Sykehjem endrer tidspunkt for middag. Er det godt gjennomtenkt?

Middagen som nå serveres klokken 13, flyttes til klokken 16 på Rissa sykehjem. Det kan gjøre at flere utslitte pasienter går glipp av kveldsmaten, skriver A. H. Myran i dette innlegget.

Rissa sykehjem.   Foto: Sigrun Overland

Debatt

Skal middagen som nå serveres klokken 13 endres til klokken 16?

Er det utgitt et spørreskjema til alle involverte: Pasientene, pårørende, pleiepersonalet, kjøkkenavdelingen, de som bringer ut mat til bygda?

Eller er dette noe som blir tredd ned over hodene på de involverte?

Kanskje ikke alle direktiver fra et skrivebord i Oslo passer like godt for alle over hele landet? Kanskje er dette et byfenomen foreløpig? Kanskje passer det for Rissa om noen år?

Som pårørende i mange år har jeg svært god erfaring med nåværende rutiner og opplegg. Dette innbefattet også personlige tilpasninger for den enkeltes behov der og da.

Nåværende rutiner er som følger:

Frokost i ni-tiden, mellom-mat som drikke, frukt eller lignende i 11-tiden, nykokt deilig middag rundt klokken 13, kaffe-mat i 15-16-tiden og kveldsmat i 18-tiden.

På et sykehjem med mange skrøpelige pasienter er det mange som etter kveldsmaten føler seg utslitt av dagen og venter bare på å legge seg og få hvile.De friskeste som vil sitte oppe lenge får tilbud om ekstra kveldsmat senere.

Dersom middagen blir klokken 16 er jeg redd at flere av pasientene kommer til å gå glipp av kveldsmaten, fordi de er for utslitt av dagen til å vente på kvelds måltidet.

Denne endringen må eventuelt bety flere ansatte på kveldsvakt. Det er ihvertfall ingen mulighet for rokkeringer av den svært begrensede bemanning på dagtid, som etter min mening må beholdes. Den er helt nødvendig både for pasientenes sikkerhet og arbeidsbyrden pleiepersonalet har.