Helt som forventet

I en risikorapport publisert 20. mai varslet Folkehelseinstituttet (FHI) at de forventet en smittebølge til høsten. Det lokale smitteutbruddet i Ørland kommer er derfor del av en varslet oppblomstring, skriver redaktør i Fosna-Folket, Gunn Kari Hegvik, i denne kommentaren.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en av Regjeringens pressekonferanser i forbindelse med koronasituasjon i sommer.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Debatt

Den første bølgen har sannsynligvis vært en liten bølge med under én prosent av befolkningen smittet, skrev i Folkehelseinstituttet (FHI) i rapporten, og viste til smittebølgen i vår.

– Det betyr at det er lite immunitet i befolkningen, og at vi fremover fortsatt er i risiko for å bli utsatt for nye bølger av epidemien.

FHI understreket at sykdommen kan spres skjult, mellom personer med få eller bare milde symptomer, i flere uker før det dukker opp tilfeller med alvorlig sykdomsforløp.

– Dersom det lykkes å trappe ned tiltakene med størst byrde uten at smittespredningen får en økende trend til over sommeren, kan atferdsendringer og værforandringer utover høsten likevel medføre at balansen forskyves slik at smitte igjen øker, var risikoanalysen i mai.

I slutten av juli sa helseminister Bent Høie (H) at han fryktet at nye, lokale utbrudd ville føre til korona-skam blant nordmenn, og at færre, som følge av det, turte å ta kontakt med helsetjenesten for å teste seg.

«Dårlig samvittighet og skam hjelper oss ikke i denne situasjonen. Jeg er bekymret for at hvis vi påfører hverandre for mye skam, så kan det føre til at folk ikke tør å ta kontakt med helsetjenesten hvis de har symptomer. Dermed kan vi få økt smitte», sa helseministeren til TV2.

Nå er det høst. I Ørland håndteres et lokalt utbrudd, hvor 11 personer på en uke har fått påvist koronasmitte.

Og ifølge ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H) har det vært tilløp til et hardt ordskifte i forbindelse med smitteutbruddet, noe som gjør at Myrvold frykter at «skam skal gjøre sykdommen tyngre å bære».

Alle de 11 smittede i Ørland kommune er under 65 år. Den yngste er en baby. Ingen har gjort noe galt.

- Alle smittede har vært nærkontakter til hverandre gjennom å være husstandsmedlemmer med hverandre eller gjennom private sammenkomster som har overholdt antall anbefalte deltakere, sa Ledsaak til Fosna-Folket fredag.

Kommuneoverlegen skryter av hvordan de har opptrådt.

- Koronasmitte kan ramme alle. Du kan være nestemann, og ingen har skyld i dette. Så langt har alle berørte, både de som er smittet og de som er nærkontakter, være superflinke, sier Ledsaak.

Oppblomstringen av smitte i Ørland den siste uken er helt som forventet. Da er det trist å registrere at også Bent Høies frykt fra juli ser ut til å ha slått til - også det helt som forventet.