Oss og dem

Ingen av de utenlandske arbeiderne som er smittet av korona har spredd smitten videre i lokalsamfunnet, skriver Gunn Kari Hegvik, redaktør i Fosna-Folket, i denne kommentaren.

Denne ferga skal ferdigstilles på Fosen Yard i Rissa.  Foto: Fosen Yard

Debatt

I løpet av få timer onsdag ettermiddag ble det kjent at fire personer som oppholder seg i Indre Fosen kommune har testet positivt for koronaviruset. Tre av dem var en del av et reisefølge på seks personer. De tre som har fått påvist smitte, sitter i isolasjon. De tre andre er satt i karantene.

Tre av dem er utenlandske ansatte på Fosen Yard, den fjerde er ansatt hos en underleverandør til verftet. Ingen av dem har brutt karantenereglene. Det betyr i praksis at de ikke har beveget seg rundt i lokalsamfunnet.

At Fosen Yard er avhengig av å hente inn arbeidskraft fra utlandet er en naturlig konsekvens av to ting:

Kompetansen de etterspør finnes ikke på Fosen, og kompetansen de etterspør finnes ikke i Norge til den prisen de er villige til å betale for den.

Stein Lier Hansen i Norsk Industri forklarte det rimelig enkelt i vår, da grensene til Norge var stengt:

En norsk bedrift som har 40 fast ansatte, men trenger 240 for å fullføre et oppdrag, er avhengig av å få inn ekstra arbeidskraft i en periode.

– Hvis ikke vil også de fast ansatte kunne miste jobben, sa han til NTB.

Da samfunnet stengte ned i vår, gikk det kun få dager før alle ansatte var permitterte ved Fosen Yard.

Så for å understreke det banale:

Norge er en del av verden. Fosen er en del av verden. Stenger vi ned grensene igjen, står svært mange innbyggere på Fosen i fare for å miste jobben.

Til sammenligning med i vår, kjøres samfunnet nå på et kontrollert lavgir:

Skoler og barnehager åpne. Folk oppfordres til å omgås svært få personer. Grensene er åpne, men med svært strenge innreiseregler for utlendinger som kommer til Norge.

Kostnadene tar allerede flere arbeidstakere, som enten er permitterte eller har mistet jobben.

Fosen Yard sikret i høst en kontrakt på å ferdigstille en stor ferge. Kontrakten vil holde ansatte på verftet i arbeid til langt utpå vårparten. Utenlandsk arbeidskraft er en del av forutsetningen for at verftet klarer å fullføre oppdraget.

Så med det som skjedde da samfunnet stengte ned i vår i bakhodet, koker det nå ned til følgende spørsmål:

Hvor store kostnader skal samfunnet ta for å hindre spredning av korona-viruset?

Indre Fosen har, med få unntak, vært forskånet for smitte blant egne innbyggere.

– Vi har ingen tilfeller hvor innbyggerne i kommunen har fått smitte i kommunen eller andre steder i Norge, uttalte ordfører Bjørnar Buhaug torsdag morgen.

Til sammen seks personer som er hentet inn til å jobbe på Fosen Yard, er eller har vært smittet av koronaviruset. Allerede før den første smittede arbeideren kom til verftet, hadde bedriften fått på plass svært strenge regler for hvordan de skulle ta imot personer som reiser fra land med mye smitte. Så langt vi vet, har ingen av de ansatte ved verftet spredt koronaviruset i lokalsamfunnet rundt verftet.

Arbeidere som reiser inn til Fosen for å jobbe på verftet er med på å utvikle en av de største bedriftene i regionen videre. Akkurat derfor bør det ikke være et oss og dem. For uten dem, er det grunn til å frykte at de negative konsekvensene for Indre Fosen kan bli svært store og varige.