Partner inn på fødestua 

I november fortalte Lillian Skifte (27) fra Vallersund om hvordan hun opplevde timene etter en tøff fødsel i april i fjor. Da samfunnet stengte ned i mars, var en av konsekvensene at fødende kvinner i liten grad fikk ha med partner inn på fødestuen, skriver Fosna-Folkets redaktør, Gunn Kari Hegvik, i denne kommentaren.

Gunn Kari Hegvik.  Foto: privat

Debatt

– Jeg ventet nesten bare på at de skulle komme og kaste ham ut. Jeg var så innstilt på at vi kun fikk tre timer sammen etter fødselen. Jeg angrer meg nå for at jeg ikke var mer i nuet. Jeg burde jo bare nyte at han fikk være der litt lengre. Men jeg var i ei tåke, utslitt, fortalte Skifte til Fosna-Folket.

Nå har debatten om hvor lenge fødende kvinne skal få ha med seg noen på fødestuen blusset opp igjen, senest etter at TV2 denne uken viste hvordan kvinner ble hetset i kommentarfeltene etter at de tok til orde for at partner burde få bli med lenger på fødestuen.

En rekke kvinner, deriblant Ronja Kristin Sandnes (30) fra Bjugn, Lillann Skifte (27) fra Vallersund og Anine Thorsen (28) fra Vallersund, har i løpet av det siste året fortalt hvordan det har vært å føde med strenge koronarestriksjoner på sykehusene.

– Dette var min første fødsel, og jeg visste ingenting om hva jeg gikk til. Det var en veldig sårbar situasjon. Jeg husker at gruet meg noe fryktelig til nettene, for da var alt så lukket og mørkt, mens jeg og babyen var våkne, fortalte Skifte til Fosna-Folket, drøyt et halvt år etter at hun fikk sønnen, Ola.

– Jeg føler meg litt snytt for en fin opplevelse. Det føles litt urettferdig at jeg ikke fikk dele de dagene der med samboer, sa hun.

Og som ikke det å håndtere tiden etter en tøff fødsel i hovedsak alene, var nok, så måtte mødrene også forholde seg til ufine gamle damer.

– Jeg ser det skrives mye i kommentarfeltene om dette. At vi må slutte å sutre, for det gikk da greit for dem den gangen, sa Skifte i november.

Dessverre er ikke kommentarene de tre kvinnene på Fosen fikk, unike.

– Klarer dere ikke å presse ut drittungen alene, burde dere kanskje ikke ha barn!!

– Slutt å syt, barna blir født uten samboere også. Snakk om å være pysete.

– De er så bortskjemte, var kommentarer en 21-år gammel høygravid kvinne, ifølge TV2, fant i kommentarfeltet under en sak om kvinner som ønsket å ha partner med lenger på fødestuen.

Argumentet om å slutte å sutre, er så trist at jeg er fristet til å påpeke det banale:

På 1800-tallet hadde ikke folk kjøleskap. Men de overlevde likevel. Det er likevel få som nå tar til orde for at vi skal droppe kjøleskapene, de er sett på som en bra ting.

Det samme gjelder med fødselsomsorgen. Det har blitt født barn i uminnelige tider, men på grunn av utvikling i fødselsomsorgen overlever flere mødre fødsel nå enn før, og færre kvinner blir alvorlig skadet i fødsel.

Og til og med pappa eller andre partnere, har fått en større og viktigere rolle med årene.

Ingen vil tilbake til slik det var før.

Det er i beste fall gammeldags, men mest av alt svært bekymringsfullt, å se gufset i kommentarfeltene om mødre i fødsel. Ingen samfunn har utviklet seg ved å gjøre ting akkurat slik de ble gjort før.

Denne uken kom også Perspektivmeldingen, som viser at norske kvinner velger å få færre barn.

Det er derfor bare en måte å være på overfor kvinner som velger å bære frem barn:

Si takk, og spør dem videre:

Hva kan jeg gjøre for at denne tiden skal bli enda bedre for deg?

Gunn Kari Hegvik
Redaktør