Noen tanker fra en diagnosefri 80-åring

Halvor Schanche har sendt inn dette leserinnlegget.

Halvor Schanche.  Foto: Jakob Ellingsen

Debatt

For de av oss som har hatt gleden av å ha en god helse, kan alderdommen være en god tid. Mange av de goder vår velferdsstat kan by de eldre, er betinget av vår evne til å tilpasse oss den nye digitale tid. Ikke alle greier dette på egen hånd. Å ringe en offentlig etat for å spørre om ting en ikke forstår, er blitt en tålmodighets øvelse. Om en i det hele tatt får svar, så er det oftest en stemme i den andre enden som på gebrokkent norsk svarer at dette kan ordnes på nett, ved å logge deg inn der og der. For all del , mange greier dette fint. Det er ikke det dette handler om . Fra politikerne høre vi så ofte at , "alle skal med". Men i dagens samfunn føler dessverre mange eldre se litt til "overs".

De av oss som ble født i det herrens år 1941, og har hatt gleden av å hatt førerkort i nærmere 60 år, må nå dette fornyes. Våre fastleger, som har myndighet til å vurdere vår evne til fortsatt å kunne kjøre bil, er således gitt mandat til gjøre en brå slutt på denne, for mange livsnødvendige mulighet for i det hele tatt å fortsatt kunne bo på bygda. Det er denne ulike legevurderingen, jeg vil sette søkelyset på med dette innlegget.

En gammel skolekamerat som straks fyller 80, måtte således bestille time hos sin fastlege. Min venn, i likhet med meg selv har hatt ei god helse, slik at legebesøk var også for han en ny opplevelse.

Siden hans lege og helse CV, eller lege journal som det heter, var helt blank ble det fra legen en masse merkelige spørsmål om alt mulig. Spørsmål som dreide seg om familie og nærmest hans mentale tilstand. Siden det hører med til sjeldenhetene at en person har en blank helse journal, måtte det kanskje letes etter en skjult diagnose. For det er jo blitt slik at hvis en ikke har en diagnose, så gjelder det å finne en.

For min venn ble denne konsultasjonen en meget utrivelig opplevelse. Hans syn var i orden, han har førlighet i hele kroppen. Han kan klokka, vet når den er ti på to, han kan alfabetets 29 bokstaver.

Han måtte imidlertid forlate legekontoret uten sin berettigede helseattest, men med beskjed om at Fylkeslegen ville gi han en kjøretime. Håper da inderlig at Fylkeslegen avviser dette, og isteden gir den nidkjære unge legen en innføring om hvordan denne tjenesten til befolkningen skal utføres.

Halvor Schanche

------------------

Har du lyst til å få ditt leserinnlegg på trykk? Send det inn til redaksjonen@fosna-folket.no

Du finner alle leserinnlegg som er publisert på Fosna-Folkets nettsider på Debatt-siden ved å trykke her.