«Rema 1000-slagordet er en mulig måte å beskrive prosessen på»

«Konstitueringene av kommunestyrer i Fosen denne uka ble en demonstrasjon i ulike veier å gå for å nå målet», skriver redaksjonssjef Terje Dybvik i denne kommentarartikkelen.

Illustrasjonsbilde: Alle, uansett parti, stemte onsdag for John Einar Høvik som fortsatt ordfører i Osen.  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Det er som oftest flere måter å nå fram til løsningene innen politikken. Denne uka har det vært gjennomført konstituerende møter for de nye kommunestyrene i nye Ørland kommune, nye Åfjord og i Osen kommune. Det ble en demonstrasjon i ulike veier å gå for å nå målet.

Fordelingen av ordfører- og varaordførervervet i nye Ørland har mildt sagt vært en kronglete affære. Torsdagens resultat av voteringen med Ogne Undertun (Ap) fra Bjugn som ordfører og Finn Olav Odde (Sp) som varaordfører, var det det som ble gjeldende til litt utpå fredagen. For her skulle Fylkesmannen gjennomføre en lovlighetskontroll. Den endte med at vedtaket som ble fattet om Tom Myrvold (H) som ordfører den 3. oktober, blir stående som gyldig.

I Åfjord ble det inngått en avtale valgnatta som man visste ville gi flertall. Den innebar en løsning med Vibeke Stjern (Ap) fra Åfjord som ordfører og Einar Eian (H) fra Roan i varaposisjon. Under det konstituerende møtet mandag ble Eian eneste foreslåtte til sin plass, mens et framsatt forslag på Tone Bårdli (Sp) som ordfører endte med avstemningsresultatet 18–9 i favør Stjern.

I Osen ble det et valgresultat under lokalvalget i høst, som medførte at Arbeiderpartiet sikret flertallet alene i kommunestyret. Her ble det onsdag enstemmig vedtak på de to eneste foreslåtte kandidaturene til de politiske lederfunksjonene: John Einar Høvik (Ap) som ordfører og Egil Arve Johannessen (Ap) som varaordfører.

Med henblikk til sistnevnte, er Rema 1000-slagordet om at det enkle er ofte det beste, en mulig måte å beskrive den prosessen på.

Felles for alle de tre nevnte kommunene, uansett metoder, er at alle skal ledes av ordførere som er i tilsvarende posisjon fra før.

Terje Dybvik
Redaksjonssjef