Trolig gikk Abid glipp av noe

Torsdag, fredag og lørdag sist uke, så noe så sjeldent som et helt nytt arrangement dagens lys på Fosen. Mens vi i over et år har blitt tvunget til å holde oss mer eller mindre for oss selv, tok en gruppe mer enn gjennomsnittlig engasjerte personer i Ørland og Trondheim sats og inviterte til idrettspolitisk konferanse - Nipa, skriver Gunn Kari Hegvik, redaktør i Fosna-Folket, i denne kommentaren.

Ørland Turnforening, Betistad ILs turngruppe og dansere fra Lets Dance med et show med høye svev.  Foto: Ola Bjerkevoll

Debatt

Strengt tatt var det på forhånd umulig å kunne forutsi hvordan det ville gå. Men underveis ble det veldig snart klart hva som var den dominerende tilbakemeldingen:

Dette trengte vi. Idretten har manglet et sted å møtes for å snakke sammen.

Konferansen var solgt inn som en slags Arendalsuka for idrett. Arendalsuka samler hvert år politikere, påvirkere og organisasjoner til debatt og samtaler om dagsaktuelle tema.

I tre dager sist uke, var det meste av ledere i idretten samlet i Ørland for å debattere utfordringer både bredde- og toppidrett står overfor.

Alle idrettsdebatter jeg har hørt før, har vært mellom aktører som er enige, sa en jeg snakket med. Her turte endelig arrangøren å sette sammen debattpanel med personer som er reelt uenige. Det gir bra debatter.

Nipa ble blant annet arenaen for en av de mer oppsiktsvekkende hendelsene i norsk breddeidrett i dag:

På Hovde gård fortalte den tidligere landslagsspilleren i håndball, og OL-gullvinner Gro Hammerseng-Edin, at hun fikk nei til svar, da hun tilbød seg å bli fotballtrener for guttelaget til sønnen sin.

Historien fortalte hun i et foredrag arrangert av det lokale Nettverket Fru Inger.

Til sammen var rundt 300 personer innom konferansen. Fotballpresidenten, skøytepresidenten, friidrettspresidenten - nesten alle var der, med to unntak:

Idrettspresident Berit Kjøll og idrettsminister Abid Raja (V).

Sistnevnte la fredag frem en pakke på drøyt 300 millioner kroner for å styrke idretten etter å ha vært stengt ned under koronakrisen.

Det eneste som var underlige med fremleggelsen, var den foregikk i Oslo, når så mange idrettstopper faktisk oppholdt seg i Ørland.

En av landets fremste sportskommentatorer, Birger Løfaldli i Adresseavisen, skrev etter konferansen, at «om et år eller to må idrettspresidenten, uavhengig av hvem det er, ikke engang vurdere å la være å reise til Nipa. Ikke bare idrettspresidenten, men alle som ønsker å påvirke og lære mer om utviklingen i norsk idrett. Alle de som «snakker sammen».»

Det er vanskelig å si det annerledes. For trolig var det idrettsministeren, og ikke idrettskonferansen, som tapte mest på at statsråden ikke var der. For i tre dager var debatten flyttet til et annet sted enn Oslo.

Og det er bra både for idretten og for regionen.

For vi trenger å snakke sammen.