«Håper bare det ikke blir voldelige opptøyer»

- Endelig blir vi ferdige, sier en av mine amerikanske venner som er lite interessert i politikk, skriver Jakob Ellingsen i innledningen av denne kommentaren.

President Donald Trump (Republikaner) stemte 24. oktober i hjemstaten Florida.   Foto: AP photo / NTB

Debatt

I fire år har sittende president Donald Trump drevet valgkamp for å bli gjenvalgt. Han la rett og slett aldri ned valgkamp-apparatet han hadde bygget opp ved forrige valg.

Det gjør at mange er lei av USA og valg. De har vært det er flere år allerede. Tirsdag 3. november stengte omsider valglokalene. Før helga hadde 82 millioner amerikanere forhåndsstemt.

De som ikke er spesielt interesserte har for lengst gått lei. Mange sier til meg at de bare håper det ikke blir voldelige sammenstøt eller opptøyer under stemmeopptellingen. Om det er Trump eller Biden som blir en av verdens mektigste personer de neste fire årene, er mer likegyldig.

Før helga sa Facebook-toppsjef Mark Zuckerberg at han er redd for sosial uro mens stemmene. En rekke våpenbutikker har ikke klart å få tak i nok ammunisjon eller skytevåpen til økt etterspørsel inn mot valget. Den enorme kjøpersenter-kjeden Walmart har like greit stanset salget av disse varene i tiden før valget avsluttes. I 2016 var valgdeltakelsen i USA 58 prosent. 100 millioner av de 234 millioner stemmeberettigede den gang stemte ikke. I år ventes det at langt flere avgir sin stemme.

Atlanterhavet er stort. Det er også store kulturforforskjeller mellom USA og Norge, selv om vi forstår det engelske språket. Mange titalls millioner amerikanere vil stemme på Trump fordi de mener han er den minst uspiselige av de to personene man reelt sett kan velge mellom til å bli sitt statsoverhode.

Så vil tiden vise hvordan det hele ender. Et valg handler om langt mer enn å bestemme hvem som skal være president. Det handler jo egentlig om de politiske sakene og styring av landet på vegne av elle innbyggerne.

I mediesirkuset verden over kan det være lett å glemme.

Jakob Ellingsen,

Journalist