På tide å ta helsegrep også i vår kommune?

Harry Johansen i LHL Ørland har bidratt med dette leserinnlegget.

Harry Johansen. Arkivbilde. 

Debatt

Det skrives og diskuteres mye om mangel på ressurser og kapasitet i helsetjenesten i kommunen vår, men det snakkes lite om «etterspørselssiden». Etterspørselen etter helsetjenester er ingen konstant faktor, selv ikke under en pandemi, og her kan du og jeg - og ikke minst ordføreren og politikerne, ta enkle grep.

Folkehelsen er også summen av hva hver enkelt gjør for å ivareta egen helse, og her er det - dessverre - mange som ikke gjør nok. Koronapandemien, hjemmekontor og digitale møter bidrar til at vi går glipp av hverdagsmosjonen.

Vi stoler blindt på Helsedirektoratets anbefalinger når det gjelder smittevern, så hvorfor følger vi ikke direktoratets anbefalinger om å holde oss i fysisk aktivitet? Helsedirektoratet anbefaler at alle voksne, også eldre voksne, bør trene med høy intensitet i minimum 75 minutter per uke.

LHL har nylig lansert Hjertekampen, et 6-ukers trenings- og kostholdsprogram hvor tre halvtimesøkter i uka vil gi deltakeren bedre hjertehelse.

Dere politikere er gode på regnestykker, og her er skal dere få et enkelt et: hva blir helseeffekten dersom 10, 20 eller 50% av kommunens innbyggere sørger for å komme i bedre fysisk form før påske? Det er vitenskapelig bevist at styrket hjertehelse (kondisjon) reduserer den enkeltes risiko for å utvikle flere alvorlige livsstilssykdommer. Når folk kommer i bedre form så synker etterspørselen etter helsetjenester. Helsegevinsten fører også til redusert sykefravær, noe som burde interessere både arbeidsgivere og ansatte.

Og det beste av alt: kommunen trenger ikke å bevilge en eneste krone - dette er gratis.

Som leder av LHLs lokallag så deltar jeg selvsagt i Hjertekampen. Spørsmålet er om jeg vil se ordføreren og kommunepolitikere på en av mine tre ukentlige økter? Treffer jeg en lett andpusten bedriftsleder eller to på tur i skogen?

Jeg oppfordrer alle, ikke minst politikere og bedriftsledere, til å laste ned trenings- og kostholdsprogrammet Hjertekampen (app). Om noen uker vil det sikkert bli publisert en statistikk som, per kommune, viser hvor mange prosent av oss som deltar. La oss slå nabokommunene!

Harry Johansen
LHL Ørland

------------------

Har du lyst til å få ditt leserinnlegg på trykk? Send det inn til redaksjonen@fosna-folket.no

Du finner alle leserinnlegg som er publisert på Fosna-Folkets nettsider på Debatt-siden ved å trykke her.