Randi (19) skal bli vognfører på panservogn

– Det har aldri vært snakk om å gi seg.

Her er Randi Karina Døsvik i vognførerluka. Om ikke lenge får hun lappen som gjør henne til fullblods M113-vognfører. Foto: privat 

Inne på kaserna har hun gjort seg klar til strid. Bildet er tatt rett før hun skulle ut i felt. Temperaturene har vært nede i - 30 i løpet av hennes opphold på Setermoen. Foto: privat 

Artillerister holder vakt. Foto: privat 

Forsvaret

Det var en spent ung kvinne Fosna-Folket møtte rett før hun skulle inn til førstegangstjeneste 10. januar. Randi Karina Døsvik fra Ørland hadde blitt innrullert i Hærens Artilleribataljon på Setermoen i Troms fylke.

Nå har hun vært inne i en drøy måned, og enkelte prøvelser husker hun bedre enn andre:

– Vi ble vekket klokka fire på natta. Befalet ropte "ALARM"! Jeg spratt opp av senga, tok på uniformen og røsket med meg våpenet. Vi ble sendt ut på en lang marsj. Da vi endelig trodde vi var ferdig, smilte sersjanten lurt. Han beordret oss tilbake i felten hvor flere oppgaver ventet. Vi måtte blant annet inn i et telt fullt av CS-gass (tåregass, red. anm.). På slutten av dagen var det isbading, forteller 19-åringen.

Mye vasking

Ellers var hverdagen i rekruttperioden preget av mye stress og høy intensitet.

– Vi hadde kun én fridag de første fire ukene. Det var lite tid til spising og indretjenesten var veldig streng. Befalet fant støv uansett hvor godt vi hadde vasket, ler Randi.

Felte noen tårer

I tillegg til fysiske utfordringer kan hun fortelle at de første dagene i grønt var psykisk krevende. På grunn av mange nye inntrykk felte hun noen tårer, og da var det godt å ha to søstre å støtte seg til.

– Begge søstrene mine jobber i Forsvaret, så de vet hvor stor overgangen er fra et sivilt liv.

Supermotivert

Randi kan se tilbake på fire knallharde rekruttuker. Nå gleder hun seg til fortsettelsen.

– Det har aldri vært snakk om å gi seg. Jeg har møtt mange fine folk og er supermotivert for tida som kommer, forteller ørlendingen.

Blir snart vognfører

Etter rekruttperioden fikk hun utdelt en karakteristisk blå beret, og Randi kan nå kalle seg for en artillerist. Hun fikk også vite hvilket batteri hun skulle inn i. Som eneste kvinne er hun valgt til å bli en del av KDO (kommandoplass) i stabsbatteriet. Der skal hun være ildledelsessentralassistent (ILS-assistent) som skal være med på å hjelpe kanonene å treffe mål på gitte koordinater.

– Laget mitt er oppsatt på beltepanservogna M113 og snart blir jeg vognfører.

Karriere i Forsvaret

For etter rekrutten ble det bestemt at Randi skal være lagets vognfører. Panservogna er mellom 12 og 15 tonn, alt etter som hvor tungt den er lastet. Vogna til Randi skal være oppsatt med totalt tre soldater: Randi som vognfører- og ILS-assistent, en vognkommandør- og ILS-offiser og enda en ILS-assistent.

Selv om hun enda ikke har blitt vognfører, er hun i full gang med teori og praktisk øving. Målet er å få utsjekk på panservogna neste fredag, i god tid før NATO-øvelsen Cold Response som braker løs i mars.

– Det er mye å sette seg inn i, men jeg skal klare det, forteller Randi, som på ingen måte utelukker en karriere i Forsvaret.

Randi (19) bytter ut vaskemoppen med gevær og kanoner

Fra fredag venter en annerledes hverdag for 19-åringen fra Ørland.

 
Forsvaret