Derfor må du betale for Fosna-Folkets saker

– Den økonomiske nedturen som nå rammer Fosen, rammer også Fosna-Folket. Inntektene fra våre abonnenter blir derfor enda viktigere, for at vi skal kunne lage god journalistikk også fremover, skriver redaktør Gunn Kari Hegvik i denne kommentaren.

Skjermdump av Fosna-Folkets nettside.  Foto: SKJERMDUMP

Debatt

Norge er kastet ut i en dyp økonomisk nedtur som følge av myndighetenes strenge tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Kun dager etter at statsminister Erna Solberg (H) varslet innføringen av de strengeste tiltakene i fredstid, ble konsekvensene svært tydelige for mange arbeidsplasser på Fosen.

Nesten daglig kan vi nå melde om bedrifter som permitterer, risikerer å gå konkurs, reduserer driften og stenger helt eller delvis, som følge av lavere aktivitet og etterspørsel.

Hvilke konsekvenser dette har for folk på Fosen, har vi også fortalt gjennom intervjuet med Roger Skaget som er permittert, Petter Trøen, som til tross for at han hadde vært i utlandet, likevel får jobbe som sjåfør, Eirill-Anita Haugen Harsvik som ble bedt om å skifte jobb da Åfjord kommune satte beredskapsplanene sine i verk, og Hallvard Mjøen, den første personen på Fosen som fikk påvist koronasmitte. Den siste saken er den suverent mest leste saken på fosna-folket.no de siste ukene.

Vi har også satt kritisk søkelys på lokale myndigheters tiltak, ved å beregne hvilket omfang vedtaket hadde og belyse hvilke konsekvenser det fikk for det lokale næringslivet. Dette er et vedtak som fylkeslegen i Trøndelag nå sjekker lovligheten i.

Så hvorfor er dette journalistikk vi tar betalt for, spør enkelte i kommentarfeltene på Facebook. Bør ikke all journalistikk om korona-krisen være åpen, fordi det er vesentlig informasjon for folk?

Fosna-Folket har alltid tatt betalt for journalistikken vi produserer, og slik kommer det fortsatt til å være. Som lokalavis henter vi inntektene våre fra salg av abonnement og annonser. Den økonomiske nedturen som nå rammer Fosen, rammer også Fosna-Folket, fordi store deler av disse annonsekronene nå har forsvunnet. Inntektene fra våre abonnenter blir derfor enda viktigere, for at vi skal kunne lage god journalistikk også fremover.

Når det er sagt, så er dette en krisetid: Vanligvis ligger rundt 60 prosent av innholdet vi publiserer på fosna-folket.no bak betalingsmur. Men denne prosenten er lavere nå. All informasjon fra myndigheter og andre sentrale aktører, legger vi nå ut gratis enten som saker, eller meldinger i vårt direktestudio. Alle saker som handler om personer som har fått påvist koronasmitte og i hvilken kommune de oppholder seg, legger vi også åpent ut. Dette er alle saker som vi vurderer som kritisk for befolkningen å få med seg.

Men saker hvor vi ettergår lokale myndigheters håndtering av krisen, rapporterer om konsekvensene krisen får for næringslivet og intervjuene som gir innsikt, opplyser og forklarer, er saker vi lager for våre abonnenter.

Og det ser det heldigvis ut til at dere lesere setter pris på. Både før koronakrisen brøt ut, men spesielt etter, opplever vi en betydelig vekst i antall abonnenter. Det er vi dypt takknemlige for.