Svart vaskehjelp søkes

- Min mor hadde hjemmehjelp tirsdag 14.juli. Neste skulle da være tirsdag 28.juli. Men ingen hjelp kom. Da var hun rimelig sikker at tirsdag 11,august, da skulle de komme. Men nei, skriver en frustrert datter i dette leserinnlegget.

Illustrasjonsbilde  Foto: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Debatt

For en tid tilbake var det overskrifter i avisa om at «Ordføreren i Ørland har krav på betaling for….» . Dette i følge en advokat. Kan den samme advokaten vennligst se på hva brukere av hjemmetjenesten har krav på? Neida. Tuller. Selvfølgelig er det ikke interessant eller prestisjefylt nok for en advokat å bruke tid på en slik fillesak. At eldre og syke blir lovet all den hjelp de trenger, - vi forstår da at det bare er politisk svada. Store, fine ord uten innhold som blir uttalt i visse sammenhenger med jamme mellomrom. Som pårørende blir man fullstendig utslitt. Både bruker og pårørende føler for å krype sammen i fosterstilling og la gråten ta oss.

Min mor skal egentlig ha hjemmehjelp hver uke. Men det er for ryddig hos henne, og det blir brukt mot henne, så det ble endret til hjelp annenhver uke. «Det er da så rent og ryddig hos deg.» «Det er andre som trenger det mer.» Noe så frekt! Det går på en gammel husmors verdighet og livskvalitet løs å bli avspist på denne måten. Hvem er det egentlig det vaskes for? For bruker eller for hjemmetjenesten selv? Det er faktisk veldig viktig for mange brukere at det blir vasket regelmessig. Det er slett ikke alle brukere som har pårørende som kan gjøre gratis den jobben som kommunen har lovet å gjøre. Det er jo derfor man har hjemmehjelp! Tre flotte damer har jobben, og de gjør en fantastisk innsats som det står respekt av. Men de har altfor dårlig tid, fordelt på stadig flere brukere.

Min mor hadde hjemmehjelp tirsdag 14.juli. Neste skulle da være tirsdag 28.juli. Men ingen hjelp kom. Da var hun rimelig sikker at tirsdag 11,august, da skulle de komme. Men nei. Og som vanlig var administrasjonen for feig til selv å ringe bruker å gi beskjed. «Det er da ikke verst her hos deg.» Er det kriteriet som gjelder? Man må være blant verstingene? Hos henne, for henne, er det faktisk ille! Det er et relativt begrep, men for ei som alltid har hatt et rent og ryddig hus, og i tillegg har hatt astma hele sitt liv, er det ikke bra når støvkaninene holder fest under senga. Og etter minst 6 uker uten vasking blir det en del støv.

Kommunen har gitt et løfte om ikke blir holdt. De har lovet å gjøre en jobb som ikke blir gjort. Det ser dessverre ut til at man må være ordfører eller såkalt topp-politiker for å få det man har krav på. Hva med litt respekt for de eldre og syke som kommunen har ansvar for?

Jeg har ingen tro på en endring til det bedre. Lenge til neste valg er det også, og sannsynligheten for politisk interesse er minimal. Men man blir så provosert og fortvilet! Jeg tror nok jeg har mange med meg som møter kommunen, ikke som en samarbeidspartner, men som en motpart. Finnes det en pårørendeforening for hjemmeboende? Jeg savner av og til noen å gråte med.

Datter

(Fosna-Folket kjenner avsenders identitet.)