyre, Venstre, KrF og SV. Jahn Winge fra Høyre blir varaordfører.

OKTOBER:

4. oktober

Mishandlet elg måtte avlives

Ei haltende elgku som ble skutt i Rissa, kan ha blitt skutt på med haglegevær i fjor høst.

6. oktober

Mange sauer havnet i ørneklør

Også i år har saueeiere i Åfjord mistet mange dyr i beitesesongen. Hos Svein Bjørn Hanasand i Imsen er det så langt registrert tap på 40 av 160 lam. Et betydelig antall er drept av ørn.

7. oktober

504 Fosen-gårdsbruk nedlagt siden 1999

En nasjonal undersøkelse viser at det bare var 817 gårdsbruk igjen i de syv Fosen-kommunene i fjor. Det er en nedgang på 38 prosent siden 1999.

11. oktober

Glede etter mye motgang

Etter mange års venting ble fastlandsforbindelsen til Linesøya åpnet. Cirka 800 mennesker trosset vindkastene og møtte opp på festdagen.

13. oktober

- Stasi-metoder i barnehagen

Foreldre i Ørland er sint og skuffet over et samtaleskjema som kommunen ville bruke i barnehagene. Skjemaet stiller en rekke nærgående og private spørsmål. Rådmann Gunn Røstad tok umiddelbar affære da hun ble gjort oppmerksom på saken.

14. oktober

I rute med første etappe

Utbedringsarbeidet langs fylkesvei 755 mellom Vanvikan og Leksvik skal være ferdig i første halvdel av november.

18. oktober

Krever flere lærere og nye skolebøker

Foreldre for elever ved Botngård skole krever at det ansettes flere lærere. Samtidig ønsker de flere skolebøker. Flere Fosen-skoler har de samme utfordringene.

20. oktober

Føler seg overkjørt

Under befaringa av de fire vindparkene på Fosen, uttrykte Oddmund Mørreaunet sterke følelser om møllene som kommer. - Det ødelegger livskvaliteten når man ser vindmøller overalt, sier Mørreaunet.

21. oktober

Kamp i åtte år for rettferdighet

Steinar Lysø fra Bjugn søkte kommunen i 2003 om bygging av hytter for utleie. Dette skal sikre framtida til gården han driver. Lysø har to ganger fått støtte i kommunestyret, men føler seg motarbeidet av administrasjonen.

25. oktober

BØSK klar for World Cup

Helgas norgescup-stevne i Fosenhallen viste at Bjugn/Ørland skøyteklubb er i rute, før World cup for juniorer arrangeres i Bjugn neste måned.

27. oktober

Ventetid i Vanvikbakkan

Fra neste uke blir det ene kjørefeltet i Vanvikan stengt i perioder. Bilistene må derfor beregne litt lenger tid når de passerer anleggsområdet.

28. oktober

Fant vrak i Lina

Lasteskipet Rauenthaler kolliderte og sank ved Maltsekken nær Linesøya i 1943. Flere ombord mistet livet. Nå er vraket oppdaget, etter bruk av avansert søkeutstyr på forskningsfartøyet Gunnerus.

NOVEMBER:

1. november

Drømmen ble til byggemareritt

Ekteparet Hanne Kristin Eide og Kjell-Ivar Teksdal ønsker å bygge fritidsbolig i Vallersund, tilpasset estetikk etter landskapet. Kommunen vil derimot plassere boligen godt synlig i området.

3. november

Må kjøre vann til næringslivet

Vannkvaliteten fra Roan vannverk er så dårlig at kommunen må kjøre inn rent vann til næringslivskunder. Nå vil kommunen forsere nytt renseanlegg.

4. november

Ja til oppdrett ved Tranøya

Etter en lang strid er det klart at Marine Harvest skal anlegge oppdrettsanlegg ved Tranøya. Tranøya-eier Roger Mandal føler næringa er som kongekrabben fra sør. - De kommer og tar seg til rette, uten å tenke på framtidige generasjoner, sier Mandal.

8. november

Reduserer på Rørvik

Fergeleiet på Rørvik skal bygges om. Det blir to utkjøringsfelt fra ferga, og ett felt mindre for de ventende. Dette skal gi mer effektiv trafikk fra ferga, samt motarbeide bomsniking.

10. november

Oppsigelse for 20 ansatte

Alle ansatte ved Kletten Fjellgård i Rissa har mottatt oppsigelse. NAV nekter å betale ut dagpenger til de permitterte, noe som skaper debatt.

11. november

- Trenger ikke selge jorda på billigsalg

Arnt Lund på Brekstad sier bøndene må kreve markedspris, når de avgir areal til bebyggelse.

15. november

Roer ned fosningene

Verken ørlandordfører Hallgeir Grøntvedt, stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul eller Roar Hegvik i verksstedklubben på flystasjonen, er bekymret over at Espen Barth Eide har overtatt som forsvarsminister.

