«Noen ganger står det kven og andre ganger hvem»

«At vi i vårt lille land med kun 5,2 millioner innbyggere skal holde oss med to likeverdige skriftspråk, er irriterende. For mitt vedkommende er det for det meste bruken av NRK TV som irriterer mest.» Det starter H. Kløven sitt leserinnlegg med.

Illustrasjonsbilde.  Foto: NTB scanpix

Debatt

Det prates så mye om at ungdommen spesielt mer og mer slurver i bruken av skriftspårket. Kan man vente noe annet når vi har et dominerende norsk bokmål som blandes med en vestlandsdialekt (nynorsk). Etter at Medietilsynet har sittet og telt opp forholdet mellom disse to språk i NRK, og kommet fram til at nynorskandelen er kommet under det lovpålagte 25%, har NRK skjerpet seg til det verre.

Legg merke til Dagsrevyen. Her skal det liksom være forholdsvis bokmål/nynorsk, mens det i praksis blir østlandsmål/bokmål og og blanding av dialekter. På tekst-tv går man bonanza med vekselvis bruk av nynorsk og bokmål. På en linje kan det stå val, mens det på neste står valg. Noen ganger kven og noen ganger hvem osv. Er det noe rart at det blir språkforvirring.

Eg har ikkje etevanskar, men det må da være måte på. Håper en ny modig kulturminister opphever nynorsktvangen i NRK.

H. Kløven