I år har jeg tent mine første gresskarlykter

Før var jeg skeptisk til å feire Halloween. Nå har jeg snudd, skriver redaktør i Fosna-Folket, Gunn Kari Hegvik, i denne kommentaren.

Gresskar-lykter skal det tradisjonelt være til Halloween.  Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Debatt

Til sterkt redusert pris kjøpte jeg tre gresskar på matbutikken her om dagen. Sterkt redusert pris var det også på vampyr-kostymet, som jeg plukket ut fra et overfylt stativ på Libra-senteret. Et av argumentene mot at vi skal adoptere Halloween-feiringen fra amerikanerne, er at dette er et skapt behov innført for at handelsstanden skal tjene mer penger.

Men i år tror jeg ikke de lokale butikkene tjener stort på Halloween-feiringen lørdag.

Forsiktig formanende har myndighetene sendt ut anbefalinger som skal hindre at koronaviruset spres sammen med godteri og flokker av barn som går dør til dør. Konsekvensen er trolig at de fleste foreldre vil legge en forsiktig demper på årets feiring. Heldigvis har lokale initiativtakere rundt om på Fosen gått sammen for å lage Halloween-fester for barna likevel. Sånn at koronapandemien ikke skal få så alt for store konsekvenser for de minste.

Vi er verdens mest privilegerte folk i verdens mest privilegerte land. Vi lever med relativt små begrensninger, som kanskje oppleves som store, fordi det som var er så nær oss i tid at en ny normal ikke har satt seg enda. Eller at det å leve i den nye normalen, med tiden føles mer begrensende enn betryggende.

I landene rundt oss settes nå nye smitterekorder hver dag. Sverige registrerte 2128 smittetilfeller onsdag, det høyeste på ett døgn siden pandemien startet. I Danmark er det registrert over 1000 nye smittede samme døgn, nest høyest så langt i pandemien. Italia og Tyskland har satt nye smitterekorder de siste ukene. Tett oppunder en million personer er smittet i Storbritannia.

Det er all grunn til tro at det kommer en ny smittebølge hit også. Rett og slett fordi viruset er der, og sprer seg. Det er fortsatt slik at om du dropper å vaske hendene og ignorerer avstandsreglene, så kan det i verste fall koste bestemora di livet eller kompisen din jobben. Men det er også slik at du kan gjøre alt riktig, og likevel bli smittet.

Sånn kommer det til å være i lang tid fremover. Så i år føles det litt mer meningsfylt å tenne lys i mørket.