«Selv kantarell får stå i fred like ved turstiene»

Fosna-Folkets journalist skriver i denne kommentaren at Fosen er et soppeldorado og at 2020 ser ut til å bli et godt soppår.

Kantareller og steinsopp er blant de deilige matsoppene det finnes masse av en rekke steder på Fosen, også like ved mye brukte turstier.  Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

journalist Jakob Ellingsen i Fosna-Folket  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Det er sikkert helt feil å skrive om den kommende sopphøsten alt i juli, men jeg klarer ikke å la være.

Fosen er et soppeldorado med store kantarellfelt, steinsopp, smørsopp, fåresopp og masse annen fantastisk god matsopp som blir stående fordi sekken blir full.



Det virker på som meg som selv kantarell får stå i fred like ved turstiene i flere av Fosen-kommunene. Da er det fristende å ha med seg et par bærenett i tursekken.

Denne uka lanserte Artsdatabanken mobilappen Artsorakelet. Ta bilde av et dyr eller en plante og du får identifiseringsforslag i løpet av noen øyeblikk.

Hvert sitt soppslag går i et nett så de er adskilt for sikkerhets skyld. Ekspertene på soppkontroll.no står bak digital soppkontroll så man kan være siker på å unngå å spise en art som ikke bør spises.

Jeg har vokst opp med historier om hvor vanskelig det kunne være å vurdere en sopp som ikke så ut som noen av bildene i soppboken. Dagens digitale hjelpemidler gjør soppturen til noe helt annet.

Det kriblet litt ekstra i turføttene da NTB denne uka intervjuet en soppekspert som sa at vi går et supert soppår i vente.

15 grader og regn skal ifølge soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen være ypperlige vekstvilkår for sopp etter varmt vær tidlig på sommeren. Fosen hadde rekordvarme i juni, og vi må kunne betegne juli som vel våt så langt.

Det lover godt for selvplukket sopp, selv om vi på Fosen nok må vente i nærmere en måned før sesongen starter for alvor. I mellomtiden går soppturen til matbutikken.

Det er lett å plukke god sopp der også.

Jakob Ellingsen,

Journalist