Eiendomsskatt eller pølser?

Anne Bjørnerud har skrevet dette leserinnlegget.

Anne Bjørnerud.  Foto: Jakob Ellingsen

Debatt


Kommunepolitiker Ragnar Grønås skriver om de rike onklene og eiendomsskatt i sitt innlegg i denne avis den 2. september. Her sammenlignes politikk og pølser med den konklusjon at om man visste hva begge inneholder ville man i alle fall ikke spise pølser.

Innlegget er en lang utredning der de rike onklene settes i forbindelse med byutviklingen på Brekstad. De vil ha, og de får - av det offentlige.
Men eiendomsskatt vil de jammen ikke betale.
Det var dette siste jeg hengte meg opp i. SV er jo eiendomsskattens frontkjempere. De tror kanskje at de på denne måten tømmer bankkontoen til rike “Onkel Kapital”.

Vi i Høyre ser det annerledes. Vi går imot innføring av eiendomsskatt både av forpliktelsen fra vårt program og av overbevisning.

Vi ser ikke at våre rike onkler og tanter vl berøres noe særlig av eiendomsskatten. Den vil ikke akkurat tømme lommene deres.

Det vi derimot tenker på er så mange andre.
Vi tenker på Bestemor Minstepensjonist som vil oppleve at det nedbetalte huset plutselig bir en økonomisk felle. Hun er en av våre innbyggere som med eiendomsskatt vil oppleve å spise dårligere enn hun allerede gjør, noe som går ut over helse og livskvalitet Hun vil spinke og spare enda mer for å få råd til julegaver til familien sin. Og nye klær og andre ting vi gjerne ser på som helt naturlig å ha, det kan hun bare glemme. For hennes del kjemper vi mot å innføre eiendomsskatten.

Vi kjemper også for Alene Mor som fra før sliter med å få endene til å møtes. Eiendomsskatten vil også her svekke muligheten for god og næringsrik mat, fritidsaktiviteter til ungene og andre viktige ting som gjør livet godt.

Vi kjemper for Nylig Utdannet som har mer enn nok å bruke pengene fra den første jobben sin på. Her skulle det så gjerne vært nedbetalt på studielån, det skulle så gjerne vært spart til egenandel for boligkjøp. Her betaler de ikke eiendomsskatt av egen bolig, men den er nok helt garantert bakt inn i den høye husleia de må betale for å ha tak over hodet.

Vi i Høyre kjemper altså for Helt VANLIGE FOLK. Mange vil ikke være på grensa til merkbar fattigdom som dem jeg har nevnt over. Men de vil likevel oppleve at de mister muligheten til å f.eks. ha en bufferkonto for familien sin, eller til å vedlikeholde sine boliger på en god måte.

Vi tror at om SV forstod hva eiendomsskatten inneholdt, ville de kanskje gjerne spise pølser, men ikke kjempe for å innføre eiendomsskatt.

Vi i Høyre kjemper for hverdagen til vanlige folk. Vi overlater til SV og deres meningsfeller å ha omsorg for onkel og tante Kapital. For vi mener at disse godt kan seile sin egen sjø i denne saken. Eiendomsskatten blir uansett ikke spesielt merkbar for dem.

For Høyres kommunestyregruppe Ørland
Anne Bjørnerud
gruppeleder

------------------

Har du lyst til å få ditt leserinnlegg på trykk? Send det inn til redaksjonen@fosna-folket.no

Du finner alle leserinnlegg som er publisert på Fosna-Folkets nettsider på Debatt-siden ved å trykke her.