«Vi legger gjennomsiktig tak over verandaen, kler oss inn med vegger av glass og setter terrassevarmeren på maks»

KOMMENTAR: Selv om vi går inn i årets pinse med lovnader fra meteorologene om særdeles godt og varmt vær, vet fosninger flest så inderlig godt at sommerværet vårt stort sett er av det variable slaget.

Illustrasjonsbilde: Tora Gjølgali Groven sammen med ektemannen Asbjørn i deres vinterhage på Gjølga i 2013.  Foto: Marit Eide Dahl

Debatt

Å planlegge sommerarrangementer i Fosen som forutsetter sol og over 20 grader celsius for å få suksess, kan være som ren risikosport å regne.

Dette dårlige utgangspunktet har i stor grad inspirert mange til å finne måter som skal hindre værgudene å ødelegge den gode sommerfølelsen. «Ja vel, vi har lagt en elendig vinter bak oss, men vi skal iallfall sitte utendørs og kose oss i sommer …»

Så når kalenderen viser juli måned, vestavindsrokket piper rundt hus-hjørnene, det bøtter ned med regn og temperaturene kryper ned mot null, legger vi fosninger gjennomsiktig tak over verandaen eller terrassen, kler oss inn med vegger av glass, setter terrassevarmeren på maks og spiller «Sommartider» med Gyllene Tider.

Mens Jon Almås i sin programserie «Praktisk info» på TV Norge nå tar for seg nordmenns forhold til plattinger, har vi på en måte tatt dette skrittet videre. Plattingen eller verandaen er bare starten for oss. Når den står ferdig, starter prosessen med å gjøre det mulig å kunne kose seg der, uansett vær.

På fosna-folket.no vil du i kveld kunne se første bidrag i en ny serie som vi har kalt «Mitt utested». Gjennom den ønsker avisa å få vist fram noen av de mange innbygde sommerløsningene som er å finne i Fosen. Selve resultatet av iveren etter å skape en plass hvor vi garantert kan sitte og nyte en sommerkveld uten å fryse i hjel: plassen hvor vi kan sitte «ute», men innendørs.

Terje Dybvik
Redaksjonssjef