Randi (19) bytter ut vaskemoppen med gevær og kanoner

Fra fredag venter en annerledes hverdag for 19-åringen fra Ørland.

– Etter det jeg har hørt blir det noen harde uker med lite søvn, sier Randi. Foto: Magnus Okstad 

Om bataljonen:

Artilleribataljonens hovedoppgave er å støtte Hærens kampavdelinger med tung ildkraft fra sine M-109 artillerivogner. Bataljonen holder til i Setermoen leir i Troms.

Avdelingen utdanner blant annet soldater til å bemanne artillerivogner og ildledervogner. Ildledervognene har i oppgave å sørge for at artilleriet treffer målene sine. For å gjøre dette, benytter deg seg av høyteknologiske kameraer, og moderne sensorer. Dette gjør at artilleribatteriene kan stå på 30 kilometersavstand, og treffe sine mål med presis ild. Avdelingen utdanner også artillerijegere, som har i oppgave å innhente informasjon fra observasjonsposter og informere om mål for artilleriild.

Kilde: Forsvaret

En slik kanon kan det være at Randi skal jobbe med: Et norsk artilleriskyts av typen M109A3GNM på Setermoen i Troms fylke. Foto: Artillerist 

Forsvaret

Randi Karina Døsvik har latt seg inspirere av sine to søstre som begge jobber i Forsvaret. Nå tar hun turen til Setermoen i Troms hvor store utfordringer venter.

– Jeg vil ha litt action og en utfordrende tjeneste, sier Randi, som setter kursen sørover til Sessvollmoen på torsdag. Der skal hun overnatte til søstera si i påvente av innrykket dagen etter.

Olga og Nils

På fredag starter hverdagen i grønt, men først skal ferskingene gjennom en medisinsk seleksjon. I tillegg til prat med psykolog og lege blir det gitt informasjon og avgjort hvilken avdeling hun skal inn i. Det eneste hun vet er at hun skal inn i Hærens Artilleribataljon.

– Jeg er spent på hvilket batteri (avdelinger i Artilleribataljonen kalles batteri, red. anm.) jeg kommer i, sier Randi og forteller at hun har hørt om kanonbatteriene «Olga» og «Nils» som begge stiller med tung ild og har M109A3GNM som hovedvåpen.

Lite søvn

Etter en lang dag på Sessvollmoen blir de flydd til Bardufoss og busset inn til Setermoen leir og en knallhard åtte uker lang rekrutt venter.

– Etter det jeg har hørt blir det noen harde uker med lite søvn, mat og tøffe utfordringer både mentalt og fysisk.

Motivert

Hun har fullført et treårig allmennfaglig løp og i påvente av innrykk har hun hatt en midlertidig vaskejobb. Og med bakgrunn fra Uthaug turn og ellers god fysikk, håper Randi at hun er godt rustet for førstegangstjenesten.

– Jeg er svært motivert og håper at jeg kan snu hardkjøret som kommer til noe positivt.

Nærmeste nabo

Selv om hun har Ørland hovedflystasjon som nærmeste nabo har hun vært klar på at hun ikke ønsker seg dit. Randi vil til en ny plass med nye mennesker.

– Etter å ha lest meg opp på de ulike grenene i Forsvaret, utelukket jeg raskt Sjøforsvaret og Luftforsvaret, og valget falt derfor på Hæren.

Framtida

Nå har hun et mål om å yte maks innsats med flagget på skuldra. Hva hun gjør etter endt tjeneste er usikkert, men hun vil i alle fall ikke ha en A4-jobb på et kjedelig kontor.

– Jeg har vurdert å bli politi, men en forsvarskarriere frister det også, forteller den kommende artilleristen.

Forsvaret reagerer kraftig på laserblendingen

– Liv kan gå tapt, sier presse- og informasjonsrådgiveren.

Forsvaret