Debatt

«Kvinners kamp for å få gå på do i arbeidstiden»

Regionsjef Therese Mossing Eidsaune i Nelfo skriver i dette innlegget om mangelfull tilrettelegging for kvinner på arbeidsplasser.

Therese Eidsaune. 

Debatt

Tirsdag arrangerte EBA, Håndverkerforeningen, Fellesforbundet og Arbeidstilsynet HMS-konferanse i Trondheim.  Med tema En seriøs og attraktiv byggenæring – hva gjør vi sammen i Trøndelag?

Et av deltemaene for konferansen var: Vi ønsker flere kvinner i næringen. Men tar vi imot  dem på en god måte?

Petter Krigsvold fra Rørleggernes Forening Fellesforbundet hadde et innlegg om Brakkestandar – hva er tilstanden og erfaringene.

Det er 118 byggeplasser som er befart og av dem er det 17,5% som har toalett for kvinner og vi lever i 2019??

Det bør være standard på alle byggeplasser, om det er en eller 10 kvinner der at de skal få ha et eget toalett.  Når det gjelder å skifte, så må ofte både kvinner og menn skifte sammen.  Det er kun 13.3 % av bedriftene som har skap adskilt for kjønn i følge presentasjonen.

I et senere innlegg forteller Liv Beate Eidem, elektriker hos Fjeldseth AS og leder av nettverket Kvinner i teknikk og håndverk at kvinnene på byggeplasser ofte går å holder seg i 9 timer på jobb, fordi sanitærforholdene er så dårlige på enkelte byggeplasser.

I 2019 bør det være en selvfølge at alle kvinner og menn skal ha ordnede sanitærforhold.  Det er ikke her entreprenørene skal spare penger.  Arbeidsmiljøloven regulerer også dette temaet, men det er stor forskjell fra teori og praksis.  NCC var blant annet på scenen tirsdag og hadde innlegg og Truls Wengestad Halvorsen (NCC) indikerte at toalettforholdene var kanskje noe som ordnet seg med tiden når de tekniske løsningene kom på plass, slik at de slapp å kjøre ut ekstra brakker for toalett til kvinner. Dette er et firma som sysselsetter over 17000 ansatte i Norden. 

Som regionsjef og kvinne i Nelfo Trøndelag, mener jeg at toaletter og skifterom/plass for begge kjønn skal være en standard på alle Byggeplasser, uansett om det er 1 eller 20 kvinner der.  Og i hvilken grad skal vi klar å rekruttere flere kvinner til bygg og anleggsbransjen når det er dette som møter kvinnene?  Den kampen som enkeltkvinner må ta på anleggsplassene i 2019, for verdige sanitærforhold er en skam for  Bygge og anleggsnæringen.  Og det er fagarbeiderkvinnene som har det verst, for kvinnelige ingeniører og andre som jobber i prosjektledelsen er forholdene betraktelig bedre.

PS! Det er faktisk 7% av Anleggsplassene som er undersøkt som ikke har toaletter i det hele tatt.  En kamp for bedrede forhold for kvinnene vil også bedre forholdene for menn.

Lykke til med feiringene av 8 mars.  Vi har en lang vei å gå.

Therese Mossing Eidsaune - regionsjef i Nelfo – en landsforening i NHO