Er det noe jeg er takknemlig for med korona, så er det at jeg har lært at en ikke trenger å reise langt for å oppleve store gleder

Å tilbringe skoleåret 2020/2021 i Rissa på selveste Fosenhalvøya er virkelig en stor glede. Fosen folkehøgskole har en fin beliggenhet med variert natur i landlige omgivelser, samtidig som vi har tilgang til ulike servicetjenester i gåavstand, skriver Michelle Geire Sætersdal, elev ved Fosen folkehøgskole dette skoleåret.

Michelle Geire Sætersdal, elev   Foto: privat

Debatt

I løpet av dette året har det blitt noen søndagsturer til vakre Blåheia med utsikt til Brekstad, ro- og seilturer på Uddu og Botn, tømmerhogst og seterliv i skogen på Lefætten, og mange koselige timer med dyra på vår egen gård - Nøst gård.

I tillegg er det svært luksus å kunne kjøpe lokal, økologisk is (Reins Kloster is) på Coop Ekstra. Når jeg sitter å skriver dette, kommer sangen «Gøy på landet» av Wenche Myhre opp i tankene mine. Og jeg må si meg veldig enig i budskapet i sangen!

Les også: Rekordmange søkere til skolen: - Vi hadde ny rekord i fjor, nå overgår vi den også

Rissa og generelt de andre bygdene på Fosenhalvøya, er perfekte bosteder for oss som liker det gode bygdeliv. I denne artikkelen har jeg lyst til å gi en hyllest til Fosen folkehøgskole. Altså, en mer jordnær og kreativ skole med et stort engasjement for gjenbruk og miljø, skal man lete lenge etter. For ikke å glemme at kjøkkenpersonalet sørger for at vi får servert mest mulig hjemmelaget mat og hjemmebakt brød HVER eneste dag.

Å få spise hjemmebakt brød hver dag er ikke en selvfølge på alle internatskoler. Men det skal sies at vi er cirka 60 elever å mette, og ikke 150 elever. Fosen fhs har tydelige verdier med en tydelig profil. Flinke hender - grønt hjerte, er skolens motto. Den har en grønn profil og vi følger årets rytme i mye av det vi gjør. Kjerneverdien til skolen er at verden trenger flere produsenter enn konsumenter, i tillegg til at gamle tradisjoner må ivaretas. Jeg tror virkelig Norge og verden trenger flere skoler som Fosen fhs, for i det moderne samfunnet har kunnskapen om bruk og nytte av naturen blitt borte for mange.

Selvom den digitale revolusjonen har gitt oss gode digitale og teknologiske hjelpemidler, så må ikke denne praktiske kunnskapen om å klare seg litt selv gå i glemmeboka. Koronakrisen og klimaendringene minner oss på at vi ikke bare kan leve som konsumenter på import. I framtida vil det også mest sannsynlig komme nye uforutsigbare kriser. På Fosen fhs lærer vi nettopp dette med å være litt sjølberga: å dyrke grønnsaker, vedlikehold av utstyr, reparasjon av klær som trenger et nytt liv, tømmerhogst til ved og materialer til båtbygging og minihus, melkeforedling, slakt og partering, smiing av dohåndtak, å seile uten motor, spikke bestikk av tre, å nappe ull fra villsauene til å karde ulla, for så å spinne, tove, strikke eller veve.

Lista er lang!

Les mer om hvordan fosningene reagerte da Fosen folkehøgskole ble opprettet her: - Vi er i den uheldige stilling at vi har en folkehøgskole som vi ikke er tjent med, med full stopp av utviklingen som utgangspunkt

Tida før mars 2020 var planen min å bo i Ecuador i nesten fem måneder. Jeg sto lenge i mellom valget om å reise til Sør-Amerika eller å gå småbrukslinja på Fosen fhs. Folk rundt meg anbefalte meg mest å reise ut i den store verdenen i steden for å gå på en folkehøgskole der du «bare» er i Norge. Der og da tenkte jeg den samme tanken, for når jeg først hadde mulighet til å reise måtte jeg jo bare gripe sjansen. Men så kom denne Coronaen og satte en demper på planen min.

Er det noe jeg er takknemlig for med korona, så er det at jeg har lært at en ikke trenger å reise langt for å oppleve store gleder. I ettertid skjønner jeg mer og mer at praktisk og teoretisk kunnskap om sjølberging, småbruk og håndverk var det som jeg egentlig trengte dette året. Jeg har fått dyrka nye hobbyer som skinngarving, skogsarbeid og strikking, som gir meg mestringsfølelse og samtidig som det er meditativt for sjelen.

Les mer om Nøst gård her:

Emma (23) jobber som gårdsbestyrer: - Dette er en perfekt mulighet

- Du ville ha sultet i hjel om du skulle ha levert til Bama eller Coop

Jeg har fortsatt en drøm om å se og lære om den store verdenen utenfor Norge når det er trygt å reise igjen, men man må ta én ting om gangen. Mitt store ønske for Fosen folkehøgskole fremover, er at de hvert år får inn mange nok elever slik at denne verdifulle kunnskapen om sjølberging og tradisjonshåndverk blir videreført til fremtidige generasjonene. Og som folkehøgskolene.no uttrykker, så er folkehøgskole det mest sosiale skoleslaget når det er Corona og når det ikke er Corona.