Biblioteket er ditt!

Hanne Tøfte, kino- og biblioteksjef i Ørland, har levert dette leserinnlegget.

Dette året vil Ørland bibliotek også bli å finne utendørs. Her er biblioteksjef Hanne Tøfte og bibliotekar Ida Helen Pedersen fra lørdagens utekonsert ved Brekkvatnet.  

Debatt


Ved kommunesammenslåingen ble biblioteket på Brekstad (i Ørland Kultursenter) og biblioteket i Bjugn (i Bjugn kulturhus) lagt under samme enhet; Ørland bibliotek. Vi vet at sammenslåingen allerede har forbedret bibliotektilbudet til kommunens innbyggere. Vi har gått fra å være to små bibliotek til å bli en robust enhet. Vi er et team på fem ansatte fordelt på fire årsverk. Og fem hoder tenker bedre enn noen få på hver sin tue, fant vi fort ut. Vi har lært av hverandre. Vi har effektivisert, inspirert og tenkt nytt. Bøker sendes mellom bibliotekene i rekordfart, og de ansatte jobber begge steder.

Biblioteket er de siste årene blitt mye mer enn et sted der man kun låner fysiske bøker. Et lånekort er nå en magisk inngangsbillett til en digital verden veldig få vet om, fordi vi og resten av Bibliotek-Norge har vært for dårlige til å fortelle deg om det. Lånekortet gir deg tilgang til mye mer enn våre 55.000 fysiske bøker, lydbøker, dvd-er, aviser og tidsskrifter. Ved å gå inn på nettsiden bibsok.no kan du velge blant over en million boktitler fra alle landets bibliotek. Bøkene kan du få tilsendt til ditt bibliotek, helt gratis. Få vet at alle bibliotekbøker kan leveres på alle landets bibliotek. Boka du låner i Bjugn, kan leveres på Brekstad. Eller i Alta. Helt gratis. Og med et nasjonalt lånekort kan du også låne bøker ved alle landets bibliotek.

Har du runda Netflix under pandemien? Bibliotekene har filmoteket.no. Over 1.000 filmtitler som kan ses på mobil, nettbrett eller smart-tv. Helt gratis. Tjenesten PressReader gir deg tilgang til mange tusen aviser og tidsskrifter på en rekke språk: Aviser på polsk, trendy yogamagasin på engelsk, Aftenposten Junior eller Minecraft-blader. I stedet for å betale for leseapper, kan vi tilby deg BookBites. En gratis app som lar deg lese eller høre bøker på mobil eller nettbrett. Alt som trengs for disse digitale tjenestene er et nasjonalt lånekort og en pinkode du får av oss. Helt gratis. Kom til oss, så hjelper vi deg gjerne i gang!

Med lånekort og pinkode kan du også logge deg inn på Min side på vår hjemmeside for å fornye bøkene dine, eller sjekke når du skulle ha levert dem. Er du for sent ute? Fortvil ikke. Vi har for lengst avskaffet vederstyggeligheten purregebyr. Purregebyr skremmer nemlig bort de folka som vi aller helst vil ha inn i biblioteket: Barnefamiliene.

Ørland bibliotek har vedtatt at vårt fremste mål er å spre leselyst og leseglede blant kommunens barn og unge. Vi har derfor valgt å starte så tidlig som mulig. Samtlige nyfødte i kommunen får tilbud om å hente “Min første bok” hos oss. Vi tilbyr både babysang og åpen barnehage/barseltreff for å gjøre små barn og foreldre husvarme i biblioteket. Når barna begynner på skolen, møter de oss både i klasserommet og i biblioteket. Der snakker vi om bøker, og vi hjelper elevene med å finne den rette boka akkurat for dem. På videregående bistår vi med kurs i kildekritikk, en kunnskap som blir stadig viktigere. Vi lånte i 2020 ut over 17.000 barnebøker. 527 ørlandselever leste i sommer over 800.000 sider på Sommerles, bibliotekenes nasjonale digitale lesekampanje for 1.-7.trinn. Det er 67 prosent av alle kommunens elever! Dermed ble vi den sjette beste kommunen i fylket! I fjor var vi innom nesten samtlige skoleklasser i kommunen (iført dykkemaske og svømmeføtter!) for å reklamere for Sommerles som starter opp 1.juni. Målet er å få elevene til å lese i sommerferien, hvis ikke svekkes leseferdighetene.

For biblioteket er det også viktig å være en møteplass. Vi er ett av de få stedene i lokalsamfunnet der man kan oppholde seg lenge, uten kjøpepress, og hvor alle har lik tilgang til kunnskap. Her kan man møtes på tvers av interesser, alder og samfunnslag. Vi følger lånerne våre fra 0 til 100 år. Vi tilbyr foredrag, bokprat og lesesirkel for våre voksne lånere. Før pandemien hadde vi ukentlige språkkafé, der flyktninger og leksehjelpere møttes for lære hverdagsnorsk, og knytte vennskapsbånd. Vi hadde nettkafé hvor eldre fikk svar på spørsmål om både mobil og nettbrett. Vi gleder oss til å starte opp igjen!

Sammenslåingen innlemmet oss i Roret KF som med sine 37 årsverk ga oss mange ansatte å samarbeide med. Roret KF rommer kultur, idrett, turveier, svømmehaller, galleri, Austrått fort, ungdomsklubber, frivilligheten – alle som bidrar med gode opplevelser til din fritid. Biblioteket fungerer også som utstyrssentral og har blant annet overtatt Frivilligsentralens utlån av friluftsutstyr. Hengekøyer, skiutstyr, sup-brett, lavvoer, fiskestenger og soveposer kan nå lånes hos oss, seks dager i uka. Gratis.

Så snart pandemien slipper taket, vil seniorkaffe i samarbeid med frivilligsentralene se dagens lys i biblioteket. I samarbeid med Besøkssenter Våtmark skal vi utvikle et folkeverksted i biblioteket på Brekstad med mikroskop, tekno-lego, vinylkuttere og andre duppeditter hvor innbyggere i alle aldre kan reparere, skape, fikse og lære. Når det nye våtmarkssenteret på Ørland Kultursenter står klart i september, vil biblioteket på Brekstad bli et enda bedre sted å være. Og et enda bedre sted for å lære.

Vi er til for akkurat deg. Velkommen inn i biblioteket!

Hanne Tøfte
Kino- og biblioteksjef i Ørland

------------------

Har du lyst til å få ditt leserinnlegg på trykk? Send det inn til redaksjonen@fosna-folket.no

Du finner alle leserinnlegg som er publisert på Fosna-Folkets nettsider på Debatt-siden ved å trykke her.