Ny kald krig!?

Dagfinn Aune har sendt inn dette leserinnlegget.

Dagfinn Aune. Arkivbilde. 

Debatt

Jeg ser i Fosna-Folket at min gode kollega gjennom flere tiår prøver å balansere ut forholdet mellom USA og Russland: hvem er verst? Eller er de like ille?

Uansett: har man lest sin historie, vinner man diskusjonen.

Selv er jeg veldig opptatt av fenomenet KALD KRIG. Da den sluttet omkring 1990, bredte det seg en følelse av at vi var reddet. Men det skulle ikke vare lenge. Jeg tror nok jeg må si at jeg er preget av en ublid verden. Særlig husker jeg Cubakrisen fra oktober 1962. Jeg gikk på realskolen og vi fikk med oss hvordan nærforsvaret gikk i stilling og jagerflyene tok av. En av dagene var det flere av elevene som klemte hverandre og fryktet det verste. Sikkert et urealistisk opptrinn, men det var slik mange følte det.

Ellers huskes kampen mot forhåndslagrene. De fikk sin utplassering i Trøndelag fordi det var et viktig poeng å ikke provosere russerne. Det synspunktet er visst glemt for all framtid. Basepolitikken likeså. Kampen mot atomvåpen var en viktig markeringssak gjennom hele 80-tallet. Mellomdistanseraketter var tingen da, fordi alle mente at de kunne brukes, i motsetning til de store interkontinentale. Organisasjonen Nei til atomvåpen var aktiv, og som leder i Ørland/Bjugn var jeg med å arrangere mange møter.

Skolebarn i USA lærte å beskytte seg under pultlokket. Her slo vi en sirkel med passer rundt Brekstad og regnet ut at gardiner o.l. ville antennes i Botngård. Og mange som bygde hus på 80-tallet vurderte å skaffe seg private bomberom. Noen planter greier seg bedre i radioaktivitet enn andre. Slikt var det viktig å ha kunnskap om på den tiden. Jeg tror ikke det er godt for mennesket å bli viklet inn i slik tankegang en gang til.

Det er ikke mange år siden kampen mot atomvåpen fikk Fredsprisen. Det har vår regjering ikke tatt inn over seg. Og nå røres det ved basepolitikken. Det blir ikke beroligelse av slikt.

Det er ille nok om krigen mellom USA og Russland skal foregå i Europa. Enda verre er det om den vil få sitt sentrum her hos oss på Ørlandet!

Send flyene hjem!

Dagfinn Aune

------------------

Har du lyst til å få ditt leserinnlegg på trykk? Send det inn til redaksjonen@fosna-folket.no

Du finner alle leserinnlegg som er publisert på Fosna-Folkets nettsider på Debatt-siden ved å trykke her.