Debatt

«Hvorfor må ting rives for å bygge nytt?»

Anne Berget fra Vanvikan mener det finnes bedre tomtealternativ for den nye videregående skolen i Vanvikan.

Sjølyst og Stranda fjordsenter ligger an til å bli revet for å gi plass til den nye skolen.  Foto: Alexander Killingberg

Debatt

Jeg har noen spørsmål til Indre Fosen kommune om plasseringen av videregående skole i Vanvikan. Hvorfor må ting rives for å bygge nytt? Vanvikan er ikke så tettbygd at det behøves. Hvorfor skal vi sette så liten pris på bygget som bygdas store sønn donerte til hjembygda si, og befolkningen stilte opp på utallige dugnadstimer for at eldre skulle få en lettere hverdag?

Noen bodde på avsidesliggende småbruk 12 mil unna andre eldre. De fikk en helt ny hverdag, og venner. Enn å ta rullatoren og gå å handle selv. Bare det å se flere medmennesker hver dag, en ny opplevelse. Kanskje med litt hjelp fra sykepleien med medisin, ellers klare seg selv. Hvorfor må det alltid være svake grupper i befolkningen det skal gå utover når noe skal gjøres? Jo, for de har minst evne til å protestere. Hørte tidlig i prosessen at det var syv forskjellige alternativer til tomt.

At videregående må ligge nær idrettshallen stusser jeg på. Er ikke elevene i dette skolestadiet i sine beste år? Trenger de virkelig å skyve unna folk med rullator for å få korteste vei? Er det ikke lov å gi gamle og utslitte mennesker en god alderdom? Alle som bor på Sjølyst stortrives, med nærhet til butikk, legesenter, kirka til og med de sprekeste kan med letthet ta en bytur, uten store planlegginger om skyss. Jeg forstår at det må satses på ungdommen, de er vår framtid. Men de blir også gamle en gang, og kan nyte godt av dette bygget. Gode politikere skal vel legge til rette for hele befolkningen, ikke bare de sprekeste. Vi leser stadig om at vi må bevege oss det lille vi kan, for da får vi det bedre i alderdommen.

Terapibadet er et godt alternativ til stive hofter og knær. Bor du på Sjølyst kan du oppsøke dette i morgenkåpa di. Hvorfor er det ingen som har ofret dette en tanke? Før eller siden blir vi alle mer eller mindre hjelpetrengende. Og jeg har på følelsen at det er nesten umulig å få plass på sykehjem. Hvorfor rive et allerede eksisterende senter som kan ta imot en som venter på en sånn plass?

Jeg har levd i Vanvikan i hele mitt voksne liv (nesten). Har med glede sett på alt nye som har grodd opp, sakte men sikkert. Ny butikk, ny vei, ny sentralisert barneskole. Småbåthavn, så kunne vi nyte en tur på sjøen for å fiske. Det ble etter hvert et godt samfunn med dette tilbudet. Ikke alle går på ski, eller spiller fotball. Nå skal småbåthavna fylles igjen. Hvorfor ikke flytte tomta til videregående til en plass som er bedre egnet, der du slipper å rasere det lille stedet som kan kalles sentrum i Vanvikan?

Jeg har en liten følelse av at det har gått prestisje i å få dette byggeprosjektet igjennom. Men som det står i fjellvettreglene, «det er ingen skam å snu». Hvis det kommer til å skje, skal jeg legge bort all min politikerforakt. Hvordan er det tenkt å få plass for 7 skolebusser samtidig? I «gamle dager» var det nesten kaos på havna når Leksvikbussen, Steinkjerbussen og Åfjordbussen sto der samtidig. Og det var før vi fikk fortau og grøntareal. Det kan ikke bli mye trafikksikkerhet til reisende med hurtigbåten, noen av og noen på.

Dette er noen av spørsmålene jeg ønsker å få gode og ærlige svar på fra politikerne.

På forhånd takk.

Anne Berget

Vanvikan