En bonde i veien

Trafikken gikk tidvis skikkelig tregt sist jeg kjørte heim fra hytta.

Illustrasjonsbilde  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kommentar

En bil med hengeren full av lam og sau som var hentet fra sommerbeitet kjørte først i rekken av biler som i alle fall i Fosen må kunne beskrives som bilkø. Etter delingen av trafikk som skjedde ved Krinsvatnet var det nok mange byfolk med kurs heim etter hytteturen som lå og trykte køen tettere og tettere sammen.

Trafikken gikk også tregt sist jeg skulle heim fra arbeid. En traktor med hengeren smekkfull av korn hadde kurs for mølla, og kunne forståelig nok ikke holde samme tempo som oss travle folk med 7-8 timers arbeidsdag. Felles for begge episodene er at de får en del av oss til å bli stresset og utålmodig bak rattet. Vi skal jo rekke middag, ferje eller noe annet viktig. Hvorfor kan ikke sjåførene av de saktegående transportene skjønne at vi som ligger bak, og må bruke opptil flere minutter på å nå målet, må slippes fram?

Ta med ro. Sauebønder og kornprodusenter er viktige for deg og meg. Sammen med resten av den norske bondestand. Mens du og jeg nyter late dager på hytta, så er de enten på sauesanking i fjellet eller i gang med tresking av kornåkeren. Når vi lønnsmottakere kan sette oss til bords og nyte en god treretters lørdag ettermiddag, så har bonden lenge igjen før arbeidsdagen nærmer seg slutten.

Høsten er ikke bare vakker, den er livsviktig for oss alle. Det er nå fruktene av en god vår og sommer skal høstes. Om det kommer ei skurtreske midt i mot på smale fosenveier, så sving til side med glede. Nyt synet av sau og lam, som etter en lang og fri sommer i utmarka er på vei tilbake til fjøset. Når traktorhengeren med korn er det som ligger foran deg på veien, så tenkt på hvordan din hverdag ville vært uten norske bønder?

Høsten gir oss noe å leve av og for, hele året. Husk det, neste gang du treffer en bonde i veien!

Skjalg Ledang
Kommentator / journalist

Kommentar