En hyllest til ildsjelene bak alle de magiske turopplevelsene

Fosna-Folkets journalist takker i denne kommentaren alle som legger ned innsatsen bak de flotte turmulighetene på Fosen.

Ervik ungdoms- og idrettslag oppgraderte en rekke turstier i Rusasetfjellet i 2020. Her stiens start fra parkeringsplassen på Reitan i Ørland kommune.  Foto: Jakob Ellingsen

Journalist Jakob Ellingsen Fosna-Folket  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Over 7 kilometer og rundt 300 høydemeter fra utgangspunktet ved kysten møtes jeg av et veiskilt i tre. Pil til toppen og pil til flyvraket.

Andpusten følger jeg de røde T-ene fra stein til stein oppover stien og stiger de siste 70 høydemetrene på rundt 500 meter. Det er bratt det.

«Tønnølsfjellet 374 m.o.h.» står det på skiltet på toppen. Det har noen båret hele veien opp.

Ildsjeler har båret alle malingspannene med rød farge kilometer på kilometer. De har nitidig båret tonnevis med trevirke til klopper og planker over de våteste partiene. Ildsjeler har satt opp gapahuker, gruset vei, bygd trapper, skilt, hugget trær så utsikten kommer frem, laget kart, satt ut poster, skrevet turbeskrivelser og alt det andre.

Snille grunneiere lar har latt oss få parkeringsplasser til gratis bruk.

Dette er en hyllest til ildsjelene bak alle de magiske turopplevelsene jeg har på Fosen hver måned, året rundt.

Uten alle de ekstra tunge ryggsekkene på tur, all omtanken og planleggingen andre gjør, hadde i alle fall ikke jeg som tilflytter ant hvor perlene på Fosen er, ferdig tilrettelagt.

Uten alt arbeidet som ligger bak hadde jeg gått meg enda mer vill enn jeg gjør når jeg drister meg av den trygge, smale, oppmerkede tursti og ut på måfå.

De siste årene har jeg snyltet voldsomt på de som har gått før en, fra de lange dalene, de storslagne toppene, boreal regnskog og myrvandring med «Våte Sokker»-garanti uansett hvor vanntette støvlene er.

Besøkende turfølge lar seg imponere over kulturlandskap, tømmerveier, høyfjellsfølelse, dramatiske utsikter. Av elver, vann, fugler, fjell og fjorder.

Alt skrytet for turvalg tilhører foreningene, lagene og ildsjelene som gjør det hele mulig. Kun dere.

Takk for alle opplevelsene og minnene dere har gitt meg. Det er bare å fråtse i alternativene og sette fra seg bilen.

Så blåser sluddet sidelengs inn i hetta og sklir nedover halsen så man blir god og våt langt under det innerste, varme kleslaget. Det er stiv kuling og april.

Naturfølelsen er intens og umiddelbar. Jeg har ikke forlatt parkeringsplassen enda. Lukker øynene, trekker pusten dypt. Føler vinden som et vått smekk i ansiktet, smiler og tar beina fatt. Det er Fosen på sitt mest ekte. Og beste. Naturen er uangripelig uten ildsjelenes grundige og iherdige forarbeid.

Tusen, tusen takk for alle turene!


Jakob Ellingsen,

Journalist