Hurra for fritt skolevalg!

Sannsynligheten for at skolen du bor nærmest er best for deg er lav, hevder Peder Fenstad i dette debattinnlegget.

Illustrasjonsbilde. Johan Bojer videregående skole, skolested Leksvik.  Foto: Sigrun Overland

Debatt

Landet vårt er stort, og har hundrevis av videregående skoler. Sannsynligheten er lav for at skolen du bor nærmest er den beste for akkurat deg. Derfor innfører Høyre fritt skolevalg. Elevene skal bestemme mer, og politikere mindre.

Vi glemmer hvor mye politikere bestemmer over våre liv. Dagens nærskole-ordning lar politikere ta avgjørelser de ikke burde ta. For eksempel at skolen du bor nærmest er den skolen som er best for akkurat deg. De bryr seg mer om bostedsadresse, enn hvor flinke lærerne er, og om vi får den utdanningen vi vil ha. Mye er bra med norsk skole, men Unge Høyre er ikke fornøyd før skolen er på sitt aller beste.

Fritt skolevalg gir frihet til å velge selv. Når vi får bestemme mer over vår utdanning, blir også utdanningen lettere, mer engasjerende og bedre tilpasset oss som person. Ingen politiker eller byråkrat kan skreddersy et godt utdanningstilbud. Det er det kun elevene som kan. Norske elever bør kunne velge på øverste hylle.

Det finnes mange grunner for å ønske seg til en annen skole. Noen søker nye utfordringer, andre vil møte nye mennesker og oppleve nye ting. Likevel er mobbing den viktigste grunnen. 27 000 elever opplever mobbing som ikke blir tatt tak i. Når alle tvinges til samme videregående skole, nektes også mobbeofre å bytte skole. Disse tvinges til å møte de samme mobberne år etter år. Det alene er god grunn til fritt skolevalg.

Elever bør stå fritt til å velge skolen nærmest seg. Problemet er politikere som nektet elever å bytte til en annen. Unge Høyre kommer alltid til å kjempe for de elevene som skiller seg ut, og ønsker noe annet for seg selv. Det er ikke godt nok at de fleste elevene er fornøyde, Unge Høyre forventer en skole på sitt beste.

Arbeiderpartiet viser en rørende omtanke for fylkeskommunens valgfrihet, men glemmer elevene. De glemmer at problemet er elevers valgfrihet. Hvis fritt skolevalg skaper hodebry for venstresidens politikere, er det politikernes problem og ikke elvenes. Vi bør kunne forvente at politikere tilrettelegger for at elever skal bestemme mer over egen utdanning, selv om det er til politikeres bry. Unge Høyre kommer alltid til å sette elevene først.

Fritt skolevalg gir grunn til å juble. Om ikke for deg selv, kanskje for noen du kjenner som ønsker noe annet enn nærskolen sin. Alle elever er forskjellige. Vi trenger politikere som setter elevene foran systemet.

Peder Fenstad, styremedlem i Trøndelag Unge Høyre