17. november

Vil ha Giske på banen

- Eksportfinans står i fare for å få redusert sine rammer, noe som kan gi konsekvenser for verftsbransjen. Regjeringen, med Trond Giske i spissen, bør rydde opp. Det sier Ove Vollan, ordfører i Rissa.

18. november

Nå er det opp til fylkeskommunen

Kommunestyret i Ørland godkjente sluttrapporten for tunnelprosjektet Storfosna-Garten, og sender nå saken videre til fylkeskommunen.

22. november

Søker advokathjelp mot bompengene

Kommunestyret i Rissa vedtok i forrige uke å engasjere jurister, for å se på lovligheten av bompengeinnkrevingen. Utbyggingen av Sund-Bradden, som skulle være første prosjekt i Fosenvegene, kan bli avlyst på grunn av kvikkleire. Innbyggerne i Rissa kan derfor risikere å betale bompenger uten veg.

24. november

Ordkrig på Facebook

Et fremstående medlem av SOS Rasisme har anmeldt en fosning for trusler på Facebook.

25. november

- En modig og klok plan

Ansatte ved flystasjonen gleder seg over at forsvarssjefen går for Ørlandet som framtidas kampflybase. Det blir likevel ingen feiring før innstillinga eventuelt blir en realitet neste sommer.

29. november

Betongen ga etter for «Berit»

Stormen «Berit» har herjet over Fosen. På Uthaug ble deler av det massive brystvernet på moloen feid på sjøen.

DESEMBER:

1. desember

Desperat kamp mot vær og tid

Store mengder oppdrettslaks har rømt i Osen og Roan. Stormen «Berit» herjet over Fosen, og gjorde skade på oppdrettsanleggene på Skjervøya og Masterholman. Uværet stopper også gjenfangsten i området.

2. desember

- For mye «søl» om Flakk-Rørvik

- Rapporten etter gjennomgang av anbudsforberedelsene og driften av fergestrekningen Flakk-Rørvik, viser at det er for mange kokker og for mye søl i Statens vegvesen. Det sier Torhild Aarbergsbotten, gruppeleder i Sør-Trøndelag Høyre.

6. desember

Klag på takstene

Det første møtet med advokaten som skal se på lovligheten av bompengene i Fosenvegene, er avholdt i Trondheim.

8. desember

Vil slanke ledelsen

Formannskapet i Roan vil kutte i kommuneadministrasjonen. Det foreslås færre ansatte i sektorene oppvekst, teknisk og rådmannens stab.

9. desember

Tar av i Åfjord

To grunneiere og selverklærte forsvarsvenner har lagt lokale forhold til rette for Ørland hovedflystasjon. For en billig penge kan Forsvaret disponere 1,2 kilometer vei og 95 dekar utmark til et spesielt formål i mange år.

13. desember

Livsfarlig med vogntog

- Det er en strekning hvor jeg er virkelig bekymret, sier Roan-ordfører Jan Helge Grydeland. Han er redd det vil skje alvorlige ulykker, med tanke på de utenlandske vogntogene som trafikkerer kommunen.

15. desember

Går for den

dyreste løsninga

Kommunestyret i Ørland vurderer passivhus-løsning når det skal bygges ny fløy ved sykeheimen. Dette er den dyreste løsninga, men gir bedre inneklima og lavere energiforbruk.

16. desember

Inntektsøkning i norgestoppen

Roan er blant kommunene i Norge der inntekten øker mest. Likevel ligger Ørland best an på Fosen.

20. desember

Merk fallsted og slå alarm!

Tore Tårnesvik i Åfjord ettersøkslag er oppgitt over at sjåfører gir mangelfull informasjon etter viltpåkjørsler. Mange unnlater å melde fra om uhell, mens andre ikke merker treffstedet på veistrekningen.

22. desember

1.500 underskrifter og klage i kofferten

I dag reiser Rissa-ordfører Ove Vollan til Oslo, for å levere klagen på flere prinsipper for bompengeinnkrevingen. Klagen er vedtatt av et enstemmig kommunestyre. I tillegg har Vollan med rundt 1.500 underskrifter fra innbyggerne i Rissa, som klage på bompengene.

23. desember

Går til kamp mot rasisme

Fosen-ungdommer tar et krafttak for å bekjempe rasisme. Fosninger er nå aktuelle i den nynazistiske organisasjonen Nordfront. Minst en person skal ha flyttet fra Fosen, etter mobbing på grunn av hudfarge.

27. desember

Dynamitt ryddet

etter «Dagmar»

Hele Fosen ble rammet av uværet «Dagmar». I Rissa brukte de dynamitt i arbeidet med oppryddinga etter stormskadene.

Bildegalleri