Annerledes Åfjord

Åfjord sentrum skiller seg kraftig ut fra alle andre sentrum på Fosen, skriver Gunn Kari Hegvik, redaktør i Fosna-Folket, i denne kommentaren.

Åfjord sentrum med Parken kjøpesenter.  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Det er kompakt, det er lagt til rette for at folk kan oppholde seg der, også uten bil, og er det dårlig vær er det til og med mulig å sitte inne og glane ut.

Hvorfor er sentrum planlagt slik?

Jo, fordi der det er folk kommer det ofte flere folk.

Med en slags selvpålagt tvangstrøye har lokalpolitikerne i kommunen bestemt at sentrum skal utvikles videre innenfor et lite areal mellom Nordalselva og Stordalselva, under begrepet Landsbyen mellom elvene.

Det nye svømmebassenget og den videregående skolen, skal bidra til å forsterke det tette landsbyrommet, med et sted å bade, et sted å spise middag, sette seg ned og lese en bok eller gå på skole.

Det er derfor trist å se forslaget fra fylkesrådmannen, som innebærer at fylket nå trekker seg fra vedtaket om å bygge ny videregående skole der rådhuset nå står.

Jeg vil tro Ap-ordfører Vibeke Stjern gjør det hun kan overfor partikollega, fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap), for å snu saken. Men med dagens fylkesting holder ikke det. Derfor er det enda tristere å se at Sp nå trekker seg fra en av grunntankene bak sentrumsutviklingen i Åfjord.

Til Fosna-Folket sier Tone Bårdli (Sp) at å skrinlegge planene om å samlokalisere skolen og aktivitetshuset, kan vise det å være det beste for Åfjord videregående i det lange løp. Årsaken, er ifølge Bårdli, at skolen har bedre plass der den er og at de ansatte ikke er hørt i saken.

Best å ha det sånn som det er, med andre ord.

Ikke bare er det visjonsløst å si noe sånt, jeg tror også at det er en direkte farlig tankegang. Dersom Åfjord kommune får med fylket på å bruke nær 180 millioner kroner på ny videregående skole i Åfjord, tas trolig et stort steg i retning av å sikre videre drift av skolen i Åfjord i tiår fremover. Dersom skolen pusses opp for en mindre sum - slik Sp lokalt ønsker - minsker fylkets forpliktelse i Åfjord, og sjansen for at den videregående skolen fjernes med en votering fylkestinget om noen år, øker dramatisk.

En annen ting Sp ikke tar høyde for er at regjeringen nå ønsker å innføre fritt skolevalg for elever som søker seg til videregående skole. Det betyr i praksis at det er elevene som avgjør hvilke skoler som overlever og ikke.

Det er naturlig å tro at å utvikle en attraktiv skole på et attraktivt sted bidrar til å trekke til seg søkere. Skoler som ikke utvikler seg, blir tapere og risikerer å bli nedlagt.

Det er derimot ikke overraskende at Sp har slike standpunkt. Partiet har hatt en finger med i sentrumsutviklingen i både Ørland og Indre Fosen i flere tiår. Ingen av disse stedene har noen sentrumskvaliteter å vise til. En smittesikker utflukt i helgen er å kjøre seg en tur til Rissa, Bjugn eller Brekstad. Alle som lurer på hvorfor det er viktig at lokale myndigheter er harde i klypa når det gjelder sentrumsutvikling, kan på disse tre stedene med selvsyn se hvilke nitriste konsekvenser planløs sentrumsutvikling har.

Sentrum er vår felles ytre stue. Er ikke stua et hyggelig sted, så er det heller ikke et sted som folk ønsker å oppholde seg.

Det er derfor å håpe at fylket snur. I tillegg til å bygge fremtidens videregående skole for fremtidens voksne, kan Trøndelag fylkeskommune i Åfjord også bli med på å utvikle fremtidens landsby i Trøndelag.

Så er det bare å håpe at Sps vi har det bra som vi har det-tankegang ikke får påvirke beslutningen.