Kreativ kultur i koronatiden

Kulturskolelærer Anders Marøy har skrevet dette leserinnlegget

Anders Marøy  Foto: Snorre Berg

Debatt

Et drøyt år er gått siden vi alle fikk ordet «kohort» inn i vårt dagligvokabular. De færreste bransjer har forblitt uberørt av en verdensomspennende pandemi, ei heller kulturskolen. Det var nok ikke rent få som med frykt i blikket ble presentert for begrepet «digital undervisning». Dette gjaldt for så vidt både elever, lærere og foresatte..

Alle lærerne måtte under nedstengningen prøve seg på diverse digitale plattformer, og så godt som mulig prøve å tilpasse seg elevenes ønsker og behov. Hakkete internettlinje og varierende kommunikasjonsutstyr kunne være frustrerende, men litt etter litt merket de fleste at det gikk rette veien. Plutselig var vi på Teams og Zoom, noen kommuniserte via oppgaver på mail (noter/lærevideoer).

For øyeblikket er det tilnærmet normal undervisning, med de smittevernstiltak som til enhver tid gjelder.

En annen stor utfordring det siste året har vært mangelen på arenaer å vise frem det man har lært. For de minste elevene har opptreden på sykehjem og lørdagskafeer vært en fin arena for mestring. Heldigvis har det etter hvert åpnet opp litt på noen av stedene. Vi har også gjort digitale konserter med stort hell, blant annet den tradisjonelle høstkonserten i kirka. Alle innslag har blitt profesjonelt filmet og senere streamet til publikum. Den store fordelen med dette er muligheten for å slette et opptak hvis noe går skeis, så elevene har vel aldri hatt så lave skuldre foran en framvisning!

Ørland kulturskole har i lange tider hatt tradisjon for å legge om undervisningen noen uker i løpet av semesteret. Da samles mange av instrumentalelevene til samspill i band, noe som kan både være faglig nyttig og ikke minst sosialt.

I år hadde vi bestemt oss for en ny form, der vi gjorde unna alt i løpet av en helgeworkshop, der vi brukte store undervisningsrom med tilfredsstillende smittevern, og avsluttet med innspilling av alle låtene i Store Sal på Ørland Kultursenter. Videoen har nå blitt redigert av kompetente lærere, og skal i disse dager vises fram for elever og foresatte på kinolerretet. Stor suksess, og storfornøyde elever og lærere. Spørs om ikke dette blir malen også de neste årene!

Kulturskolen har vist stor kreativitet i dette annerledes-året, spesielt flinke har vi vært på å finne nye arenaer for å vise oss frem. Vi har hatt lærerturné og danseoppvisninger i skolegårdene i kommunen samt arrangert utekonserter, og det planlegges flere arrangement ute frem mot sommeren. Det går mot lysere tider!

Anders Marøy
Lærer piano og band
Ørland kulturskole

------------------

Har du lyst til å få ditt leserinnlegg på trykk? Send det inn til redaksjonen@fosna-folket.no

Du finner alle leserinnlegg som er publisert på Fosna-Folkets nettsider på Debatt-siden ved å trykke her.