Kommentar

«Bompenger er en brennhet potet – igjen»

«Bompenger er til stadighet et aktuelt tema», slår redaksjonssjef Terje Dybvik fast i denne kommentarartikkelen.

Illustrasjonsbildet er fra bomstasjonen ved Krinsvatnet.  Foto: Terje Dybvik

Debatt

Det er ikke bare innad i regjeringen at bompenger kan skape splittelse mellom partiene, men også innad i ikke minst Frp framstår uenigheten som relativt stor. Samtidig som flere fra sistnevnte parti krever riving av bomstasjoner, vil regjeringspartnerne Venstre og KrF ikke vike fra enigheten som ble oppnådd under arbeidet med den nye regjeringsplattformen på Granavolden i januar i år. Krefter i Frp mener sågar de bør trekke seg fra regjeringssamarbeidet, hvis man ikke oppnår å sette strek over bompenge-gjeld.

Ei ny måling Sentio har gjennomført for Klassekampen, viser at for fire av ti velgere er bompengespørsmålet viktig for høstens lokalvalg. De over 50 nye bomringene som åpnet i hovedstaden sist helg, har gjort denne saken til en ytterligere brennhet potet. At Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) med Trym Aafløy i spissen seiler opp som Bergens største parti på meningsmålingene, kommer kanskje ikke som noe stort sjokk. Til NTB uttalte Aafløy forleden at de har gått fra å være en aksjon til en folkebevegelse.

«I tillegg til bompengene, er det en uttalt misnøye med de etablerte politikerne og fremtredende politikere både lokalt og nasjonalt», mener Aafløy.

Samtidig har forskning vist at bompenger gir ei rask gjennomføring av prosjekter og framskynder utbygging av nødvendige veger, bruer og tunneler. Selv om denne måten å finansiere på kan spores langt tilbake i tid også her til lands, er det først de siste 30 årene at omfanget har økt betydelig.

Etter anmodning fra Frp-leder Siv Jensen, er landsstyret i partiet kalt inn til ekstraordinært møte onsdag denne uka. På sakskartet står bompenger. Siste ord er langt fra sagt i denne saken.

Terje Dybvik
Redaksjonssjef