«Når «gammelpæng» kommer på avveie»

«Selv har jeg ikke noen store summer med «gammelpæng» liggende i skuffer og skap», skriver blant annet redaksjonssjef Terje Dybvik i denne kommentarartikkelen.

Illustrasjonsbilde  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Debatt

I gamle dager var det etter sigende vanlig å gjemme unna kontanter i madrassen. Hvor vanlig det egentlig var, er meg ukjent. At en god del ikke ønsket å plassere alle pengene på en bankkonto, er iallfall ikke tatt helt ut av løse luften. Dette kunne blant annet være kroner og øre man ønsket å holde unna eventuell formuesbeskatning. I tillegg var det nok noen som ikke helt stolte på at bankene ville sikre kronene like godt som de selv kunne gjøre.

Fredag denne uka er det takk og farvel til gamle 50- og 500-lapper. Alle oppfordres nå av Norges Bank til å sette inn disse gamle sedlene på konto. Ved siste månedsskifte var det hele 4,6 milliarder kroner i gamle 50- og 500-sedler man ikke visste hvor var. Mange vil nok aldri komme til rette. Skulle du finne noe bortgjemt etter fredag, er det greit å vite at en kan få vekslet inn de utgåtte sedlene i ennå ti år hos Norges Bank.

Andre penger som «svirrer rundt» i ingenmannsland, er de over 50 millioner kronene som utgjorde utbyttet under norgeshistoriens største ran: Nokas-ranet i Stavanger i 2004. David Toska, som er blitt pekt ut som hovedhjernen bak ranet, tok søndag kveld for første gang etter ranet bladet fra munnen i et intervju påTV2. En angrende Toska fortalte at han selv hadde «rotet bort» sin del av utbyttet på ulike måter.

Selv har jeg ikke noen store summer med «gammelpæng» liggende i skuffer og skap. Iallfall ingen store bunker med 500-kronerssedler, for jeg har i likhet med Toska rotet dem bort. Dermed slipper jeg også å stresse med å nå banken før stengetid fredag. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe …

Terje Dybvik
Redaksjonssjef