Debatt:

«Det er innen rekkevidde for hvermannsen å beherske dette»

«Å kunne bruke kart og kompass er etter mitt syn elementær lærdom, på lik linje med å kunne svømme», skriver redaksjonssjef Terje Dybvik i denne kommentarartikkelen.

Kart og kompass er nyttig utstyr på påskefjellet, som også kan vise seg å være livsviktig.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Kommentar

Skal du på fjelltur i påska? Da bør det være et minimum at du forstår bruken av kart og kompass. Den Norske Turistforening (DNT) og Røde Kors advarer mot å stole blindt på teknologien i fjellet. Dette etter at en undersøkelse viser at kun fire av ti er sikre på egne ferdigheter med kart og kompass.

«Velger du å stole blindt på teknologien kan du risikere å stå midt på fjellet uten å vite hvor du er eller hvor du skal», sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT til NTB.

Å kunne bruke kart og kompass er etter mitt syn elementær lærdom, på lik linje med å kunne svømme. At fjellet kan være livsfarlig er det liten tvil om.

Den verste påska som er registrert her til lands, fikk vi i 1967 da hele 16 omkom i høyfjellet. Om kart og kompass kunne berget noen av dem som omkom i -67 er meg ukjent. Det å ha den lærdommen inne, vil uansett representere en ekstra trygghet.

Så er du i den store gruppa av mennesker som ikke kan stikke ut kursen, kan dette være påska du blir god på nettopp dette. Så veldig innviklet er det heller ikke. Det er innen rekkevidde for hvermannsen å beherske kart og kompass.

Terje Dybvik
Redaksjonssjef

Kommentar